În perioada 1 – 5 decembrie 2014 a avut loc la Veliko Tarnovo, Bulgaria, prima întâlnire în cadrul parteneriatului strategic școlar „Suntem pe aceeași scenă cu asemanările și deosebirile dintre noi . În acest proiect, cu derulare pe doi ani, finanțat de Comisia Europeană, CSEI Turnu Roșu are parteneri din Turcia, Bulgaria și Germania. La această mobilitate au participat profesorii: Grunca Anca, Siclovan Ecaterina, Nagara Ramona și Dudas Nela.
Proiectul își propune dezvoltarea creativității și a competențelor artistice ale elevilor prin intermediul dramei cu scopul reducerii violenței și agresivității din școli, crearea unei atmosfere prietenoase în școlile participante la proiect, imbogatirea cunostintelor despre cultura tarilor partenere, motivarea elevilor pentru invatarea unei limbi straine pentru o mai buna comunicare, dezvoltarea stimei de sine si incurajarea lor pentru a crea o Europa fara granite, pentru a crea atitudini democratice in Europa. De asemenea, proiectul își propune să valorizeze experiențele pozitive ale cadrelor didactice participante, să favorizeze schimbul de experiență, să evidentieze utilitatea folosirii dramei și a noilor tehnologii ca metode de facilitare a integrării în Europa a tuturor copiilor indiferent indiferent de condiţia socială sau materială, de sex, rasă, naţionalitate, dizabilitate, religie.
În decursul celor doi ani, elevii vor crea si dramatiza doua piese cu titlul dat Toleranta impotriva intolerantei si Noi suntem cetateni ai Europei, care vor fi jucate in limba romana sau engleza si inregistrate pe un DVD al proiectului, vor crea o colectie de piese de teatru in limba engleza (3 piese din fiecare tara), un dictionar de limbi materne/engleza Either appear the way you are or be the way you appear – acest titlu trebuie tradus in 10 cuvinte astfel incat elevii din diferite tari sa-l poata invata, un calendar cu costume populare din tarile participante si trei reviste care sa cuprinda articolele referitoare la acest proiect. Dat fiind faptul ca scoala noastra scolarizeaza doar copii cu CES, acestia vor fi sprijiniti in permanenta de cadrele didactice din scoala. Profesorii vor beneficia de doua formari a cate cinci zile, in Germania si Turcia. Aceste formari vizeaza subiecte legate de integrarea elevilor cu CES si se vor desfasura in parteneriat cu Universitatile din Ettlingen (Germania) si Burhanyie (Turcia).
Intalnirea de proiect a debutat cu o masa rotunda in care s-au derulat prezentari PowerPoint ale tarilor si scolilor partenere in proiect in scopul cunoasterii diferitelor sisteme educationale, a curriculumui fiecarei scoli, a specificului social si cultural al fiecarei tari.S-a creat logo-ul proiectului, postere ale proiectului, am definitivat de comun acord modul de prezentare a produselor finale ale proiectului si calendarul viitoarelor intalniri. Am vizionat piesa de teatru Fara prejudecati pusa in scena elevii bulgari si regizata de domnul profesor Borislav Minchev, un real succes ! Am beneficiat si de un curs introductiv de drama scolara realizat, responsabilul de teatru din scoala partenera. A avut loc o intalnire cu reprezentatul ONG-ului AMALIPE – Teodora Koleva, care ne-a prezentat diferite metode de integrarea a romilor in scolile si societatea bulgara si o intalnire o poeta care ne-a recitat din creatiile proprii si din cele ale marelui nostru poet Nichita Stanescu ! Aceasta reuniune a evidentiat unul dintre rolurile acestui proiect : oferirea oportunitatatii de a lucra intr-o echipa internationala, eliminand barierele de comunicare si conectand valorile europene in scopul imbunatatirii activitatii cu elevii.
Pe tot parcursul vizitei ne-am bucurat de ospitalitate, de o deosebita grija din partea organizatorilor reflectata de organizarea amanuntita a activitatilor. Totul s-a derulat conform programului stabilit anterior intalnirii, intr-o atmosfera calda, prietenoasa ceea ce ne-a facut sa ne simtim ca intr-o familie.
In perioada 22 – 28 martie 2014 va avea loc prima formare a profesorilor, in orasul Burhanyie (Turcia), formare la care vor participa 10 cadre didactice din scoala noastra.
Proiectul se deruleaza cu sprijinul financiar al Comisiei Europene in cadrul Programului Erasmus Plus. Informatiile prezentate reprezinta responsabilitatea exclusiva a echipei de proiect.