Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) reprezintă o intervenție sistemică, asumată de Ministerul Educației în vederea combaterii PTȘ (părăsire timpurie a școlii).
Programul este implementat în cadrul PNRR și va fi pus în aplicare în 40 de școli din județul Sibiu. Durata proiectului este de 36 de luni, iar Inspectoratul Școlar Județean Sibiu este responsabil cu implementarea, monitorizarea și raportarea privind schema de granturi PNRAS.
Grupul țintă este format din elevii din clase de nivel gimnazial în risc de abandon școlar.
Până la data de 30 aprilie 2023, s-au cheltuit 4756738 lei (inclusiv TVA) și s-au derulat următoarele activități, în funcție de specificul fiecărui formular de aplicație din școlile care derulează PNRAS:
- Aplicare mecanism MATE, în scopul colectării datelor privind identificarea riscurilor de părăsire timpurie a şcolii;
- Activități de prevenire: de dezvoltare a unui climat pozitiv și incluziv în clase și în școală, inclusiv acțiuni de combaterea violenței, acțiuni anti-bullying, măsuri pentru prevenirea consumului de droguri și reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, măsuri pentru combaterea segregării școlare;
- Activități pentru reducerea absenteismului la clasă prin utilizarea unor tehnici de învățare activă și incluzivă cu scopul de a crește motivația elevilor și dezvoltarea personală, facilitarea învățării, înțelegerii și gândirii critice, mentorat și sprijin colegial între elevi, sprijinirea colaborării cu părinții sau tutorii legali, etc.
- Activități pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale, inclusiv autonomie, perseverență, abilități sociale, comunicare și colaborare, stimularea lucrului în echipă pe bază de proiecte, etc.
- Activități de formare autorizate pentru cadre didactice
- Activități de intervenție:
- Activități pedagogice și de sprijin, care includ, dar nu se limitează la cursuri de remediere 1/1 sau în grup (lb. română/ lb. maternă, matematică/ științe, TIC), testare cunoștințe, evaluare dificultăți de învățare, consiliere și orientare școlară, mediere, educație parentală, consiliere psihologică, etc.
- Acordarea de hrană;
- Activități extra-curriculare;
- Activități de formare autorizate pentru cadre didactice;
- Digitalizarea procesului educațional: dotarea cu clase inteligente pentru predare – învățare.