0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Uitatul și prea nebăgatul în seamă Gheorghe Lazăr. Greva profesorilor și Maratonul copiilor

Cele mai citite

Articol de Romeo Petrașciuc și Cosmin Pal

În viața fiecărui neam, ca și în a fiecăruia dintre noi, ca persoane, există momente și personalități nodale, care împart / despart istoria și se fac dătători de seamă pentru destinele care ne definesc prezentul și, mai ales, viitorul. Ei sunt cei cărora le datorăm ființarea și neuitarea. Din nefericire însă, deși facem vorbă (sau vorbărie) adesea despre ei, nu ne-am întâlnit niciodată cu ei, cu spiritul și conșțiința lor culturală, națională, rațională… Gheorghe Lazăr, întemeietorul! Uitatul și prea nebăgatul în seamă!

244 de ani de la naşterea fondatorului învăţământului românesc

Luni, 5 iunie, se împlinesc 244 de ani de la naşterea fondatorului învăţământului românesc, avrigeanul Gheorghe Lazăr. Tot în această zi, din 2007 încoace, se sărbătoreşte Ziua Învăţătorului. Aniversarea lui Gheorghe Lazăr şi Ziua Învăţătorului ne prind în plin conflict sindical între Guvern şi dăscăli, generat de greva generală a profesorilor. Disputa pe salariile indecente ale profesorilor, incapacitatea Guvernului de a asigura cele necesare sistemul de învăţământ românesc, dar şi nemulţumirea majorităţii părinţilor faţă de calitatea actului educaţional promovat de dascăli şi investiţia financiară pe care trebuie să o facă în meditaţii sunt principalele idei care dezbină în acest moment societatea românească. Însă cei care au cel mai mult de pierdut în aceste vremuri sunt elevii, indiferent de ciclul în care învaţă. Într-o perioadă în care toată lumea se îndoieşte de şcoala românească, din diferite motive şi invocând destule cauze, evocarea personalităţii lui Gheorghe Lazăr poate să aducă un filon de speranţă pentru proiectele de viitor ale învăţământului românesc. Aceasta, în condiţiile în care copiii se află într-o vacanţă forţată şi prelungită de câteva zile.

Poate toţi cei implicaţi în acest conflict ar trebuie să reememoreze eforturile marelui nostru  om de educaţie Gheorghe Lazăr pentru dezvoltarea învăţământului românesc în vremurile acelea, extrem de potrivnice românismului. Valorile promovate de Gheorghe Lazăr şi activitatea sa intensă într-o perioadă în care administraţia românească trecea poate prin vremuri şi mai grele, ar trebui să unească societate şi să găsească soluţii pentru eficientizarea învăţământului românesc sub toate aspectele: salarii, bază materială, condiţii de studiu, îmbunătăţirea perfecţionării profesorilor şi a învăţătorilor, implicarea autorităţilor statului, mai ales că acum pot fi atrase fonduri europene pentru dezvoltarea actului de educaţie. Toate acestea în condiţiile în care învăţământul românesc are o tradiţie bogată, cu mari iluminişti şi oameni de ştiinţă care au schimbat lumea. Mai mult, copiii acestei ţări au o inteligenţă nativă ce poate fi pusă în valoare.

Solitarul și ignoratul Gheorghe Lazăr

Acest lucru l-am descoperit încă o dată la ediţia din acest an a Maratonului Internaţional Sibiu, unde ziua de duminică a fost destinată întrecerilor copiilor. Am putut vedea clar că avem copii cu un potențial extraordinar, cu un viitor luminos, dacă cei mari îşi dau mâna şi le asigură toate cele necesare pentru dezvoltarea intelectuală. Sute de copii, cu sufletul descheiat și viitorul scăpărat în priviri, au adus, poate, cel mai frumos omagiu întemeietorului Gheorghe Lazăr. Statuia sa, de această dată, a fost una vie, îmbrățișată de tumultul exuberanței și promisiunii lor că ei, cei ce vin după noi, îi vor face poate, în vremuri mai prielnice, dreptate și sălaș de neignorare. A fost printre puținele momente când Lazăr a vegheat, nestingherit, la rândul său, asupra acestor copii şi ne-a reamintit de învăţăturile şi valorile care contează.

Tocmai de aceea, noi, cei de la Sibiu 100%, am făcut această poză în dreptul statuii, pentru a arăta  că omul Gheorghe Lazăr poate reprezenta o sursă de inspiraţie în modernizarea învăţământului autohton. Dar, din păcate, să nu uităm că de multe ori Gheorghe Lazăr, cel care veghează cea mai mare piaţă publică a Sibiului, este pus într-un con de umbră, la diferite festivaluri, întreceri sportive, adunări, ceremonii şi la tot felul de alte evenimente. De multe ori, Gheorghe Lazăr stă în Piaţa Mare acoperit, după scene de spectacole, corturi, reclame uriaşe sau pur şi simplu nebăgat în seamă de nimeni, de cele mai multe ori tocmai de noi, sibienii, cei care ar trebui să ne mândrim cu el. Noi ne-am adus aminte de el la Maratonul Internaţional Sibiu, aşa cum o facem şi cu alte ocazii.

Poate, lângă celelalte performanțe absolute ale Maratonului Internațional Sibiu 2023, readucerea în atenția noastră, a sibienilor, a lui Gheorghe Lazăr, prin animarea prezenței sale în Piața Mare, este una din cele mai binevenite realizări.

Fie ca măcar în acest an, 2023, când se împlinesc 200 de ani de la moartea sa, respectul și prețuirea noastră pentru adevăratele valori să nu mai fie una opțională, ci definitorie în ceea ce suntem și, mai ales, în ceea ce ne dorim să ne fim ca devenire.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect