0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Peste 150 de bibliotecari din țară și străinătate sărbătoresc Anul european al patrimoniului cultural, la Sibiu

Cele mai citite

Peste 150 de bibliotecari din țară și străinătate marchează Anul european al patrimoniului cultural, la Sibiu, în perioada 12 – 14 septembrie. Cea de-a XXIX-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România , organizată cu sprijinul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și al Bibliotecii ULBS, împreună cu instituții partenere locale, s-a desfășurat sub titlul „Bibliotecile – patrimoniul cultural și digital al viitorului”.
Evenimentul se bucură de prezenţa remarcabilă a unor specialişti în domeniu, din ţară şi străinătate, respectiv din Belgia, Cipru, Norvegia, Republica Moldova și Serbia, fiind principala manifestare profesională dedicat bibliotecarilor şi documentariştilor din bibliotecile instituțiilor de învățământ (superior, gimnazial și primar) și formatorilor în domeniul științei informării și documentării.
În prima zi, organizatorii și reprezentanții autorităților locale și județene au adresat cuvinte de „Bun venit” participanților. Astfel, Horațiu Marin, subprefectul Sibiului, a declarat că: „Alegerea Sibiului ca o gazdă a Conferinței Naționale are o semnificație aparte în Anul Centenarului Marii Uniri și le mulțumesc organizatorilor pentru opțiunea lor. La Sibiu a luat ființă, în 1861, prima bibliotecă publică a românilor din Transilvania: Biblioteca Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA Adaptarea la prezent și mai ales pregătirea pentru viitorul probabil exclusiv digital demonstrează deschiderea pe care o aveți către tinerii de astăzi și cei de mâine. Singura șansă de a transmite generațiilor următoare patrimoniul cultural și tezaurul nostru istoric este digitalizarea, în condițiile în care tot mai puțini copii își caută informațiile în cărți. Există, însă, și fantasticul avantaj de a crește numărul cititorilor din fața monitoarelor, a tabletelor și telefoanelor mobile”.
Consiliul de conducere al ABR a acordat în cadrul conferinței, pe bază de concurs de dosare, cu sprijinul sponsorilor , și Premiile ABR: Premiul „Ioan Bianu” dedicat bibliotecilor naționale, Premiul „V.A. Urechia”, pentru bibliotecile publice, Premiul „Ioachim Crăciun” pentru bibliotecile universitare, Premiul „Spiru Haret”, bibliotecilor școlare, Premiul ”Dan Simonescu”, pentru un student la specializarea Științe ale Informării și Documentării.
„Obiectivele conferinței sunt de a îmbunătăți nivelul profesional și științific al personalului din instituțiile de specialitate, de a optimiza dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, de a contribui la editarea de instrumente de lucru și publicații științifice utile domeniului”, spun organizatorii.
Conferința Națională ABR este una itinerantă, găzduită în acest an de centrul universitar Sibiu. Ultimele ediții au avut loc la Braşov (2017), Timişoara (2016) şi Iași (2015).

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect