7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

FOTO: Școala și grădinița din Valea Viilor, modernizate cu 300.000 de euro

Cele mai citite

Școala gimnazială și grădinița din Valea Viilor au fost reabilitate și modernizate după o investiție de 300.000 de euro.

Ambasadorul României în Austria, scriitorul și publicistul Emil Hurezeanu a acceptat invitația de a deveni Ambasador onorific BookLand și a inaugurat, vineri, 1 septembrie, Școala Gimnazială și Grădinița „Marțian Negrea” din comuna Valea Viilor.

Evenimentul a marcat finalizarea lucrărilor de renovare derulate de Asociația BookLand în perioada octombrie 2022 – august 2023, cu sprijinul partenerilor, comunității și autorităților locale.

Valoarea totală a investiției este de 300.000 de euro, dintre care 240.000 de euro reprezintă contribuția Asociației BookLand, iar 60.000 de euro suportul financiar asigurat de Primăria comunei Valea Viilor.

Aceasta este cea de-a doua unitate de învățământ din județul Sibiu transformată de BookLand într-un spațiu modern, după renovarea școlii din comuna Boița în anul 2021.

Transformarea școlii a fost susținută de Primăria Valea Viilor, care și-a asumat o parte din costul de manoperă, precum și achiziția punctuală a anumitor materiale de construcții.

Totul pentru ca elevii să poată avea parte de condiții excelente de învățătură.

„Fiecare țiglă de pe acoperiș a fost verificată și, unde era cazul, înlocuită, epuizând ultimul stoc din modelul respectiv existent pe piață, ba chiar solicitând țigle de la locuitorii din Valea Viilor (căci localitatea face parte din patrimoniul UNESCO și a trebuit să respectăm detaliile legate de conservarea aspectului arhitectonic inițial.

Bineînțeles, am înlocuit structura de lemn și am protejat-o cu folie anticondens, înlocuind și întreg sistemul pluvial.

La interior am dat jos lambriurile, am scos dușumelele vechi, am turnat șape noi, am curățat pereții până la cărămidă, apoi i-am tencuit, gletuit, șlefuit și zugrăvit, am montat uși exterioare și interioare, jaluzele și pervazuri la ferestre, precum și mobilier în sălile de clasă.

Toate tavanele au fost acoperite cu structură metalică și plăci gips-carton, întreg sistemul electric fiind înlocuit.

De precizat că rar ne-a fost dat să găsim o școală cu atâta umiditate în aer-pereți-pardoseli, umiditate care, în timp, favorizează apariția sporilor și germenilor periculoși pentru sănătate.

Timp de două luni, cu dezumidificatoarele instalate în sălile de clasă, am scos peste 50 de litri de apă zilnic.

În primăvară, am continuat lucrările la exterior: am început cu hidroizolarea temeliei, drenajul si extinderea canalizării, am construit separat instalația apă-canal pentru toaletele noi, întreaga apă pluvială fiind acum colectată subteran pentru a nu afecta fundațiile celor două instituții școlare.

Am termoizolat energetic clădirile și le-am tencuit, dându-le un aspect cu totul nou.

Am turnat trotuare perimetral, iar curtea interioară am reamenajat-o integral cu pavele, piatră naturală și borduri – e printre cele mai mari și mai frumoase curți reabilitate de noi în toți acești ani!

Toate cele 4 scări de acces au fost remodelate și acoperite cu gresie.

Iar în spațiul de joacă al Grădiniței am adus mobilier exterior pentru prichindei, să le priască și joaca, nu doar învățatul” a precizat Mihaela Petrovan, președintele Asociației BookLand despre modul în care s-au desfășurat lucrările la Valea Viilor.

„Am primit cu bucurie propunerea BookLand de a inaugura Școala Gimnazială și Grădinița ‘Marțian Negrea’ din comuna Valea Viilor, județul Sibiu.

Prezența mea astăzi, aici, nu este întâmplătoare. În primul rând, ca sibian și ca autor am fost dintotdeauna preocupat de aceste meleaguri și de acest arhipelag extraordinar al bisericilor fortificate din Transilvania saxonă, cărora le-am dedicat un album bilingv român-englez.

Elevii din Valea Viilor au această șansă unică de a admira zi de zi o bijuterie a bisericilor fortificate ale sașilor transilvăneni, inclusă pe lista monumentelor protejate UNESCO, aflată aproape de școala lor.

În al doilea rând, nu știu câți cunosc acest lucru, dar viața compozitorului Marțian Negrea, care a dat numele acestei școli, este strâns legată de Viena, locul în care îmi desfășor în prezent activitatea.

Acesta s-a perfecționat în capitala austriacă, unde a urmat și cursurile prestigioasei Academii de Muzică și Arta Spectacolului.

Traiectoria sa dovedește că educația este esențială în dezvoltarea unei persoane și decisivă în consolidarea unei societăți, îndeosebi în aceste vremuri de crize. Investițiile în educație sunt investiții în viitorul tinerei generații și implicit a întregii societăți.

Nu pot decât să susțin eforturile Asociației BookLand și a societății civile care practică principiul subsidiarității, prin coagularea diferiților actori publici și privați, precum și a comunităților locale în jurul unui obiectiv comun.

Renovarea acestei școli și grădinițe stă mărturie în acest sens”, a declarat Emil Hurezeanu, ambasador al României în Republica Austria și mbasador onorific BookLand.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Apă-canal aniversează 130 de ani de distribuție centralizată

Apă Canal Sibiu celebrează, în aceste zile, 130 de ani de distribuție centralizată a apei, iar cu acest prilej...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect