0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Galerie foto: Spray Paint, arta stradală a unui puști de 12 ani

Cele mai citite

La 12 ani nu te poți lăuda că știi exact ce vrei de la viață, însă, anumite pasiuni pot da indicii despre viitor. Robert Cristian Chiș este un băiat aflat la această vârstă, care, într-o vacanță petrecută împreună cu părinții în străinătate, a descoperit Spray Paint-ingul. Este o artă stradală, prin care poți crea tablouri fascinante, cu ajutorul unor spray-uri speciale și a unor șabloane. Culorile le îmbini după cum vrei și după cum simți. În asta stă tot talentul celor care pictează cu spray-ul. Robert a fost fascinat de un astfel de artist pe care l-a văzut lucrând, a venit acasă și a încercat și el. Restul este o poveste colorată pe care o picteză de luni bune, fie în Parcul Sub Arini, sub privirile curioșilor și ale admiratorilor, fie într-un spațiu amenajat în fața blocului, ajutat de frățiorul lui mai mic, Alexandru.

Robert a început acestă aventură cu Spray Paint-ingul împreună cu Vlad Moldovan, un coleg de școală. Inițial, părinții lui au fost reticenți. Principla lor grijă a fost toxicitatea spray-urilor pe care băiatul trebuia să le folosescă. Când au văzut, însă, că nu e chip să-l oprească, s-au asigurat că lucrează mereu cu echipament de protecție și au decis să-l susțină. Își cunosc bine băiatul. Încă de mic Robert s-a arătat interesat de tot ce vedea nou.
„Orice își dorește să experimenteze, chiar orice”, spune mama lui.
A văzut kendama, și-a dorit să învețe. Atât a lucrat cu ea, până a ajuns să exceleze. Într-o competiție de gen a fost remarcat de producătorii show-ului de televiziune „Românii au talent” și a fost invitat la o preselecție. Nu s-a materializat, însă. La fel s-a întâmplat cu haverboard-ul, skateboard-ul, bicicleta sau cu schiurile. Și-a uimit instructoarea când a învățat să schieze în doar 3 ore.
„Băiatul se pricepe, asta e clar. Eu îl văd. De fiecare dată când încearcă ceva nou, spui că îl face de când lumea. Eu, când m-am urcat prima dată pe haverboard, era să dărâm un dulap. Noi îl lăsăm să experimenteze, cu limită, ce-i drept, dar îl lăsăm”, spune tatăl lui.

A vândut primele tablouri, iar banii îi investește în materiale

Robert intră acum în clasa a VII-a, la Colegiul Național „Octavian Goga”, la secția germană. Primele tablouri pe care le-a făcut au fost pentru colegii lui. Picta portrete și le făcea cadou, în special fetelor.
„În Tenerife am văzut pentru prima dată acest mod de a face desene. Nu mai văzusem până atunci și mi-am spus să încerc și eu. Îmi place mult să lucrez cu spray-ul”, povestește Robert.
Reacția celor care vedeau tablourile băiatului a fost neașteptată, cel puțin pentru părinții lui. Toată lumea era extrem de încântată, iar micul artist stradal s-a trezit având comenzi. Așa a ajuns să-și vândă o mare parte din tablouri. Banii câștigați îi investește în materialele necesare.
„Când am vândut primul tablou, nu mi-a venit să cred. M-am simțit foarte bine și foarte mândru. Voiam să le dau gratis, dar am realizat că investesc mult în materialele cu care lucrez. Când sunt în parc se strâng mulți oameni în jurul meu și al desenelor mele. Asta îmi dă curaj să merg mai departe. Simt că sunt apreciat pentru ceea ce fac. Nu mă gândesc mult înainte de a face un desen. Ideile îmi vin pe loc”, mai spune puștiul.

Urmează mai mulți fani și tablouri mai grele

Tehnica pe care o folosește Robert a învățat-o de pe internet și și-a perfecționat-o lucrând. Simțul cromatic l-a moștenit de la mama lui, care este absolventă a Liceului de Artă din Sibiu și a Facultății de Conservare Restaurare din București, iar mâna lui dreaptă este Alex, frățiorul cu 4 ani mai mic, fără de care nu s-ar descurca.
Părinții băiatului se consideră norocoși, pentru că cei doi fii ai lor au activități care necesită mult timp petrecut afară, la joacă, în aer liber.
Robert și-a stabilit și următorul nivel: își dorește să facă tablouri din ce în ce mai grele. Noua provocare? Un peisaj care să se reflecte.
În parc, acolo picta cu spray-ul Robert când l-am descoperit. Era înconjurat de curioși mici și mari, dornici să-i admire lucrările. Cred că este singurul din Sibiu care face astfel de artă. Eu una n-am mai întâlnit decât în clipurile de pe internet. Acum, datorită curiozității și determinării unui tânăr artist în devenire, orașul nostru se bucură de Spray Paint, în formă brută. Așteptăm cu nerăbdare următorul tablou: Brazi care se reflectă într-o apă limpede, de munte.
Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect