Vă vorbeam săptămâna trecută despre importanța gălbenelelor pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Săptămâna aceasta vă arătăm ce alte plante medicinale puteți culege în luna iulie.
Ce plante medicinale puteți culege în luna iulie? Am ales pentru dumneavoastră câteva dintre cele mai accesibile și ușor de recunoscut.
Trifoiul roșu (Trifolium pratense) conține un compus natural, formononetina, care ajută la combaterea cancerului la sân. Planta se pare că ajută și celor care suferă și de alte forme de cancer, datorită altor compuși antitumorali. Poate ajuta și la prevenirea și tratarea bolilor de inimă și la ameliorarea simptomelor menopauzei, în cazul unui deficit de estrogen.
În medicina chineză, această plantă este folosită pentru a expectora mucusul din plămâni. Florile se pot usca și consuma sub formă de ceai. Se folosește o linguriță de flori uscate la o cană de apă fierbinte și se lasă la infuzat cel puțin 10 minute. Atât florile, cât și frunzele se pot folosi și în salate. Vlăstarii de trifoi roșu sunt un ingredient excelent pentru salate sau sendvișuri.
Lavanda este o plantă îndrăgită pentru mirosul său deosebit. Ea este renumită pentru capacitatea de a induce o stare de relaxare și ameliorează anxietatea. În scopuri terapeutice se folosesc florile de lavandă. Acestea se recoltează înainte de deschiderea totală a corolei. Principalele proprietăți și indicații: antiseptic, curativ, antidepresiv, calmant, echilibrant. Este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care oferă alinare atât fizică cât și psihică ameliorând diverse probleme, cum ar fi arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții, stres sau tensiune nervoasă. Uleiul esențial de lavandă are acțiune sedativă, relaxantă muscular, antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, scade tensiunea sangvină, reduce manifestările stresului.
Parfumul mentei ajută la o mai bună concentrare, la o stare de bine și optimism.
Ce plante medicinale puteți culege în luna iulie? O alta dintre acestea este menta sălbatică. Aroma și gustul acesteia ne dau o senzație de prospețime și răcorire. Parfumul mentei ajută la o mai bună concentrare, la o stare de bine și optimism. Pentru sănătate, e benefică în caz de dureri de cap, nevralgii, bronșite, sinuzite, astm, tuse. Cu toții am folosit cel puțin o dată această plantă pentru ameliorarea problemelor digestive și intestinale. Ajută în caz de digestie lentă, diaree, greață, vomă, colon iritabil. Mai poate fi folosită și pentru tratarea eczemelor și inflamațiilor sau a înțepăturilor de insecte.
Cel mai des, menta este folosită sub formă de ceai. Este bine să îl beți în timpul zilei, pentru că, datorită efectului stimulant, poate afecta somnul. Consumat înainte de masă, ceaiul de mentă stimulează apetitul și are rol în evitarea arsurilor la stomac. Infuziile cu mentă au efecte dezinfectante și decongestionante la nivelul căilor respiratorii. Ele sunt benefice și în astmul bronșic de natură infecțioasă.
Vă dorim succes în recoltarea plantelor medicinale și vă recomandăm, ca de obicei, moderație și o documentare suplimentară în cazul unor afecțiuni mai grave.