0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Farmacia bunicii: plante medicinale pe care le găsiți în luna septembrie

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Luna septembrie, este cea în care începem să ne bucurăm de recoltele de fructe și legume ale toamnei. Tot acum, încep să se coacă măceșele, unele dintre cele mai îndrăgite plante medicinale.

Măceșele nu sunt singurele plante medicinale pe care le puteți recolta acum. Coada calului, anasonul, albăstrelele, cicoarea, găsiți din toate în luna septembrie. Ca de obicei, vă recomandăm să vă informați suplimentar privind eventualele efecte adverse. Chiar dacă sunt plante medicinale, substanțele conținute în acestea pot fi dăunătoare anumitor persoane.

Coada calului, este planta cea mai întrebuinţată în bolile renale şi vezicale și este de folos la eliminarea nisipului de la rinichi. Ea ajută și în cazurile de anemie, hemoroizi, iar pentru uzul extern în inflamaţiile bazinului, contuzii sau răni. Dacă aplicați comprese cu coada calului pe încheieturile bolnave acestea se vor vindeca mai repede. Se spune că aceste aplicări nu dau voie reumatismului să se instaleze.

Anasonul este o plantă specifică pentru luna septembrie. Fructele sale se folosesc ca expectorant în bronșite, dar și ca medicament calmant în colicile intestinale. Se administrează sub formă de infuzie preparată din 2-3 grame de semințe de anason la o ceașcă cu apă fierbinte. Ceaiul se bea călduț înainte de mese.

Măceșele sunt de mare ajutor pentru imunitate

Fructele măceșului sunt recunoscute pentru conținutul ridicat de vitamina C. Acestea au de 50 de ori mai multă vitamina C, față de lămâi sau grepfrut, iar față de mere, chiar de 200 de ori mai multă. De aceea, măceșele sunt recomandate în curele pentru imunizare. Preparatele din aceste fructe au și proprietăți anti-îmbătrânire, pot reduce durerile provocate de artrită, au beneficii pentru sănătatea inimii sau în dietele alimentare.

Se consumă sub orice formă – ceaiuri, tincturi, infuzie, decoct, dar și sirop, zdrobite sau măcinate. Măceșul este o specie de plante des întâlnită, cu siguranță o veți putea găsi și în zone mai puțin poluate, pentru a recolta fructele. Sunt utile pentru prevenirea și tratarea răcelilor, a virozelor și a gripei.

Consumul de ceai de măceșe este recomandat și copiilor, peste vârsta de trei ani. El le crește pofta de mâncare, îi ajută pe cei mici în perioada de creștere, sau îi protejează de virusuri. Este un remediu excelent pentru tuse, consumat cu miere de albine, și este eficient pentru scăderea febrei. Conținutul ridicat de vitamina C ajută și la absorbția fierului în organism.

Ceaiul de măceșe este de folos în tratarea migrenelor, a insomniilor și a stărilor de nervozitate. Doamnele se pot bucura și de beneficiile lui cosmetice, acesta fiind de mare ajutor pentru ten. Se recomandă tamponarea tenului cu ceai de măceșe în fiecare seară pentru a scăpa de acnee, dar și pentru a-l hidrata. Consumul acestui ceai te ajută să slăbești, în cure se recomandă consumul a 1 – 2 căni, în fiecare zi. Pentru efecte mai rapide, el poate fi combinat cu ceai de ghimbir.

Vă recomandăm să dați o șansă plantelor medicinale și să le includeți în rutina cotidiană, sunt folosite de sute de ani pentru efectele lor benefice.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect