Peste 6.000 de locuri pentru studiile de licență și masterat scoate la concurs, pentru admiterea din iulie 2022, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Dintre acestea, 3866 sunt locuri pentru studii de licență IF, 1.725 reprezentând locuri subvenționate de la bugetul de stat (fără taxă). Pentru studiile de masterat IF vor fi alocate 2.177 locuri, din care 940 de locuri subvenționate de la bugetul de stat(fără taxă). Pentru învățământul cu frecvență redusă (IFR) și învățământul la distanță (ID) vor fi scoase la concurs 1.155 locuri cu taxă (1005 locuri pentru învățământul de licență și 150 la master).
Potrivit ULBS, în această sesiune de admitere, care se va desfășura în cea mai mare parte online (excepție făcând Facultatea de Medicină, unde va fi examen scris și programele des studiu unde se va organiza concurs mixt), ULBS va suplimenta numărul locurilor fără taxă pentru studiile de licență, master și doctorat. Astfel, 130 de locuri vor fi subvenționate din surse proprii, acestea adăugându-se celor 1.725 de locuri bugetate de Ministerul Educației pentru programele de licență și 940 pentru programele de master. „Prin aceste locuri suplimentare dorim să venim în sprijinul tinerilor care își doresc să studieze la ULBS. O parte din cele 130 de locuri vor fi susținute prin granturile inițiate de către Universitate, iar restul vor fi oferite de companiile partenere”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Distribuția acestor locuri suplimentare este următoarea: la nivelul studiilor de licență – 62 locuri subvenționate de către ULBS; la nivelul studiilor de master – 38 de locuri subvenționate de către ULBS și un alt număr de locuri fiind subvenționat de compania Continental Automotive Sibiu.
Cele 130 de locuri destinate studenților care vor fi admiși în Anul I de studii se adaugă locurilor de studenți din anii superiori, care beneficiază deja de sprijin financiar din partea unor instituții precum Fundația „Michael Schmidt”, Continental Automotive Sibiu, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank.
Pentru anul universitar 2022-2023, în numărul total de locuri scoase la concurs sunt incluse și acelea cu destinație specială, alocate de Ministerul Educației: studii universitare de licență – zece locuri destinate candidaților de etnie romă; 64 locuri destinate candidaților care au absolvit licee situate în mediul rural; 47 de locuri destinate românilor de pretutindeni; 129 de locuri pentru domenii prioritare; 57 de locuri destinate formării cadrelor didactice; studii universitare de masterat – cinci locuri destinat candidaților de etnie romă; zece locuri destinate românilor de pretutindeni; 98 de locuri pentru domenii prioritare.
În ceea ce privește studiile doctorale, la nivelul ULBS au fost alocate 40 de locuri fără taxă. Și pentru acest tip de studii, ULBS subvenționează un număr de 12 locuri.
Unde sunt cele mai multe locuri scoase la concurs
În total, numărul locurilor scoase la concurs pentru sesiunea de admitere iulie 2022 este de 4.871 de locuri (din care 1.805 fără taxă) la Licență și 2.327 de locuri (din care 983 fără taxă) la Master.
Cele mai multe locuri scoase la concurs sunt la Inginerie – Licență, de 795.
Repartizarea locurilor pe facultăți pentru sesiunea de admitere iulie 2022 arată astfel: Teologie – Licență 127 locuri (din care 72 fără taxă) și Master 71 de locuri (din care 43 fără taxă); Drept – Licență 450 locuri (126 fără taxă) și Master 325 locuri (83 fără taxă); Facultatea de Litere și Arte – Licență 393 locuri (211 fără taxă) și Master 190 locuri (117 fără taxă); Facultatea de Științe Socio-Umane – Licență 775 locuri (295 fără taxă) și Master 512 locuri (180 fără taxă); Facultatea de Științe – Licență 326 locuri (182 fără taxă) și Master 193 locuri (124 fără taxă)ș Medicină – Licență 360 locuri (144 fără taxă) și Master 150 de locuri (niciunul fără taxă); Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului – Licență 210 locuri (141 fără taxă) și Master 101 locuri (66 fără taxă); Facultatea de Științe Economice – Licență 470 locuri (185 fără taxă) și Master 250 locuri (139 fără taxă).
La Departamentul pentru Învățământul la Distanță și Învățământul cu Frecvență Redusă sunt scoase la concurs 1005 locuri pentru Licență și 150 pentru Master.
În plus, 250 de locuri sunt disponibile pentru programele postuniversitare de formare și dezvoltare.
Preînscrierile online la majoritatea facultăților din cadrul ULBS au început, iar înscrierile se vor desfășura conform calendarului admiterii, disponibil pe site-ul ULBS, www.admitere.ulbsibiu.ro.
Cei care doresc să se înscrie la una din specializările oferite de facultățile din cadrul ULBS au la dispoziție oferta educațională completă pe site-ul Universității.
Potrivit conducerii ULBS, toate specializările Universității „Lucian Blaga” din Sibiu sunt acreditate sau autorizate să funcționeze de către Ministerul Educației, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) acordând instituției sibiene, la ultima evaluare, cel mai înalt calificativ — Grad de Încredere Ridicat.