Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 18 noiembrie, o lege ce prevede scăderea numărului de ore pentru elevii din învățământul preuniversitar. Cea mai mare diferență va fi resimțită de elevii de gimnaziu, ce vor avea 25 de ore în loc de 34. Sindicaliștii din învățământ spun că, până la 20.000 de profesori riscă să-și piardă locul de muncă ca urmare a acestor schimbări.
Elevii din învățământul preuniversitar vor avea mai puține ore începând cu anul școlar 2020-2021. Decizia vine după ce președintele Iohannis a promulgat luni o modificare la Legea Educației în care este stipulată reducerea numărului de ore pe săptămână.
În medie, numărul de ore alocat disciplinelor din planurile de învățământ va fi de 20 de ore pe săptămână la învățământul primar (4 ore/zi), 25 de ore pe săptămână la învățământul gimnazial (5 ore/zi) și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal (6 ore/zi).
Cea mai semnificativă schimbare vine pentru copiii din învățământul gimnazial, ce vor trece de la maxim 34 de ore pe săptămână la doar 25.
În prezent, numărul de ore pentru clasele I, a II-a și a III-a este de minimum 20 – maximum 21 și cu o oră în plus la clasa a IV-a. Pentru gimnaziu, elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar cei de clasa a VIII-a, 31-34 de ore pe săptămână.
Promulgarea legii vine după ce președintele a cerut reexaminarea acesteia în ianuarie, pe fondul unor neclarități în numărul de ore alocat disciplinelor. Potrivit Ministrului Educației, Monica Anisie, modificările vor fi aplicate prin reducerea numărului de materii.
„E vorba de regândit modul în care disciplinele s-ar putea preda. Că nu e vorba de tăiat ore, ci de tăiat discipline”, a declarat, Monica Anisie.
Sindicatele din învățământ și-au exprimat dezacordul cu privire la reducerea numărului de ore. Reprezentanții acestora sunt de părere că măsură va aduce restructurări de personal. Conform unui comunicat transmis de Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, între 15.000 și 20.000 de dascăli își pot pierde locul de muncă în urma acestor schimbări.
Măsura este, însă, bine primită de către elevi și asociațiile de părinți. Ei susțin că modificările vor preveni epuizarea școlarilor și vor îmbunătăți performanța academică. Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, pentru ca reducerea numărului de ore să fie cu adevărat benefică este necesară o reconfigurare a programei școlare. În caz contrar, elevii riscă să fie supuși unui învățământ „pe repede înainte”. Alte măsuri utile, susținute de FSLI în acest context, sunt reducerea numărului de elevi din clase, dar și implementarea programului „Școala după școală” pentru toți copiii.