Peste o săptămână, elevii vor reveni în bănci după vacanța de vară. În acest context, Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi poliţiştii din cadrul structurii de prevenire a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, derulează, în perioada 29 august – 11 septembrie 2022, Campania de prevenire a victimizării minorilor sub sloganul „Vacanţa s-a terminat. Sunteţi pregătiţi pentru un nou început?”.
În preambulul derulării campaniei, polițiștii sibieni de analiză și prevenire a criminalității și-au dat, duminică, întâlnire cu cei mici și părinții lor, având drept obiectiv principal al acțiunilor siguranța în trafic a copiilor. Timpul petrecut în compania celor mici îi ajută pe părinți să identifice comportamentele de risc şi situaţiile vulnerabile la care pot fi expuşi copiii acasă, pe stradă, la şcoală şi în orice interacţiune cu persoane necunoscute. Acestea însă, nu sunt singurele pericole care îi vizează pe copii, mediul online reprezentând alegerea cel mai des întâlnită de petrecere a timpului liber, dar şi cea care comportă riscuri majore din punct de vedere al siguranţei lor.
„Având în vedere diversitatea situaţiilor cu care se pot întâlni copiii atât în viaţa reală cât şi în mediul virtual, venim în sprijinul părinţilor cu o serie de recomandări al căror scop este creşterea siguranţei minorilor: comunicaţi permanent cu copilul dumneavoastră, manifestând înţelegere faţă de acesta, fiţi fermi cu copilul, dar nu agresivi! Violenţa, atât cea verbală cât şi cea fizică, nu rezolvă problemele ci, mai degrabă, le amplifică, verificaţi modul în care copilul cheltuieşte sumele de bani pe care i le alocaţi în acest scop, iar dacă fiul sau fiica dumneavoastră vine acasă cu bani, obiecte de valoare sau orice alt bun, verificaţi provenienţa lor şi nu acceptaţi răspunsuri facile.
Sfătuiţi copilul să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute, educaţi copilul să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi să nu ofere informaţii despre programul dumneavoastră de lucru, interesaţi-vă permanent de situaţia şcolară a copilului dumneavoastră și încercaţi să-i cunoaşteţi şi să vă apropiaţi de prietenii copiilor dumneavoastră şi de familiile lor. Asiguraţi în familie un climat afectiv, de bună înţelegere, distribuiţi copiilor sarcini clare în desfăşurarea vieţii de familie, care să le dezvolte simţul responsabilităţii şi al utilităţii, fără a exagera însă, iar atunci când observaţi o schimbare negativă în comportamentul copilului dumneavoastră, motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă.
Alegeţi întotdeauna comunicarea; lipsa dialogului creează bariere greu de trecut în relaţia copil-părinţi, iar când situaţia pare a scăpa de sub control, adresaţi-vă celor care vă pot fi de ajutor şi vă pot sprijini în rezolvarea problemelor (profesori, poliţie, organizaţii neguvernamentale, asociaţii de tineret)”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.