De vineri, 15 iunie, elevii au intrat oficial în mult așteptata vacanță de vară. Urmează trei luni în care ei se vor bucura de ralaxare, excursii, tabere, timp petrecut cu bunicii sau de adevărate aventuri. Nu vor trebui să uite, însă de școală, pentru că, pe 10 septembrie se vor întoarce pe băncile școlii, după cum arată structura anului şcolar 2018-2019, aprobată deja de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN). Vor fi mai mari, mai determinați și mai bronzați. Am găsit, din întâmplare, pe internet tema de vacanță a unui profesor italian Cesare Kata, din orașul litoral Fermo, pentru elevii lui. O recomandăm tuturor elevilor din tot sufletul.
Conform informațiilor oferite de site-ul Ministerului Educației, anul şcolar următor va avea 168 de zile lucrătoare (34 de săptămâni) şi cuprinde: semestrul I (10 septembrie 2018 – 1 februarie 2019) și semestrul al II-lea (11 februarie 2019 – 14 iunie 2019).
Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate după cum urmează: vacanţa de iarnă (22 decembrie 2018 – 13 ianuarie 2019), vacanţă intersemestrială (2 – 10 februarie 2019), vacanţa de primăvară (20 aprilie – 5 mai 2019) şi vacanţa de vară (15 iunie – 15 septembrie 2019). Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 27 octombrie – 4 noiembrie 2018.
Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar se încheie în data de 31 mai 2019, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 7 iunie 2019. Și în anul școlar viitor elevii se vor bucura de programul naţional „Şcoala altfel”. Acesta are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat în perioada 1 octombrie 2018 – 31 mai 2019, pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor. Desfăşurarea programului „Şcoala altfel” nu coincide cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale. Acestea vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei şcolare, cu cel puţin trei săptămâni înainte de finalul semestrului.
Etapele naţionale ale olimpiadelor şcolare se organizează, în general, în perioada vacanţei de primăvară, potrivit unui calendar specific.
Până atunci, bucurați-vă de vacanță!
Dar, cum până în luna septembrie mai este destul și pentru că vacanța de vară abia a început, vă propunem o perspectivă frumoasă și interesantă pentru a avea o vară minunată. Am găsit, din întâmplare, pe internet tema de vacanță a unui profesor italian Cesare Kata, din orașul litoral Fermo, pentru elevii lui. O recomandăm tuturor elevilor din tot sufletul:
- Faceți singuri o plimbare pe malul mării în fiecare zi, priviți licăritul razelor pe apă și gândiți-vă la ceea ce vă face fericiți.
- Încercați să utilizați cuvintele noi, pe care le-am învățat în acest an. Cu cât mai multe veți putea spune, cu atât mai interesant veți putea gândi, iar cu cât mai multe gânduri veți avea, cu atât mai liberi veți fi.
- Lecturați! Cât de mult puteți. Dar nu pentru că sunteți obligați să o faceți. Citiți, pentru că vara te inspiră să visezi și să te aventurezi, iar cititul este ca un evadare. Citiți, pentru că e cea mai bună formă de revoltă ( pentru un sfat ce anume să citiți, apropiați-vă de mine).
- Ignorați tot ce vă aduce stări negative și sentimentul de pustietate ( lucruri, situații, oameni). Căutați inspirație și prieteni, care te îmbogățesc, te înțeleg și te apreciază așa cum ești.
- Dacă simțiți tristețe și frică, nu vă îngrijorați: vara, la fel ca și alte lucruri minunate în viață, îți poate aduce momente de confuzie. Țineți un jurnal și scrieți ceea ce simțiți ( în septembrie vom discuta despre asta, dacă doriți).
- Dansați și nu vă rușinați de nimic. Oriunde: pe ringul de dans sau singuri în cameră. Vara este un dans, ar fi păcat să nu participați.
- Mergeți măcar o dată să vedeți răsăritul. Stați în liniște și respirați adânc. Închideți ochii și simțiți recunoștința.
- Faceți mai mult sport.
- Dacă ați întâlnit pe cineva care-l placeți, spuneți-i despre asta în cel mai frumos și convingător mod posibil. Nu vă temeți să fiți neînțeleși. Dacă nu va fi așa cum vă doriți, înseamnă că asta e soarta, iar dacă vi se va răspunde cu reciprocitate veți petrece o vară minunată împreună.
- Recitiți conspectele lecțiilor noastre: comparați ceea ce ați citit cu ceea ce se întâmplă în viața voastră.
- Fiți la fel de fericiți ca și lumina soarelui și la fel de liberi ca și marea.
- Vă rog să nu vă certați. Fiți amabili și buni.
- Vizionați filme bune cu dialoguri profunde, emoționale ( ar fi de dorit în engleză), pentru a vă dezvolta în același timp engleza și capacitatea de a simți și a visa.
- Vara este magie. În lumina soarelui de dimineață și în serile calde visați cum poate și trebuie să fie viața voastră. Faceți tot posibilul pentru a nu renunța niciodată la acest vis.
- Fiți cuminți.