Problemele care pot apărea în anul şcolar 2014-2015 au fost dezbătute astăzi, 17 septembrie, la Sibiu, în cadrul unei şedinţe organizatăîn cadrul Prefecturii Sibiu şi la care au fost chemati primarii din întreg judeţul şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar şi cel de Politie ale Judetului Sibiu. Între problemele majore cu care se confrunta sistemul de invatamant, relevate de o analiză a anului şcolar precedent, siguranţa în şcoli şi abandonul şcolar au fost principalele semnale trase de reprezentantii celor doua institutii, care le-au cerut primărilor implicare şi sustinere în combaterea lor.
Siguranţa elevilor pe parcursul orelor de curs şi combaterea fenomenelor infracţionale în randul elevilor trebuie asigurate de primării prin patrule de politişti locali. Şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu, Tiberiu Ivancea, le-a cerut primarilor din judeţ să aloce mai multi bani pentru combaterea acestor fenomene, care sunt cel mai frecvent înregistrate în mediul urban.
“Problema este mai încărcată pe cele două municipii, Sibiu şi Mediaş. În total, pe anul şcolar 2013-2014, au fost sesizate 38 de infracţiuni în care au fost implicaţi elevii. Majoritatea acestora au avut loc în interiorul şcolilor şi ne referim aici la loviri între elevi, mici furtişaguri şi distrugeri. Foarte puţine cazuri (8%) au fost în zona adiacentă a şcolilor. Din cele 38 de infracţiuni, în jur de 10 au fost sesizate în Mediaş, 20 în Sibiu şi restul în câteva comune din judeţ. Fac un apel la dumneavoastră să vă implicaţi, cel puţin în acest an, să rupeţi din bugetele pe care le aveţi şi să vă îndepliniţi aceste sarcini”, le-a spus Tiberiu Ivancea primarilor din judeţ prezenţi la Prefectura Sibiu.
Pe de altă parte, în mediul rural s-a atras atenţia asupra abandonului scolar, care este in opinia reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean un fenomen îngrijorător.
“În învăţământul primar am avut 99 de elevi care au abandonat şcoala, adică 0,48%. În învăţământul gimnazial 152 de elevi au abandonat şcoala, iar în cel liceal de zi, casele a IX şi a X-a, 177 de elevi dintr-un total de 6710 elevi. Ca urmare, la nivel liceal procentul este de 2,63% şi, datele pe care noi le avem spun că, în general, acesti elevi provin din mediul rural. De fapt şi în învăţământul primar şi gimnazial ne confruntăm cu abandonul şcolar mai ales în mediul rural” a spus inspectorul şcolar Ioana Danetiu.
Şi absenteismul scolar este o problema, fiind înregistrate în anul scoalar 2013-2014 nu mai puţin de 17 absenţe în medie per elev în clasa pregatitoare, 12 absenţe/elev în învăţămantul primar, 22 absenţe/elev la învăţământul gimnazial şi 30 de absente /elev în învăţământul liceal.