Pe 10 septembrie, elevii se întorc în bănci, însă nu toate unitățile de învățământ și-au terminat lucrările. Astfel, potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean, ce va fi prezentat în ședința de miercuri a Colegiului Prefectural, în județul Sibiu funcționează un număr de 314 de unități școlare de stat (cu personalitate juridică – 141 și structuri – 173) și 30 de unități de învățământ privat, toate aceste entități având autorizație sanitară de funcționare. Dintre ele, 37 de unități școlare cu personalitate juridică și șapte unități de învățământ privat nu posedă autorizația de securitate la incendiu.
Raportul face referire la opt unități școlare din Sibiu, două din Mediaș, două din Rășinari, câte o unitate școlară din Agnita, Copșa Mică, Dumbrăveni, Săliște, Ocna Sibiului, Miercurea Sibiului, Tălmaciu, Bazna, Dîrlos, Gura Râului, Laslea, Loamneș, Ludoș, Marpod, Mihăileni, Moșna, Orlat, Poiana Sibiului, Roșia, Șelimbăr, Șeica Mare, Șura Mică, Tilișca, Turnu Roșu și Vurpăr (în total 56 de clădiri). De asemenea, șapte unități de învățământ privat nu posedă autorizația de securitate la incendiu.
Potrivit prof. Ștefan Firu, inspector școlar general al IȘJ Sibiu, conducerea instituției a desfășurat o întâlnire cu directorii unităților de învățământ care nu posedă autorizația de securitate la incendiu în luna iulie 2018, urmând ca până la sfârșitul acestui an cel puțin jumãtate dintre aceste unități de învățământ să obțină această autorizație
În această perioadă, în unitățile școlare se desfășoară lucrări de igienizare (89 unități de învățământ), de reparații (52 unități de învãțãmânt), reabilitări (opt unități de învățământ) și anvelopări termice (două unități de învățământ), majoritatea lucrărilor având ca dată finală estimativã perioada 1-10 septembrie. Sunt și unități de învățământ la care aceste lucrări se vor prelungi și după începerea anului școlar, pentru că sunt de mare amploare: Școala Gimnazială Nr. 25 Sibiu (30 septembrie – reabilitare), Colegiul Tehnic ”Cibinium” Sibiu (1 octombrie – igienizare), Colegiul Economic ”G. Barițiu” Sibiu (31 decembrie – reabilitare) și Școala Gimnazială Hoghilag (1 decembrie 2019 – reabilitare).
În plus, pentru perioada de iarnă, la unitățile școlare unde încălzirea se realizează cu combustibil solid (lemn), necesarul este acoperit în proporție de aproximativ 88-90%.
În atenția MEN și a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu se află și monitorizarea rezolvării canalizării și alimentărilor cu apă în unitățile de învățământ, acolo unde nu există sisteme centralizate la nivel de localitate (fose septice sau microstații de epurare, respectiv, puþuri forate), dar și refacerea/ înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare și dotarea cu sisteme centralizate de încălzire (centrale termice). „Subliniem faptul cã imobilele în care funcționează unitățile de învățământ sunt, conform Legii nr. 1 / 2011, proprietatea Consiliilor Locale, acestea având obligația alocării sumelor din bugetul local/ de stat pentru întreținerea și reparația lor, precum și pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu”, arată raportul IȘJ Sibiu.
Conform aceleiași surse, în prezent aproximativ 45% din necesarul de manuale școlare pentru clasa a VI-a a fost primit la depozitul de manuale al IȘJ Sibiu, acestea fiind apoi repartizate către unitățile de învățământ.