În anul școlar 2024-2025, elevii din medii socio-economice dezavantajate, grupuri vulnerabile sau cu situații medicale speciale vor beneficia de burse sociale de 300 de lei pe lună, conform noii Metodologii-cadru de acordare a burselor în învățământul preuniversitar.
Aceste burse pot fi majorate în cazuri excepționale, în funcție de deciziile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ.
În acest an, Metodologia aduce o serie de extinderi semnificative în privința categoriilor de elevi eligibili pentru bursele sociale. Printre aceștia se numără:
- Elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice care sunt școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu. Aceștia, împreună cu elevii reintegrați în unitatea de învățământ după o spitalizare prelungită, sunt eligibili pentru bursă fără a se lua în considerare venitul familiei.
- Elevii din unitățile de învățământ preuniversitar particular și confesional, cu condiția ca aceștia să fie școlarizați fără taxe, la zi, la nivel primar, gimnazial și liceal.
O altă noutate importantă este legată de elevii din familii monoparentale. În cazul acestora, acordarea bursei sociale va fi condiționată de venit, luându-se în considerare salariul minim net pe economie.
Pentru elevii din anii terminali, bursele sociale se vor acorda și pe durata primei sesiuni a examenului național de bacalaureat sau a examenului de certificare a calificării profesionale, până la comunicarea rezultatelor finale.
Noua Metodologie prevede ca bursele sociale să fie plătite până la data de 20 a fiecărei luni, iar cuantumul acestora, stabilit la 300 de lei pe lună, poate fi suplimentat de către autoritățile locale sau din alte surse legale.