Orice referire la idenitatea de gen în școli și universități este interzisă, printr-un proiect de lege adoptat în Senat. În urma acestui vot, în spațiul public au apărut nenumărate nemulțumiri din partea instituțiilor academice, iar printre ele se numără și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Proiectul de lege adoptat interzice în școli, universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale orice referire la identitatea de gen. „În unitățile, în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, inclusiv în unitățile care oferă educație extrașcolară, sunt interzise: (…) (e) activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”, arată documentul.
Proiectul a fost votat de 81 de senatori, a primit 22 de voturi „împotrivă” și 27 de abțineri.
Care este poziția ULBS
Într-o postare publică, ULBS declară că este fidelă principiilor academice fundamentale ale libertății de gândire și de exprimare.
„Ce este valid academic poate fi decis exclusiv în comunitatea de cercetare, în niciun caz de vreun actor politic. Pe acest principiu s-au construit, de aproape un mileniu încoace, toate marile universități ale lumii și pe acest principiu se construiește și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Cele două libertăți (de gândire și de exprimare) sunt, pentru noi, non-negociabile. Iar a decide prin vot politic că educația de gen nu poate constitui o disciplină academică de studiu, ba, mai mult, a criminaliza educația de gen și orice referire la identitatea de gen în școli și în universități reprezintă o intruziune majoră a politicului în mediul academic. În primul rând, ea discriminează și vulnerabilizează și mai mult categorii umane a căror existență zilnică e marcată adeseori de tensiune și de nesiguranță. În al doilea rând, o astfel de inițiativă invalidează diversitatea umanului – adică însăși rațiunea de a fi și obiectul de studiu ale tuturor științelor umaniste. În al treilea rând, ea periclitează și fragilizează întregi câmpuri disciplinare care analizează identitatea și reprezentările de gen, cu implicații perturbatoare în toate domeniile (de la limbi și literaturi până la sociologie, psihologie și medicină) și la toate nivelurile de studii (licență/masterat/doctorat). În al patrulea rând, dat fiind că acest gest periclitează aplicarea unor drepturi umane elementare, el pune sub semnul întrebării angajamentul României în toate tratatele europene și convențiile internaționale privind drepturilor omului la care țara noastră a aderat”, au arătat reprezentanții ULBS.
Potrivit acestora, principalul scop al unei universități este dezvoltarea gândirii critice, iar impunerea prin lege a unui mod obligatoriu de a gândi este contrariul gândirii critice.
„Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu nu poate accepta niciun atentat la adresa gândirii critice și nu va abdica de la misiunea ei de a proteja libertatea de reflecție de varii interese de moment. Pledăm, prin urmare, pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului, a libertăților mediului academic și a intereselor de reprezentare externă ale României, prin renunțarea la inițiativele legislative contrare valorilor umane și academice pe care le promovăm!”, a mai transmis conducerea ULBS.
Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca: „Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”
De aceeași părere cu ULBS este și Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca, care spune că a constatat cu „stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, <<activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași>>. UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri, unindu-ne valori comune și respectându-ne diferențele, acolo unde apar. Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel! Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”.
Reacția Universității din București
Potrivit Universității din București, amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară.
„Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere”, arată Universitatea din București.