-2.1 C
Sibiu
luni, aprilie 7, 2025

Premierul vrea să prelungească vacanța de vară, elevii se opun

Cele mai citite

Vacanța de vară ar putea fi prelungită cu încă o săptămână. Astfel, anul școlar 2019 – 2020 ar începe pe 16 septembrie și nu în 9 septembrie cum a fost fixat prin ordin de ministru. Propunerea a fost făcută de premierul Viorica Dăncilă. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, în cursul săptămânii, referitor la această solicitare, că va lua o decizie în acest sens după o discuție cu reprezentanții părinților și a profesorilor.
Elevii ar putea avea încă o săptămână de vacanță de vară după ce premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat ministrului educației Ecaterinei Andronescu prelungirea acesteia cu încă o săptămână.
„Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu să luaţi în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie. Sunt convinsă că este încă o măsură aşteptată de elevii din România”, a spus Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de guvern din acestă spătămână.
În replică, Andronescu a declarat decizia de începere pe 9 septembrie, a fost luatuată în Comisia de Dialog Social și tot așa se va decide și o eventuală prelungire a vacanței. Comisia a fost convocată pentru începutul săptămânii. De asemenea, ministrul educației spune că o săptămână în plus, în vară, lungește anul scolar în luna iunie cu o săptămâna.
Ce înseamnă prelungirea vacanței pentru elevi
Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor (CNE) au reacționat și au transmis printr-un comunicat de presă o poziție fermă împotriva acestei decizii. Aceștia atrag atenția că această măsură îi va afecta mai ales pe elevii ce va susține examenul de Bacalaureat în anul şcolar 2019-2020 și care vor ajunge să susțină aceste examene la temperaturile foarte ridicate din timpul verii.
Ei mai spun că măsura este luată pentru „interesele” ministrului turismului „de a creşte procentul turiştilor înregistrați în perioada propusă şi a încasărilor sporite din urma lichidării pachetelor de vacanță”. Astfel, „suntem pe cale să asistăm la o nouă modificare realizată din pix, care ne demonstrează, cu altă ocazie, că Ministerul Educației persistă pe schimbarea regulilor în timpul jocului şi crearea unei stări de confuzie şi stres pe scena educației.”
„Suntem pe cale să asistăm la o nouă modificare apărută peste noapte, care ne demonstrează din nou că Ministerul Educației Naționale și-a creat un obicei din a schimba regulile în timpul jocului, aspect menit să creeze o stare generală de confuzie pe scena educației. Chiar dacă nu pare o modificare cu efecte drastice, amânarea începutului anului școlar va duce la o inerentă decalare a examenului de Bacalaureat. Elevii sunt deja nevoiți să susțină acest examen în toiul verii, în condiții determinate de un profund disconfort termic. Solicităm, pe această cale, valorificarea educației drept o temă de siguranță națională, o prioritate care să fie susținută real, nu doar la nivel declarativ”, a declarat Antonia Pup, președintele CNE.
Poziția ISJ Sibiu
Și reprezentanții Ispectoratului Școlar Județean sunt de părere că o posibilă prelungire a vacanței poate afecta anul școlar viitor.
„Dacă se umblă numai la prelungire și se scurtează din săptămânile de școală, de predare este destul de complicat mai ales pentru clasele la termină cu examene. Să nu uităm că întotdeauna clasa a XII-a termină la sfârșitul lunii mai. Ar fi foarte greu pentru ei. În schimb dacă se scurtează altă vanacnță, cea dintre semestre sau ce de Paști și rămân același număr de săptămâni de școală, atunci nu ar fi o problemă. Ar fi bine să rămână același număr de săptămâni de școală, să nu se reducă”, spune Constantin Dincă, purtător dec cuvânt al IȘJ Sibiu.

Publicitate
Ultimele știri

O altă stradă intră în rând cu orașul: A. Pann, redeschisă cu sens unic

Strada A. Pann din Sibiu a fost redeschisă sâmbătă, 5 aprilie, după finalizarea lucrărilor de reparații începute la începutul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect