Începând cu 1 septembrie 2016, Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari, este partener în cadrul Proiectului de Parteneriat Strategic între școli Erasmus+ „Let’s develop entrepreneurship education together”, proiect sprijinit financiar de Comisia Europeană. Este al cincilea proiect internațional de acest fel desfășurat în școală și are ca parteneri școli din Italia, Findanda, Portugalia, Turcia și Lituania.
În această săptămână, în școală se află o delegație formată din 11 profesori și 22 de elevi din cele 5 școli partenere, aceștia participând la activități de învățare/predare/formare împreună cu colegii lor români. Astfel, au participat la ateliere de lucru, conferințe și activități comune la clasă. De asemnea, au vizitat localitatea și împrejurimile ei. Invitații s-au întâlnit și au discutat cu antreprenori locali, au vizitat un atelier de țesut ii tradiționale, în Rășinari și, au avut ocazia să vadă cum se produce pâinea și produsele de patiserie.
Tot în această perioadă, are loc și un schimb de experiență între elevi ai Școlii primare din Civrieux, Franța, cu elevi ai Școlii Barcianu Rășinari. Cele două localități, fac parte dintr-o triplă înfrățire, încheiată în urmă cu un an, între localitățile Rășinari – România, Civrieux – Franța și Sebechleby – Slovacia. Elevi ai școlii franceze, însoțiți de părinți, participă la activități educative comune, ateliere, vizite, plimbări, pentru a crea astfel, o punte de legătură între membrii comunităților înfrațite.
Săptămâna a început cu deschiderea oficială a activităților celor două întâlniri, cei 50 de invitați fiind primiți de către prof. Carmen Olteanu, directoarea intituției de învățământ, de către cadrele didactice implicate, de primarul comunei Bucur Bogdan și viceprimarul Adrian Iliuț.
La jumătatea săptămânii a avut loc o conferință la care au participat, pe lângă elevii și profesorii parteneri, elevii și ptofesorii școlii gazdă, invitații francezi, și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Sibiu, prin inspectorii Anca Voineag și Teodora Helju, dar și directori de școlilor din Sibiu, Cisnădie, Slimnic, Turnu Roșu și Rășinari. Elevii fiecărei țări și-au prezentat regiunea din care provin, fie prin momente artistice, fie folosind prezentări virtuale, urmând apoi prezentarea cărții de povești, creată de-a lungul proiectului de către toți partenerii. Nu au lipsit nici programele artistice.
În cadrul proiectului Erasmus+, o ultimă întâlnire va avea loc în luna mai, în Turcia, după care proiectul se va finaliza. Proiectul de înfrățire, în schimb, va continua, urmând ca elevii rășinareni să își viziteze prietenii în viitorul apropiat.