Timp de 10 numere v-am prezentat poveștile și principiile pe care se bazează o parte dintre șefii de promoție ai Facultăților Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. De ce am ales să fac asta? Pentru că, asemeni olimpicilor… acești tineri merită lăudați și arătați lumii. Poate unii cred că se exagerează, alții spun degeaba, oricum vor pleca din țară, dar sunt convinsă că mulți dintre dumneavoastră ați citit cu interes ceea ce gândesc, simt și fac acești tineri, pentru a fi cei mai buni. Cert este că, ei au demonstrat, cel puțin în școală, că pot fi exemple pentru generația lor. Acum, a venit momentul să aplice și în viață ceea ce au învățat, fie că își vor urma meseria pentru care s-au specializat, fie că vor descoperi noi drumuri, cu noi provocări. Să ne amintim, așadar, de fiecare șef de promoție în parte, citind un material retrospectivă și să nu uităm că, uneori ai succes…iar alteori înveți.
Nicoleta Mihaiu, șefa de promoție a Academiei Forțelor Tereste „Nicolae Bălcescu” din Sibiu
Nicoleta Mihaiu este eleva care, anul acesta a reușit să termine Academia Forțelor Tereste „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, ca șefă de promoție, cu media 9,66, după ce, tot șefă de promoție a fost și la încheierea liceului militar, din Breaza. Este acum sublocotenet, iar la ceremonia de încheiere a școlii militare și de ridicare în grad, a primit, de la Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, prezent la manifestare, un stilet gravat (pumnal cu lamă triunghiulară), iar de la Șeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, Emblema de Merit „Ştiinţă Militară”, clasa a II-a.
Nicoleta s-a născut într-o comună din judeţul Buzău, unde şi locuiește alături de familia ei. „Mediul în care m-am dezvoltat include voinţă, ambiţie, disciplină şi putere, nu te lasă să te complaci în rutină, ci te determină să lucrezi pemanent asupra ta şi să tinzi către ceva nou. Iar când îţi place ceea ce faci, fiecare zi îţi aduce bucurii şi satisfacţii.”
Ce sfat are Nicoleta pentru tinerele care își doresc să se îndrepte către militărie? „Să-şi asculte instinctul şi să-şi concentreze eforturile pentru a avea acces la o astfel de carieră. Iar în prezent, învăţământul militar românesc oferă multe oportunităţi în acest sens. Ele nu au nevoie de o pregătire psihică preliminară, ci doar de încredere de sine, coroborată cu tinereţea, entuziamul şi caracterul puternic. Pentru că atunci când îţi iubeşti profesia, poţi obţine foarte multe, deoarece dificultăţile se înfruntă cu fermitate. Trebuie doar să nu te opreşti în faţa acelor greutăţi, fapt care te va conduce întotdeauna pe drumul corect.”
Paul Langa, șef de promoție al Facultatății de Științe Sociale, specializarea Conservare şi Restaurare, din cadrul Universității „Lucian Blaga”.
Paul nu se gândea la o asemenea performanță, dar a reușit! „Am tratat totul cu seriozitate, am ştiut de la bun început ce înseamnă să faci o facultate, am dat atenţie tuturor detaliilor şi indicaţiilor care mi-au putut fi de ajutor, o prezenţă constantă la cursuri şi o învăţare logică a cursurilor.” S-a născut în orașul Făgăraş, din judeţul Braşov. Provine, după cum povestește chiar el, dintr-o familie de oameni simpli și are un frate mai mic. A urmat cursurile Şcolii Ginaziale ,,Ovid Densuşianu”, făcând parte din clasa cu profil arte plastice şi muzică, grupa arte plastice a profesorului Matei Sofonea. Liceul l-a făcut la Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca” din Făgăraş, specializarea Matematică-Informatică, profil real. Mintea lui Paul a făcu față rigorii unui profil ce studiază, în mare parte, științe exacte însă, sufletul i-a rămas credincios pasiunii pentru arte plastice. Așa a ajuns la Sibiu.
Ce-i sfătuiește viitorii boboci ai facultăților? „În primul rând să nu uite de ce au venit la facultate! Să trateze cu seriozitate ceea ce fac, însă să nu uite să se şi distreze, deoarece orice muncă trebuie să fie urmată neapărat şi de relaxare. Să aibă limite în tot ceea ce realizează, mai puțin atunci când se referă la ţelurile în viaţă! Acestea trebuie să fie cât mai departe cu putinţă pentru a obţine performanţe. Le urez pe această cale, mult succes tuturor!” Ce-și dorește de la facultăți? „Mi-aș mai dori și accentuarea laturii practice în cadrul facultăţilor. Dacă stăm să ne gândim, cel mai bine se poate învăţa doar practicând pe baza cunoştinţelor învăţate. Pe de altă parte, este necesară dotarea facultăţilor cu instrumentar şi bibliografie necesară bunei desfăşurări a activităţii.”
Oana Marin, șefă de promoție a Facultății de Litere și Arte, la secția Actorie
Oana s-a născut în Drobeta Turnu Severin, lângă Dunăre. „Până să vin la Sibiu, mi-am petrecut viața în Motru, un oraș mic, cu blocuri de patru etaje și cu alei cu nume de flori. Un fel de Dogville. Păstrez imagini poetice în legătură cu familia mea. Mama citea, scria, mă învăța, fiindu-mi un etern ghid. Tata scria la ziar și îmi punea Goran Bregovic. Mamaia îmi povestea înainte de culcare serialele din timpul zilei, tataia mă plimba prin dealurile care împrejmuiau orașul. Mă dădeam ore întregi în leagănul din spatele blocului și visam, până mă striga mama de pe geam. Mama este un om extraordinar. E profesoară. Formează oameni.” A absolvit toate cele 12 clase ale Colegiului Național „George Coșbuc” din Motru. De la 7 la 12 ani, în paralel, a urmat cursurile Școlii Populare de Arte Tg-Jiu, secția pian. „Pe vremea aceea îmi doream să ajung pianistă, puțin mai târziu luptatoare de gherilă, apoi a urmat actoria… ”, pe care a ales să o facă la Sibiu. Oana a jucat, în această primăvară într-unul dintre cele mai importante festivaluri din Moscova, însă nu s-a decis încă ce are de făcut. Iată cum este lumea pe care și-a ales-o și cât de pregătită este să pășească în ea! Ce spune Oana despre meseria pe care, cel mai probabil, și-a ales-o? „Actoria e o meserie grea. Nu există vreun fel corect de a face actorie, iar orice atitudine ai avea față de meserie este, în mod cert, de fiecare dată eronată. Spre exemplu, aici zicala „capul plecat, sabia nu-l taie”, nu funcționează. Deloc. Fie ești stâncă, fie…îți asumi pur și simplu riscul de a-ți fi retezat capul. Poate, Doamne-ajută, crește unul nou în loc. Personal, îmi place ideea de spectacol, de a face spectacol. Îmi place să cânt, iar oamenii să fie atenți la ce spun în cântecul respectiv, nu la faptul ca împletesc niște note. Îmi place să mă mărturisesc. În mod bizar, în loc să sporească, curajul meu de a face acest lucru, s-a cam dus încet-încet pe apa sâmbetei. Învăț din ce în ce mai mult că, în ziua de azi mărturisirea este un păcat și o ofensă adusă alterității. Omenirea se urâțește pe zi ce trece și, dat fiind faptul că Celălat este, în mod excepțional, raisonneur-ul (reflectă, își dă cu părerea) fiecărui individ, toți ne închidem sistematic în bulele noastre de săpun, sau, mă rog, după spusele lui Visniec, devenim unici locuitori ai propriilor noastre cercuri.”
Mădălina Diana Sas, șefă de promoție a Facultății de Drept „Simion Bărnuţiu” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”
Mădălina Diana Sas s-a născut la Sibiu și, deși destul de târziu, în clasa a XII-a, a ales să urmeze cursurile Facultății de Drept „Simion Bărnuţiu” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”. Familia a susținut-o. „Relația cu părinții mei este una foarte strânsă, suntem deschiși unii cu ceilalți și ei sunt cei care m-au susținut în tot ceea ce am făcut. Tatăl meu a fost cel care m-a sfătuit mereu să urmez Facultatea de Drept și nici nu vedea o altă carieră mai potrivită pentru mine”. Mădălina a terminat facultatea anul acesta, ca șefă de promoție, cu media 9,76. Între timp a susținut examenul la avocatură și a fost printre cei 6 tineri, din 48 înscriși care au reușit să-l promoveze. Mădălina este acum avocat stagiar. „Îmi doream să devin actriță, dar în clasa a XII-a am început să mă gândesc mult mai bine ce vreau să fac cu viitorul meu și care ar fi drumul cel mai potrivit pentru a mă simți pe deplin împlinită. Facultatea de Drept nu a fost o alegere la întâmplare deoarece înainte să urmez liceul singura profesie la care visam era cea de avocat. Pur și simplu aceasta a fost opțiunea pe care am considerat-o cea mai potrivită pentru mine și care putea să îmi ofere cele mai multe împliniri pe plan profesional.” Ce înseamnă pentru ea meseria aleasă? „Dacă îți dorești cu adevărat să profesezi în domeniul juridic trebuie să depui foarte mult efort. La începutul facultății eram derutată, era un domeniu nou pentru mine, materiile erau voluminoase, limbajul greoi, iar diferența dintre liceu și facultate era foarte mare”, dar tânăra avocat s-a ghidat mereu după spusele lui Winston Churchill: „Succesul reprezintă abilitatea de a trece de la un eșec la altul fără să îți pierzi entuziastmul”.
Vlad Pojoga, șef de promoție al Facultății de Litere și Arte, Secția Română – Engleză
Vlad Pojoga. Sunt convinsă că mulți dintre tinerii și cadrele didactice universitare din Sibiu știu despre cine este vorba, dar și mai mulți vor să afle, pentru că o personalilate ca a lui nu trebuie trecută cu vederea. Ei bine, Vlad s-a născut la Sibiu în anul 1993 și a urmat cursurile Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, profilul matematică informatică. În clasa a XI-a se apucă de scris poezie. Asemeni lui Ion Barbu descoperă strânsa legătură dintre știință și metaforă, chiar dacă pentru mulți, cele două cuvinte nu par a fi pe același calapod. Urmează cursurile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte, Secția Română – Engleză și termină studenția ca șef de promoție. Adună în palmares realizarea unei reviste, alăturarea în cadrul unui cenaclu, crearea unui festival internațional de poezie și pune ca punct principal pe lista de priorități scrierea primei cărți. Ce spune Vlad despre o carte bună? „Literatura de calitate e azi peste tot, de la reviste la site-uri la Tumblr și Facebook, tot ce trebuie să facem e să vrem să ajungem la ea. Și lumea nu-și dă seama, dar e mult, mult mai ușor să te regăsești în ceva ce e scris de un om care trăiește în același timp cu tine, pentru că scriitorii care îți plac sunt oamenii care spun ceea ce ai fi vrut tu să spui și nu știi cum.” Ce sfaturi dă? „Cineva spunea la un moment dat, într-un interviu, că dacă vrem să ajutăm cu ceva trebuie să ascultăm poveștile oamenilor. Așa că, asta aș spune și eu, oriunde ar fi ele, în cărți, filme, în viață sau în mintea noastră: să ascultăm poveștile oamenilor.”
Bogdan Cerveneak, șef de promoție al Facutății de Teologie
Bogdan Cerveneak este un tânăr care a răspuns chemării de a fi mai aproape de Dumnezeu și a mers să învețe cum să arate, orcărui om cu inima deschisă, calea către El. S-a născut în Bocșa (județul Caraș-Severin), în anul 1988. A urmat aici școala generală și Liceul Teoretic „Traian Vuia” din Reșița, la secția matematică-informatică/engleză intensiv. Liceul a fost momentul în care Bogdan început să i-a decizii. „În clasa a XII-a am hotărât să mă convertesc la ortodoxie, fiindcă înainte eram catolic (după tată) și de aici a început totul. Atunci, în a XII-a, am și avut dorința de a veni la Teologie în Sibiu, auzind că e cea mai bună facultate de profil din țară, numai că, un an întreg mă pregătisem pentru admiterea de la Timișoara de la Automatică; așa că am mers la Timișoara. Am terminat facultatea și m-am angajat programator. După ce am terminat prima facultate, m-am înscris la Teologie în Timișoara. Acolo am terminat primul an, însă după aceea mi-am dat demisia de la servici, pentru a veni la Sibiu, la facultate. Aici a terminat, cu media 9,78 fiind și studentul care a primit un premiu de excelență la finalul anilor de studiu, din partea Facultății la care a studiat. Este pasionat de tenis de masă, fotografie, cărți, muzică și își dorește să vadă schimbat la oameni „dispoziția de a fi îngăduitori și binevoitori unii cu alții, căci celelalte se schimbă apoi de la sine”.
Ce spune despre misiunea de a deveni preot? „Orice om cu puțină conștiință, în fața preoției trăiește un paradox. Pe de-o parte e dorința de a fi preot, de a fi mâna prin care lucrează Dumnezeu tainele Lui în lume, iar pe de altă parte e frica, în aceeași măsură, de răspunderea ce o ai în fața Lui pentru tot sufletul care ți l-a dat în grijă, până la ultimul. Nu pot spune că urmăresc cu tot dinadinsul să fiu preot. Dorința este, dar și frica… . Despre cum ar trebui să fie un preot s-au scris tomuri întregi. În puține cuvinte, eu spun că ar trebui să facă tot binele care-i stă în putință și să-l facă tuturor (fără a căuta la față), și să suporte tot răul cu care-l răsplătesc oamenii, fără să se tulbure, fără să cârtească, fără să judece.”
Andra Dumitrescu, șefă de promoție a Facultății de Științe Socio Umane, specializarea Comunicare și Relații Publice
Andra Dumitrescu a terminat masteratul cu 10 în domeniul publicității – Publicitate și Brand. S-a născut în Sibiu, în urmă cu aproape 24 de ani, a fost elevă a Școlii Generale „Nicolae Iorga”, după care a urmat cursurile Colegiului Național „Octavian Goga”. „Liceul mi-a fost a doua casă pentru patru ani din viață; am urmat secția filologie bilingv unde am făcut ore de engleză și spaniolă intensiv, cursuri de geografie și cultură americană și engleză; am avut prilejul de a face parte din echipa Radioului Goga prin intermediul căruia îi delectam pe elevi cu muzică de calitate.” Cel mai putenic suport i-a fost familia. „Am fost crescută atât de părinți, cât și de bunici și am avut parte de o copilărie frumoasă. Ei au fost cei care m-au ambiționat în tot ce ceea am făcut. Am un frate mai mare care lucrează în publicitate, iar el este cel care mi-a insuflat în mod involuntar pasiunea pentru publicitate.” Asimilând tot ce a fost mai bun de la oamenii din jur, fie familie, fie profesori, Andra este acum o tânără pregătită să-și decidă cariera și viitorul.
Cum ar trebui promovată România? „Voi fi puțin subiectivă, dar aș vrea să promovăm mai mult ia românească, obiceiurile românești și produsele tradiționale, munții și ceea ce ascund aceștia. E adevărat că unii știu de ele, dar prea puțin. Mi-ar plăcea să văd mai mulți turiști în munții noștri, sunt atât de pitorești, să promovăm mai mult zonele frumoase, dar necunoscute celorlalți. Majoritatea străinilor se duc la castelul Bran să-l vadă pe Dracula sau la Bâlea să mănânce mici și asta mulțumită lui Bram Stoker și celor de la Top Gear.” Sfatul Andrei pentru tânăra generație? „Să învețe și să pună mult accent pe practică; să nu se abată de la studiu. Știu că sunt multe tentații în ziua de azi, însă pentru a ajunge acolo unde își doresc, ar fi bine să pună osul la treabă. Îi sfătuiesc să se implice activ atât în activitățile școlare, cât și în cele extrașcolare, în special în voluntariate; chiar dacă nu sunt plătiți pe moment, răsplata va fi înzecită în viitor.”
Delia Bianca Negru șefă promoție a Facultății de Sțiinte Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului
Delia Bianca Negru a terminat facultatea de Sțiinte Agricole Industrie Alimentară și Protecția Mediului, specializarea Inginerie și Protecția Mediului în Agricultură ca șefă de promoție, cu media 9,70. În prezent este la masterat în anul I, la specializarea Managementul Protecției Mediului Agricol și în căutarea unui loc de muncă. „Provin dintr-o familie de oameni muncitori, în care valorile și tradițiile sunt respectate. Mi-am pierdut tatăl în urmă cu mulți ani, iar de atunci mama a fost și este singurul sprijin îndrumându-mă, călăuzindu-mi pașii și ajutându-mă să iau cele mai bune decizii.” Delia s-a născut pe 18 august 1992, în satul Mândra, comuna Loamneș, județul Sibiu. Până în clasa a VIII-a a urmat cursurile Școlii Generale Loamneș, apoi a continuat studiile la Colegiul Național „Octavian Goga”, din Sibiu. Este pasionată de lectură și sport, iar marele vis este acela de „…a avea propria fermĂ, aici, în mediu rural”. Cum vede ea agricultura din țara noastră? „Agricultura este cea cunoscută de toată lumea dar, prin ochii tânărului specialist, ilustrează în viitorul apropiat o imagine asemănătoare cu cea a celorlalte state membre UE. Eu cred cu tărie în revigorarea acesteia în spațiul rural românesc prin multiple măsuri de finanțare cuprinse în Programul Național de Dezvoltare Rurală. Există totuși câteva condiții. Pentru a fi performantă, agricultura trebuie să fie, în primul rând, eficientă și eficace. Aceasta pesupune investiții atât în educație, privind formarea de specialiști cât și în tehnologie, iar pentru aceasta este nevoie de formarea de parteneriate între fermieri, instituții publice, întreprinderi, ONG-uri, universități.” Cum putem valorifica potențialul agricol al țării noastre? „Cu o mai multă implicarea a factorilor de răsundere în promovarea necesității de asociere, respectiv de grupare a suprafețelor, în promovarea parteneriatelor, în oferirea unor forme de sprijin pentru entitățile economice agricole. Oamenii trebuie informați mai bine cu privire la importanța accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea agriculturii și trebuie sprijiniți în valorificarea produselor tradiționale, inclusiv susținerea acestora în cadrul pieței agroalimentare.”
Claudia Raluca Haneș șefă de promoție a Facultății de Medicină, specializarea Medicină Dentară
Claudia Raluca Haneș a absolvit Facultatea de Medicină, specializarea Medicină Dentară, ca șefă de promoție cu media 9.80. Pentru Claudia nu a fost o întâmplare această medie mare, pentru că era deja obișnuită să dea tot ce-i mai bun. „De când eram copil mi-am dorit să fiu medic, pentru că iubesc oamenii și mereu am crezut că această meserie îmi poate aduce împlinirea din punct de vedere profesional. La facultate am intrat cu 10 și am ales această specializare pentru că mi se pare fabulos cum arta se imbină cu știința, iar zâmbetul pacientului la sfârșitul tratamentului mi se pare neprețuit.” Claudia s-a născut în 4 iulie 1990, are un frate geamăn și a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”. În mometul de față se pregătește pentru susținerea examenului de rezidențiat și, în același timp, îți va practica profesia în sistem privat. Ea este cea care ne va dezvălui câte puțin din tainele acestei meserii, la început de drum.
Care este principalul ei sfat, pentru ca noi să avem o dantură frumoasă? „Profilaxia, prevenția reprezintă prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor. Aceasta duce la menținerea și obținerea zâmbetului sănătos . De aceea insistăm ca cei mici să vină de la vârste fragede în cabinetul de medicină dentară, pentru că este mai indicat să prevenim, decât să tratăm. Profilaxia este de două feluri: personală și profesională. Cea personală include: periajul dentar regulat, ața dentară și apa de gură, precum şi alimentaţia sănătoasă, iar cea profesională o constituie: controlul stomatologic periodic, periajul profesional şi detartrajul – efectuate de două ori pe an.” Ce așteptări trebuie să avem de la medicul dentist? „Trebuie să dovedească disponibilitate, corectitudine, devotament și respect față de ființa umană. Independența profesională conferă medicului dentist dreptul de initiativă și decizie în exercitarea actului medico-dentar și deplina răspundere a acestuia, motiv pentru care punem mereu pe primul plan sănătatea și starea de bine a pacienților, ne supunem normelor deontologice.”
Lavinia Băcilă, șefa de promoție a Facultății de Inginerie, Specializarea Calculatoare.
Lavinia a terminat facultatea cu media 9,80, iar examenul de licență l-a luat cu 10. Lavinia s-a născut la în Sibiu, la data de 26 aprilie 1992 și a urmat cursurile Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”. „Părinții mei întotdeauna m-au încurajat să învăt cât mai bine și mi-au insuflat dragostea pentru studiu. Faptul că am terminat facultatea ca șefă de promoție mă mulțumește. Întotdeauna mi-am dorit ca rezultatele pe care le obțin să fie la un nivel cât mai ridicat, iar atât cât ține de mine să dau tot ce este mai bun”. Tânăra este de părere că, „standardele înalte trebuie păstrate în toate domeniile, pentru a putea progresa și doar atunci când se depune efortul necesar ne apropiem de țintă”. Pasiunea pentru Calculatoare a apărut în primul an de liceu, când Lavinia a descoperit tainele programarii calculatoarelor. Ce înseamnă calculatorul pentru epoca în care trăim? „La momentul actual, calculatorul a devenit indispensabil pentru majoritatea oamenilor. Era calculatoarelor s-a dezvoltat într-un ritm foarte alert în ultimii ani. Spre exemplu, cantitatea de informație se dublează la fiecare câțiva ani, roboții vorbesc și acționează precum oamenii, mașinile se conduc singure, iar miliarde de tranzistori pot fi integrați pe o singură pastilă de siliciu. Totuși, în ciuda automatizării accelerate și a dezvoltărilor exponențiale ale tehnologiei, lansările de hardware cu cele de software trebuie corelate. Era calculatoarelor va ajunge foarte departe și multi dintre noi ne lăsăm imaginația să zboare pe tărâmuri nebănuite, dar eu cred totuși că cea mai mare minune a lumii în care trăim rămâne însuși omul datorită Creatorului său, iar ființa umană rămâne astfel de neegalat.” La ce trebuie să fim atenți? „Viața poate deveni mult mai ușoară atunci când ne folosim de calculator. Consider că nimeni nu este prea în vârstă pentru a folosi calculatorul sau prea demodat, important este scopul pentru care ne folosim de el. Un lucru pe care toți îl știm, deși uneori nu recunoaștem, este faptul că o mare parte din timpul nostru poate fi irosit pe calculator. Este important să nu uităm că trebuie să ne facem timp și pentru a socializa sau a petrece timp cu cei dragi nouă.”