Încerc, cât mai simplu, să scriu despre Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO), care se va desfășura săptămâna ce vine (6-9 septembrie) la noi, aici, în Sibiu, având drept organizatori Patriarhia Română – prin Mitropolia Ardealului, Guvernul României – prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Sibiu și Consiliul Local, Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Universitatea Lucian Blaga și Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu. Lor se adaugă numeroși parteneri și colaboratori din județele Sibiu și Brașov – cele două unități administrative care alcătuiesc Arhiepiscopia Sibiului, peste 500 de voluntari și o serie de personalități implicate în organizarea și desfășurarea evenimentului. Sibiul va avea, pentru zilele amintite, o populație întinerită. Peste 3.500 de tineri vor participa din toate județele Țării și din unități bisericești (Mitropolii și Episcopii) din diaspora românească (39 de delegații), precum și din Biserici Ortodoxe surori (7 delegații). Eveniment aflat la a 5-a ediție (Baia Mare, Cluj, București, Iași), ITO semnifică o întâlnire a Bisericii cu tinerii săi în spațiul, deloc convențional, al unor zile de cordialitate și dialog.
Nu, nu este vorba de un o construcție tip Taize, acolo fiind marcant elementul ecumenic și nici o Cântare a României, cum s-au grăbit unii dintre comentatori să o catalogheze.
Putem admite că avem de-a face cu un exercițiu de ecumenism intern în cadrul Ortodoxiei și că tema generală și generoasă – Unitate. Credință. Neam – poate duce spre astfel de gânduri. Diferențele, însă, vor fi sesizabile în construcția și desfășurarea evenimentului.
Tinerii, invitații speciali ai programului
Invitații speciali ai întâlnirii sunt ei, tinerii participanți. Ca să ne facem o idee asupra dorinței lor de a fi aici, în Sibiu, împreună, vă spunem că în Eparhia Devei și Hunedoarei, de exemplu, au fost depuse peste 1.000 de cereri pentru cele 40 de locuri alocate…
Pentru o parte din zile, însă, atunci când ne vom afla, de exemplu, în spațiul amplu al Muzeului ASTRA (8 septembrie), numărul participanților se va dubla, spațiul generos și programul propus oferind unui număr mare de tineri posibilitatea întâlnirii și comuniunii.
Programul general al ITO va începe de miercuri (5 septembrie) prin sfințirea, de către PF Părinte Patriarh Daniel, a cantinei sociale din cadrul Colegiului O. Goga, spațiu reconstruit și adaptat condițiilor moderne de asistare a persoanelor cu nevoi (proiect social al Arhiepiscopiei Sibiului).
Deschiderea oficială a ITO se va realiza în Piața Mare, în data de 6 septembrie (ora 18:00), prezentarea delegațiilor fiind însoțită de momente emoționante, legate de tema Întâlnirii.
Ziua de vineri, 7 septembrie, este dedicată discuțiilor pe grupuri (workshop-uri), vizitării Sibiului și conferinței Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România (invitați Emil Hurezeanu și Constantin Necula).
Deplasarea spre Piața Mare se va realiza ca o Procesiune a Unității, păstrându-se caracterul liturgic al unui marș creștin, la finalul acestuia organizatorii oferind, cu ajutorul remarcabil al Junilor Sibiului, un concert- spectacol de muzică populară.
Ziua de Sâmbătă, Nașterea Maicii Domnului, se desfășoară în spațiul amintit, al Muzeului ASTRA, unde Liturghia va deschide o serie de acțiuni (ateliere grupate sub titlul: Satul românesc la Centenarul Marii Uniri), seara încheindu-se cu un Concert Andra și Compact B. Ziua de 9 septembrie, duminică, aduce tinerii în Catedrala Mitropolitană, unde se va desfășura Liturghia (printre slujitori se vor afla și cei 7 arhierei din Bisericile surori care însoțesc delegațiile lor) și se va preda ștafeta către organizatorii ediției din 2019, Mitropolia Olteniei, Arhiepiscopia Craiovei.
Biserica în epoca tehnologiei – Biserica 4.0
În an Centenar, tinerii Țării, însoțiți de prietenii lor, se întâlnesc în prima Capitală a Unității, căutând să-și dovedească nu doar colegialitatea lor sufletească, ci și unitatea cu Biserica lor și cultura lumii în care trăiesc.
Temele pe care vor dezbate sunt de reținut și sunt propuse după consultări cu ei, în jurul unor preocupări ale generației lor: Nevoia mea de Biserică – tânărul și dimensiunea spirituală, Biserica în epoca tehnologiei – Biserica 4.0, Nevoia de dezvoltare personală – Poate fi Biblia manual de dezvoltare personală? și Biserica – validarea fericirii.
Tinerii sunt chemați să transmită Bisericii și opiniei publice modul în care își văd viața, idealurile și construcția viitorului, sunt chemați să poarte dialog cu sine și cu acei care împart idealurile legate de Evanghelie și Ortodoxie. Sunt chemați să spună cum văd ei soluția menținerii în Unitate a Neamului și a Credinței în care trăim. Un exercițiu de dialog social, de pedagogie socială, necesar societății românești concasate de conflicte și controverse, un exercițiu de gândire atentă asupra valorilor care ne fac europeni și universali.
Multe din momentele acestea vor fi duse în casele celor care nu reușesc să participe prin intermediul televiziunii și presei, în dorința de a transparentiza cât mai mult mesajul de pace socială al tinerilor din Biserică, mesajul de fundamentare în exigență morală și profesională al vieții pentru ca ea să fie parte a Învierii nu simplu preambul al morții.
După cea de-a III-a Adunare Ecumenică Europeană (4-9 septembrie 2007), Sibiul se dovedește a fi chemat să reactiveze statutul de Capitală Culturală a Europei creștine, tinerii fiind aceia care mărturisesc că nu le este indiferent nici modul și nici statutul social în care își vor trăi viitorul. Zilele din săptămâna viitoare în care vor fi aici, printre noi, sunt și zile ale dialogului cu sibienii, cu orașul în care mulți își doresc statutul de student ori de angajat, cu o întreagă cultură locală a ospitalității.
Nu vor fi întâmpinați aici doar de Biserica locală, reprezentată prin vocea IPS Sale, IPS Laurențiu Streza, ca Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, ci și de vocea istorică a unei îndelungate tradiții creștine cultivate prin rugăciune, școală teologică și cultură a dialogului.
Vin pentru ei, dar vin și pentru noi. ITO este despre tineri, dar și despre tinerețea fără bătrânețe a unui Neam ce-și prăznuiește primul Centenar.