Radu Cornea este un tânăr sibian care are una dintre cele mai interesante pasiuni, astronomia. Totul a început în clasa a VII-a, când urmărea, de-a dreptul fascinat, emisiunile lui Morgan Freeman „Through the Wormhole” (Prin găurile de vierme). Aceea a fost scânteia, iar ce a urmat este demn de respectul nostru pentru Radu. „Pasiunea mea s-a extins ca o hypernova, trecând de la simple emisiuni la studii reale”, povestește el, iar dedicarea cu care le face îi aduce rezultate notabile: locuri I și medalii la olimpiade și concursuri județene și naționale, proiecte realizate, dar și un viitor promițător în domeniu. Cel mai mare vis al său este ca, după terminarea studiilor, să lucreze la unul dintre cele mai mari observatoare din lume sau la unul dintre proiectele începute de NASA.
S-a născut în Sibiu, la 19 octombrie 1994. A urmat cursurile Colegiului Național „Gheorge Lazăr”, profilul Științele Naturii. Marea sa pasiune este astronomia, domeniu în care a evoluat foarte mult în ultimii ani. Nu este însă singura. Tenisul și condusul mașinii se numără și ele printre preferințele tânărului. A practicat tenis de performanță, iar cu mașina face drumeții ori de câte ori are ocazia. Printre cele mai importante realizări ale sale se numără locul I obținut în clasa a X-a și a XI-a, la olimpiada județeană de astronomie și astrofizică, performanță ce i-a adus calificarea și participarea la olimpiada națională; medalia de bronz obținută în clasa a XI-a și a XII la faza națională, precum și recunoșterea meritelor sale de către conducerea Colegiului „Gheorghe Lazăr”. S-a pregătit în Blaj, la Anca Cătălina Marian, unul dintre cei mai buni profesori în domeniu. A făcut drumuri săptămânale și chiar de mai multe ori pe săptămână, pentru a-și hrăni pasiunea. Ce-i place la astronomie? Ce să nu-i placă, aș spune, însă Radu ne împărtășește faptul că, în această materie foarte rar întâlnești aceeași problemă de mai multe ori. „Diversitatea astronomiei este incredibilă”, spune el. Apoi este fascinat de „necunoscutul și lucrurile pe care noi nu le știm încă despre galaxia noastră și, în același timp, misterul materiei și energiei negre, care țin universul legat, dar totuși sunt greu de detectat și văzut”. Experiențele trăite de Radu și despre care vorbește cu entuziasm sunt: „Perseidele, fluxul maxim de meteori, a fost unul dintre cele mai interesante fenomene, pe care le-am văzut. Apoi, în primăvara acestui an am reușit să ajung și să vizitez centrul NASA din Huntsville, Alabama, US., US „Space & Rocket Center”, loc în care am văzut la scară reală racheta Saturn 5, multe dintre misiunile Apollo și naveta spațială Discovery, o mică parte din istoria NASA”.
Extratereștri, mult prea departe
Radu tocmai a terminat liceul și își dorește să urmeze o facultate de renume din S.U.A., însă nu s-a decis dacă aceasta va fi de astrofizică sau inginerie aerospațială. Decizia va fi grea, însă oricare dintre aceste materii ar alege, tânărul le va studia cu o deosebită plăcere. Între timp, ne-a împărtășit câteva secrete și păreri ce țin de astronomie. Este convins că americanii au ajuns pe Lună, în 1969 și că, după ce au studiat-o îndelung și-au îndreptat atenția către Planeta Marte. În ceea ce privește existența extratereștrilor, olimpicul spune că: „În ultimi 20 de ani au început să fie descoperite tot mai multe planete, iar recent, multe dintre acestea se află în zone habitabile, zone în care este posibilă existența organismelor vii de diferite mărimi. Pentru noi ar fi imposibil să spunem dacă există extratereștri, deoarece aceste planete se află la o distanță mult prea mare de noi, pentru a putea observa în timp real ce se întâmplă pe ele.” Din perspectiva lui Radu, cele mai mari pericole care pândesc din spațiu, rămân asteroizii și soarele. „Deși oamenii de știintă au orbitele unor comete/asteroizi care se intersectează cu Terra, aceștia sunt doar un procent mic din totalul asteroizilor care se află în preajma Pământului. În același timp, activitatea solară este destul de complexă, aceasta având o variație diferită de la perioadă la perioadă, fapt care nu ne permite să îi aflăm maximele.” L-am rugat să ne spună și una dintre curiozitățile astronomiei. „Dacă ții un fir de nisip deasupra capului, partea acoperită de el, pe cer conține 10.000 de galaxii”. Nu a scăpăt nici de una din întrebările existențiale și anume, dacă crede în horoscop. Răspunsul său a fost cât se poate de prompt. „Astrele ne pot influența fizica, așa cum o face Luna, dar nu ne pot creiona caracterele, nu… nu cred în horoscop. Este același lucru ca și ghicitul în palmă”.
„Radu este un copil muncitor și ambițios. Știe foarte bine ce își dorește și muncește foarte mult pentru asta. Mereu se implică în proiecte atât școlare, cât și extrașcolare. Chiar acum lucrăm înpreună și alături de prof. Mircea Rusu la un proiect important cu privire la activitatea solară. Corelăm datele observaționale cu modulele teoretice și stabilim care dintre aceste module teoretice se pliază cel mai bine pe cele observaționale”, spune prof. Anca Cătălina Marian, Colegiul Național „Inochenție Micu Clain”, Blaj.
Performanțe obținute de Radu
Clasa a IX-a – mențiune la olimpiada județeană de astronomie și astrofizică;
Clasa a X-a – mențiune la olimpiada județeană de fizică;
– locul 1 la olimpiada județeană de astronomie și astofizică și participare la cea națională;
Clasa a XI -a – locul 1 la olimpiada județeană de astronomie și astrofizică;
– medalie de bronz la olimpiada națională de astronomie și astrofizică;
– premiu special din partea Cl. Naț. „Gh. Lazăr”, pentru rezultate;
– premiul 1 la concursul național „Sub cerul astral al Delteii”;
– locul 2 la Sibiu Single Set Challenge (turneu de tenis);
– arbitru de tronson și scaun la campionatele naționale de vară U18 (tenis)
– arbitru de linie la Sibiu Challenger ( concurs internațional de tenis)
Clasa a XII-a – Locul 1 la olimpiada județeană de astronomie și astrofizică, participare cea națională;
– medalie de bronz la olimpiada națională de astronomie și astrofizică;
– premiul 1 la concursul național „Sub cerul astral al Delteii”;
– premiu special din partea Cl. Naț. „Gh. Lazăr”, pentru rezultate;
– arbitru de linie la Sibiu Open 2013 (concurs internațional de tenis).