Reprezentanții Centrului Școlar de Educație Incluzivă din Turnu Roșu au participat, în acestă lună, la un proiect Erasmus+ menit să prevină violența în școli.
Elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu au avut ocazia să se familiarizeze cu metodele de prevenire a violenței în scoli. Activitatea a avut loc la școala I. C. Carducci Gramsci din Bagheria, Italia, în săptămâna 9 – 13 decembrie, sub denumirea „Useful Methods To Combat Violence In Schools”. Finanțarea pentru acest demers a venit prin programul Erasmus+. Participanții au fost elevii Maria Vasilica Ababei, Paul Bulai și Cristian Mareș, însoțiți de profesorii Ramona Năgăra, Nela Dudaș și Ionela Deaconu. Această inițiativă a fost a patra activitate a parteneriatului strategic dintre școlile implicate.
La această mobilitate au participat elevi din șase țări partenere: România ( țara coordonatoare), Turcia, Grecia, Lituania, Bulgaria și Italia (țara gazdă). Elevii coordonați de profesori au participat la workshop-ul cu tema „Cum pot face față violenței în școala mea?”, au realizat o expoziție cu titlul „Pentru o lume mai bună”, și-au prezentat cartea electronică ”Cum mă simt la școală” pregătită de acasă. Ei au participat la ore de sport unde au jucat volei iar la final toți elevii au primit o medalie, au pictat împreună au învățat cântece în engleză și italiană.
„A fost prima dată când am participat la o mobilitate Erasmus+. Ne-au plăcut activitățile desfășurate în școala din Bagheria, ne-am făcut prieteni noi cu care păstrăm legătura pe rețelele de socializare, am cântat, am făcut sport. Suntem încântați și dorim să mai participăm la astfel de proiecte.” Au spus Maria Vasilica Ababei, Paul Bulai, elevi în clasa a X-a și Cristian Mareș, elev în clasa a V-a.
„Consider că proiectele Erasmus+ îi ajută pe elevi să se cunoască, să lege prietenii, să își îmbunătățească limba engleză, să aibă mai multă încredere în ei și în abilitățile lor, să învețe cum să facă față diferitelor situații sociale.” a remarcat profesor Ramona Năgăra.
Potrivit participanților, în cele cinci zile s-au atins obiectivele propuse. Gazdele au organizat activitățile în așa fel încât totul să se desfășoare într-o atmosferă caldă, relaxantă și în același timp profesională.
Următoarea activitate va avea loc în Grecia, în luna martie 2020. La această activitate vor participa 4 profesori din fiecare școală parteneră.