3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Îl trimitem pe roboțelul Costică în America?

Cele mai citite

„Salut, numele meu este Stoica Eduard și sunt destul de sigur că acest mesaj nu va fi citit vreodată, dar îmi încerc norocul. Sunt elev la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și fac parte dintr-o echipă care participă la concursul internațional de robotică FTC (First Tech Challenge). 2019 este al doilea an în care participăm la acest concurs, care cuprinde mai multe faze: faza regională, faza națională și faza internațională, în SUA. Noi credem că putem să ajungem până acolo, să ne reprezentăm țara, însă nu avem resursele necesare”.

Așa începe e-mailul trimis de Eduard Stoica redacției noastre. Vă sună cunoscut? Abia dacă s-au întors tinerii liceeni care au participat la „Zero Robotics High School Tournamen”, organizat de NASA și acum sunt alții care au nevoie de ajutorul nostru. Dar știți ce? Noi îi vom ajuta, iar motivele sunt multe și întemeiate. Sunt tineri inteligenți, cu viziune, care doresc să arate lumii ce înseamnă inovație și, mai presus de toate, sunt tinerii noștri și au nevoie de 3.500 de euro pentru a arăta lumii de ce sunt în stare. Dacă noi, cei mulți, le întoarcem spatele, atunci Eduard are dreptate: nimeni nu va citi vreodată acest mesaj.
Sunt unsperezece elevi de clasa a XI-a și a XII-a, de la Colegiul Național „Octavian Goga”, determinați să ajungă în SUA, la Detroit, în finala concursul internațional de robotică FTC (First Tech Challenge). Au descoperit competiția anul trecut, din dorința de a face mai mult decât programa școlară, din dorința de a explora. Au participat și le-a plăcut foarte mult. Și-au dat seama cum merg lucrurile și își doresc cu ardoare să participe și anul acesta. Sunt deciși să ajungă în finala acestei competiții care se va desfășura, la sfârșitul primăverii, la Detroit. Alături de ei, ca profesori coordonatori, sunt două profesoare de informatică și una de germană. Ele sunt Mădălina Sibişan, Ana-Maria Minea și Felicia Pătcaş.
„Eu i-am propus uneia dintre profesoare să participăm. Eram foarte supărat că nu aveam nicio activitate extrașcolară interesantă, de genul acesta. Am tot căutat pe internet și am dat de acest concurs. Ne-am propus să încercăm, pentru că mi se părea o idee foarte frumoasă. Anul trecut, fiind prima noastră participare, am primit gratuit kitul din America, cu toate piesele de care aveam nevoie pentru proiectul din concurs. Anul acesta însă, fiind a doua participare, lucrurile nu mai stau așa”, spune Eduard.  

Roboțelul Costică merită 3.500 de euro

Într-adevăr, lucrurile nu mai stau așa. Ei trebuie să construiască pentru concurs un roboțel care să facă față probelor din concurs, atât ghidat de o telecomandă, cât și individual, prin senzori. Nu au nevoie de bani pentru kit, pentru că este prea târziu să-l mai comande. Acesta ar trebui să vină din America. Nu ar ajunge la timp. Dar se descurcă singuri. Reciclează piese de anul trecut, apelează și la diverse magazine care pot să-i ajute și reușesc să-l construiască.
„Noi aproape din orice putem construi ceva”, spune Eduard.
Și așa este, pentru că roboțelul a prins contur. Numele lui este Costică și va fi programat să intre într-un ring unde va lua și va pune lucruri la înălțime și unde va împinge cuburi dintr-un loc în altul. Aceasta este tema din 2019: înălțimea. Eduard spune că, deși pare o temă ușoară, nu este așa. Costică va avea de dus la bun sfârșit multe provocări pentru a aduna puncte. De ce l-au numit așa?
„Păi, avem un mecanic pe care îl cheamă Costică la școală și de anul trecut tot ne dă scule. Fără sculele lui ne-am fi descurcat mult mai greu. Așa ne-am gândit să-i spunem Costică”, povestește amuzat tânărul.
Adevărul este că se apropie prima dată din concurs. În perioada 1–3 martie, la Cluj, are loc etapa regională. Va urma cea națională la București, unde elevii vor sta 5 zile, și cea internațională, din America. Copiii au nevoie de bani, pentru deplasări, cazări și materiale promoționale. Le trebuie hanorace, tricouri, pixuri. Au și de anul trecut, însă, ei spun că print-ul nu a fost așa de bun și s-a cam dus. Ar avea nevoie de până în 3.500 de euro, pentru că sunt mulți, sunt 11.
„Foarte interesant la acest concurs este faptul că nu se bazează neapărat pe produsul pe care îl faci. Oricine poate construi. Se bazează pe relațiile pe care ți le faci în concurs, pe socializare. Trebuie să fii prieten cu celelalte echipe, să contribui la ceva din concurs, să lucrezi împreună cu ceilalți competitori, să faci schimb de idei. Asta contează mai mult decât să câștigi și pentru noi este o lecție importantă”, spune Eduard.
Asta este lecția noastră. Împreună, ca o mare echipă, îi putem ajuta pe acești copii să zboare alături de roboțelul lor, întâi la Cluj, apoi la București și, de ce nu, în America. Pentru că asta contează cel mai mult acum.
Detalii despre proiect puteți găsi pe pagina de facebook a copiilor: Bi/ytes RO 086 CNOG Sibiu.

Oricine își dorește să-i ajute poate dona în contul asocieției Colegiului „Octavian Goga” (Asociația „Prietenii Colegiului Octavian Goga”)

cont bancar nr. RO57RZBR0000060014574102

deschis la Raiffeisen Bank

reprezentat prin prof. Delia Nemeș


 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect