Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este acuzat că a tăiat bursele de ajutor social elevilor care fac naveta la liceu.
Bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, a fost eliminată de Ministerul Educației prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022, scrie Edupedu.ro.
Liceenii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, primeau bursa de ajutor social, iar acordarea bursei nu era condiționată de venitul net lunar al familiei. Măsura fusese introdusă în 22 decembrie 2021
Decizia de a elimina toți elevii din mediul rural care sunt nevoiți să meargă în altă localitate la liceu, pentru că nu au în localitatea lor o astfel de instituție de învățământ, dintre beneficiarii burselor de ajutor social, nu a fost anunțată public de Ministerul Educației. Mai mult, discursul public al oficialilor de la conducerea instituției a fost în permanență despre majorarea bugetului de burse și despre din ce în ce mai mulți beneficiari de burse.
Șefa de promoție 2022 a Liceului Teoretic „Axente Sever” Mediaș, Diana Nicula, a avut o reacție la decizia de a tăia aceste burse care erau un real ajutor pentru elevii din mediul rural care fac naveta la liceu.
Ce a scris Diana Nicula pe Facebook:
„Veșnicia s-a născut la sat”
Am fost navetistă și am ajuns șefă de promoție, am terminat liceul cu media 9.97 și am luat bacul cu media 9.85. În discursul de la terminarea liceului am menționat aceste cuvinte și am vrut să atrag atenția asupra faptul că și elevii de la sat, „țăranii”, au minte și sunt capabili de performanță. Acum, văd că suntem tot mai puțin ajutați în ceea ce privește educația.
DA, și la țară sunt elevi buni care învață.
DA, și la țară sunt profesori buni care își fac treaba.
DA, și la țară sunt școli bune, pentru că elevii și profesorii sunt cei care fac școala „DE CALITATE”.
NU, de cele mai multe ori la țară NU sunt licee.
Oare nu merită și liceenii din mediul rural burse pentru efortul făcut pentru a continua școala?
Elevii din mediul rural care nu au un liceu în localitate nu au de ales , sunt nevoiți să se trezească la ore înaintate ( m-am trezit și la 4:30 dimineața )și ajung acasă la ore târzii , din cauza lipsei mijloacelor de transport. Ei trebuie să suporte condiții meteorologice aprige cât așteaptă autobuzul sau trenul și nu au condiții prea bune în timpul călătoriei.
Iar, în ultimul timp a crescut foarte mult prețul abonamentelor lunare pentru autobuze, abonamente care se decontează doar parțial, elevii primesc o sumă infimă în raport cu prețul abonamentului. Oare nu merită 200 lei pe lună? Bani care în cele mai multe cazuri nu ajung nici pentru plata unui abonament…
De ce sunt nevoiți elevii navetiști să sufere?
După ce fac atâtea sacrificii pentru a primi o educație…nu sunt ajutați.
Elevii de la sat sunt marginalizați prin această lege …Elevi care poate au note bune , și care ,deși ajung obosiți la școală și vin obosiți acasă după ore, fac performanță…sau Elevi care nu au note foarte bune, dar doresc să fie educați, să progreseze.
Cred că merită și ei măcar atât, puțină înțelegere.
Aceștia dacă nu sunt sprijiniți în niciun fel pot renunța la liceu. Chiar ne dorim abandon școlar în masă? Nu e destul de mare numărul elevilor analfabeți? Nu sunt destui elevi care au renunțat deja la școală?
Nu sunt bani? Dar oare nu putem face rost? Merită distrus viitorul atâtor tineri?”, a scris Diana Necula, șefa promoției 2022 la Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaș.