Președintele României Kalus Iohannis a profitat de prezența la Facultatea de Medicină pentru a sărbători cei 50 de ani de existență ai Universității „Lucian Blaga” și a atras încă o dată atenția asupra legilor din educație, pe care le consideră deficitare și incoerente.
„Extrapolând decidenții politici de la centru nu prea au reușit să facă față provocării de a se abține în a da legi care mai mult strică decât ajută. Când am demarat consultările pentru proiectul România Educată a devenit evident că una dintre problemele fundamentale ale sistemului nostru de învățământ este producția de legi incoerente pe bandă rulantă. Efectele acestui mod păgubos de a da legi se văd, în special, în învățământul superior acolo unde autonomia este un pilon central în creșterea calității atât în educație cât și în cercetare. De exemplu, universitățile nu pot, în multe cazuri, să cheltuie banii pe care îi obțin, ca urmare a includerii fondurilor de care ar trebui să dispună în procedura de calcul a deficitului național. Foarte ciudat! Fără a descătușa potențialul managerial și creativ al universităților românești nu avem șanse reale de a deveni competitivi într-o economie bazată pe cunoaștere”, a spus Klaus Iohannis.
A vorbit apoi despre faptul că, personal a sprijinit în consiliul european o serie de măsuri noi de modernizare a educației în următorul ciclu de finanțare din bugetul Uniunii Europene. Președintele anunță astfel că, vor exista mai multe fonduri europene pentru mobilitate dar și pentru cercetare.
„Stimați rectori, profit de prezența dumneavoastră în număr mare pentru a vă încurajat să contribuiți la efortul de a aduce România în locul în care eu cred că i se cuvine, în centrul construcției politice și economice europene. Educația și cercetarea sunt indispensabile în economia bazată pe cunoaștere, singura variantă viabilă care ne poate permite să reducem din decalajele pe care încă le avem în raport cu alte țări din Uniunea Europeană”, a mai spus președintele.