-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

O sibiancă a trăit, un an, visul american. A avut părinţi şi un frate spaniol de… „împrumut”

Cele mai citite

Marcela Bota a trăit, timp de un an, aşa-zisul „vis american”. Şi-a lăsat pentru câteva luni familia, prietenii şi colegii din Sibiu, şi a acceptat provocarea programului „FLEX (Future Leaders Exchange), un proiect care îşi propune ca, în fiecare an, să ofere tinerilor ocazia de a trăi timp de un an întro comunitate americană, studiind la un liceu şi locuind întro familie gazdă.
Marcela este elevă a Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal”, iar în Statele Unite ale Americii a studiat întreg anul şcolar 2017 – 2018, timp în care a fost elevă în clasa a XI-a. A lăsat Sibiul natal pentru acest an, în schimbul unui oraş la fel de micuţ şi cochet, Nashville, în Indiana, iar „părinţi” i-au fost doi localnici. Tânăra sibiancă a avut aici, spune ea, şi un „frate”, fiind vorba despre un alt student venit în schimb de experienţă din Spania.
Până să plece din Sibiu, au încercat-o numeroase gânduri. „De când am acceptat bursa până în momentul în care mi-am luat rămas bun de la familia și prietenii din Sibiu, s-au învârtit în capul meu tot felul de gânduri: “Oare chiar am să fac față?”, “Oare mă va plăcea familia gazdă?”, “Dacă nu am să-mi pot face prieteni noi la școală?”. Toate aceste frici au dispărut instant, în momentul în care am fost primită cu brațele deschise de o comunitate complet nouă. Faptul că eram străină atât modului lor de viață cât și comportamentului lor, nimic nu i-a împiedicat pe locuitorii micului oraș să întrebe curioși despre cultura și tradițiile din țara mea”, spune Marcela.
Despre cea mai grea zi, departe de casă
Îşi aduce aminte că prima ei zi de liceu a fost cea mai grea din toată perioada şederii ei acolo, la mii de kilometri distanţă de cei dragi.
„Prima mea zi la liceul Brown County a fost cea mai grea. Nu știam unde sunt clasele, trebuia să mă prezint peste tot unde mergeam și mi-a fost greu să-mi găsesc câțiva prieteni. Dar de atunci, totul a mers înspre bine. Am cunoscut o mulțime de oameni de toate vârstele la școală, în oraș și la alte activități extrașcolare. Am făcut cunoștință și cu persoane din afara Americii, deoarece studenții de schimb din Indiana se adunau o dată la câteva luni la coordonatoarea noastră locală, unde povesteam despre experiența noastră de până atunci”, povesteşte sibianca.
Tot ea ne destăinuie că au fost perioade în care îi era foarte dor de familia şi prietenii pe care îi lăsase în România. Dar pe care ştia că îi va revedea curând, aşa că acest gând îi reda energia pentru zilele următoare. „Trebuia să mă bucur, totuşi, la maxim, de timpul rămas în America!”, spune aceasta.
Astfel, a decis să profite de tot ce îi oferea viaţa în Indiana. Pe parcursul anului petrecut acolo, nu a mers doar la școală și, apoi, acasă. Marcela a făcut parte din echipele de fotbal și de tenis ale liceului, s-a implicat în organizarea diferitelor evenimente la școală, a fost voluntar la un adăpost de animale și a călătorit cu familia gazdă.
„Acest an nu a reprezentat doar “un an petrecut în America”, ci m-a făcut să înțeleg diverse aspecte ale altor culturi, m-a ajutat să-mi dezvolt caracterul, m-a învățat cum să mă adaptez în situații noi și mi-a oferit șansa de a-mi face prieteni în toată lumea”, spune Marcela.
La final, tânăra îi încurajează pe liceeni să aplice pentru bursa care, ei, i-a schimbat perspectiva vieţii. Aplicațiile pentru programul FLEX pentru anul 2019 – 2020 se vor deschide în acest an în septembrie. Detalii despre această oportunitate se găsesc pe site-ul oficial, www.americancouncils.ro.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect