Plantele medicinale sunt unul dintre remediile folosite de strămoșii noștri din cele mai vechi timpuri, aproape pentru orice boală. Chiar dacă le considerăm din ”farmacia bunicii”, ele sunt folosite de multe alte categorii de oameni. Dacă urmăriți seriale de tip supraviețuire, aproape în fiecare episod, protagonistul folosește la un moment dat un remediu din flora spontană a locurilor.
În funcție de afecțiunea pe care vreți să o tratați și de tratamentul pe care îl urmați deja, vă recomandăm să verificați interacțiunile posibile. Există contraindicații chiar și în cazul acestor remedii din farmacia bunicii. O parte dintre ele nu se folosesc în sarcină, de exemplu. La fel, pentru toate plantele medicinale, încercați să le adunați din zone ferite de poluare, nu de pe marginea șoselelor.
Dintre plantele medicinale ce pot fi recoltate în luna iunie, am selectat doar câteva, desigur, numărul lor este mult mai mare.
”Antibioticul săracului”
Ceaiul de cimbrișor este eficient împotriva mai multor afecțiuni. Vedeți planta în fotografia de mai sus. Este numit și ”antibioticul săracului”. Ajută în tratamentul pentru laringite, traheite, gripă, bronșite, infecții respiratorii, tuse convulsivă și chiar tuberculoză, datorită uleiului eteric. Stimulează pofta de mâncare la anemici, poate fi folosit în enterocolite, enterite, crampe abdominale, constipație, stări de oboseală, depresie, migrene, precum și multe altele.
Unii îl recomandă și în curele de slăbire. Pentru a prepara ceaiul, atunci când apa începe să fiarbă, se stinge focul și se pun tulpinile proaspete sau uscate la infuzat. Se lasă 10 minute, dacă e cimbrișor verde, 7 minute, dacă folosiți cimbrișor uscat. Puteți să îl îndulciți cu miere de albine și este un mod sănătos de a începe ziua. Atenție! Este una dintre plantele medicinale nerecomandate femeilor însărcinate.
Plantele medicinale nu sunt doar în farmacia bunicii, erau folosite și de eroii legendari
Coada șoricelului (Achillea millefolium) este una dintre cele mai întâlnite plante medicinale de pe majoritatea pajiștilor sau chiar de la marginea drumurilor. Numele plantei, „Achillea”, se datorează eroului Ahile, care în războiul troian se pare că folosea infuzie de coada șoricelului pentru a trata rănile soldaților. Alături de alte specii de plante medicinale, precum sunătoarea, mușețelul sau gălbenelele, și coada șoricelului este recunoscută pentru activitatea antiinflamatoare, antimicrobiană și de vindecare a rănilor.
Mai este recomandată pentru tratarea problemelor digestive precum și cele ale sindromului de colon iritabil. Ceaiul consumat cu regularitate poate scădea tensiunea arterială ridicată și poate avea rezultate pozitive și în cazul persoanelor care se confruntă cu boli cardiovasculare.
Ceaiul din flori de tei are efect calmant și sedativ
În curând se vor deschide florile de tei. Acestea sunt surse bune de vitamina A, C, fier, calciu, potasiu. În plus, conțin antioxidanți, cu rol în vindecarea rănilor și îmbunătățirea circulației sanguine. Timp de sute de ani, oamenii au folosit componentele teiului, frunzele, florile și chiar scoarța în scopuri medicinale, inclusiv pentru efectul calmant și sedativ. Florile sale parfumate sunt folosite pentru a relaxa și pentru a ameliora stările de anxietate. Părțile plantei au și proprietăți antiinflamatoare, sudorifice, spasmolitice, diuretice. Pot fi folosite pentru tratarea simptomelor de răceală, insomniei, dereglărilor digestive și bolilor inflamatorii din organism.