Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu a investit peste 2 milioane de lei într-un laborator al Facultății de Inginerie. Instituția academică a finalizat, la sfârșitul anului trecut, modernizarea laboratorului „Tehnologii și echipamente de prelucrare CNC”.
Conform reprezentanților ULBS, cea mai mare parte din această sumă, și anume 1.270.027 lei, a fost alocată dotării laboratorului cu echipamente tehnologice de tip mașini-unelte cu comandă numerică de ultimă generație.
„Au fost achiziționate două centre de prelucrare cu comandă numerică, un centru vertical de prelucrare prin frezare cu cinci axe numerice și un centru CNC de prelucrare prin strunjire cu axă suplimentară Y, necesare pentru instruirea practică a studenților (licență, master și doctorat). Baza materială a noului laborator a fost completată cu alte două centre CNC de prelucrare prin frezare cu 3 axe numerice, aflate deja în dotarea facultății. În dotarea laboratorului au intrat, de asemenea, echipamente de scanare și imprimante 3D utilizate în digitizarea produselor fabricate, un durimetru universal (Brinell/Rocwell/Vickers), precum și o mașină de încercare la torsiune”, spun reprezentanții Facultății de Inginerie.
De asemenea, au fost realizate investiții în amenajarea laboratorului pentru atingerea standardelor impuse unor spații de acest tip. Au fost refăcute instalațiile electrice și de aer comprimat, au fost întreprinse lucrări de reparații interioare și zugrăvit, a fost schimbată pardoseala cu una adecvată unui astfel de laborator. Laboratorul a fost dotat cu mobilier nou și modern.
”În urma acestor investiții, Facultatea de Inginerie are acum un laborator cu o infrastructură modernă necesară realizării de activități de cercetare, didactice și de instruire în domenii cum ar fi: exploatarea și programarea mașinilor unelte cu comandă numerică, studiul constructiv și funcțional al echipamentelor cu comandă numerică, proiectarea tehnologiilor asistate de calculator pentru fabricarea corpurilor complexe, SDV-uri specifice sistemelor cu comandă numerică etc”, a declarat prof. univ. dr. ing. Gabriel Racz, decanul Facultății de Inginerie.