Profesorul universitar dr. ing. Lucian Vințan s-a stins din viață marți, 6 noiembrie, la spital. Acesta se afla internat în stare gravă după ce a suferit, în urmă cu ceva timp, un infarct. Lucian Vințan a fost una dintre figurile marcante ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, fiind unul dintre cei mai titrați profesori din domeniul calculatoarelor şi tehnologia informației. Reprezentanții universității au transmis un mesaj de condoleanțe.
Săptămânile trecute, prof. univ. dr. ing. Lucian Vințan a fost internat în stare gravă la un spital din Brașov, după ce a suferit un infarct. Din păcate, în ciuda eforturilor făcute de medici, acesta nu a mai putut fi salvat. S-a stins din viață marți, 6 noiembrie. Anunțul a fost făcut public de reprezentanții Universității „Lucian Blaga”, acolo unde profesa în cadrul Facultății de Inginerie, încă din anii ’90. De-a lungul timpului, s-a remarcat printr-o serie de realizări științifice, produse software, publicații în reviste internaționale de prestigiu, ajungând un om de știință foarte apreciat și premiat.
„Comunitatea academică sibiană este azi mai săracă decât ieri, prin plecarea spre cele veșnice a lui Lucian. E greu să scriu și să vorbesc la trecut despre el! A fost una dintre cele mai sclipitoare, iscoditoare și tenace minți în cercetarea științifică din Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Personalitatea și opera Profesorului Vințan au marcat atât destinele universității noastre, precum și pe cele ale colegilor, studenților, colaboratorilor și ale tuturor celor care l-au cunoscut. […] Puţini profesori şi-au urmat neabătut crezul pentru o carieră eminamente profesional-științifică, dar profesoratura a fost deviza de viaţă a profesorului Vințan, fiind membru al Academiei de Științe Tehnice a României, cu recunoaştere naţională şi internaţională deplină. El a parcurs o perioadă de dezvoltare matură şi raţională, cu formarea şi dezvoltarea unor ramuri noi de studii în cadrul Facultății de Inginerie din Sibiu, a întemeiat și dezvoltat școala doctorală în domeniul calculatoarelor având studenți doctoranzi de excepție, care azi sunt, la rândul lor, profesori în cadrul facultății. Prin mâna lui de dascăl au trecut generații și generații de absolvenți care l-au apreciat pentru profesionalismul și seriozitatea lui, chiar și pentru exigența lui academică. A fost un cadru didactic apreciat de studenți, de comunitatea științifică națională și internațională, care și-a dedicat, practic, întreaga viață activităților didactice și științifice”, transmite Prof.univ.dr.ing. Ioan Bondrea, rectorul ULBS.
Vă reamintim că în vara acestui an, profesorul Lucian Vințan a fost implicat într-un scandal, după ce patru studenți masteranzi l-au acuzat printr-o scrisoare deschisă de discriminare și limbaj jignitor. Acesta a reacționat printr-un drept la replică pe care îl puteți citi AICI.