Astăzi, 28 martie, a avut loc conferința de presă cu tema Starea Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, mandatul 2020-2024, susținută de prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, rectorul ULBS.
În cadrul aceluiaşi eveniment vor fi anunțate şi prioritățile manageriale pentru anul 2024.
La conferinţa de presă vor mai fi prezenți, alături de rectorul ULBS, prof. univ. dr. habil. Andrei Terian- Dan, prorector Cercetare, Inovare și Internaționalizare, prof. univ. dr. Horațiu Dura, prorector Programe de studii, prof univ. dr. Raluca Sassu, prorector Studenți și Relația cu Comunitatea, prof. univ. dr. Mihaela Herciu, director Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat, prof. univ. dr. Eugen Avrigean, prorector Administrare și Dezvoltare Organizațională și prof. univ. dr. ing. Sever Gabriel Racz, preşedintele Senatului ULBS.
Principalele direcții ale mandatului 2020-2024 au vizat internaționalizarea, atragerea de fonduri spre cercetare, accelerarea procesului de digitalizare, acreditarea de noi programe de studiu și de doctorat, investițiile în infrastructură, dar și recunoașterea rolului universității sibiene în plan local, național și european, atât prin parteneriatele încheiate, cât și prin pozițiile câștigate în rankingurile internaționale.
„Am încheiat în aceste zile cel de-al patrulea an de mandat în funcția de rector al Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, un an care de altfel închide circular mandatul 2020-2024 la conducerea ULBS, oferind răspunsuri consistente asupra obiectivelor asumate în 2020. Fiind aşadar un an al bilanțurilor, voi reaminti sintetic şi realizările primilor trei ani de mandat, ani care au generat, prin eforturile depuse de întreaga echipă, performantele notabile ale ULBS, despre care vorbim astăzi. Am pornit la drum cu determinarea de a construi la Sibiu o universitate de referință în plan național și de a pune pe harta academică a Europei activitatea de cercetare a cadrelor didactice din ULBS. Nu am ştiut însă că drumul va fi unul sinuos și că vor urma provocări pe care nimeni nu le anticipase, în niciun scenariu managerial. Limitările pandemiei, cu care m-am confruntat chiar din primele luni de mandat, ne-au obligat să reconfigurăm modul de lucru cu studenții, să acceleram procesul de digitalizare în ULBS şi să gândim noi perspective de abordare didactică. Criza energetică, instabilitatea financiară şi economică lăsate în urmă de pandemie şi accentuate de un război declanşat la graniţa României, a pus presiuni suplimentare mai ales asupra sistemului educațional, afectat deja de măsuri fără precedent. Însă obiectivul cu care pornisem la drum era în continuare primordial pentru dezvoltarea ULBS, motiv pentru care am acționat pe două direcții strategice: una a rezilienței și alta a performanței”, a declarat rectorul ULBS.
Digitalizare la ULBS
Rectorul ULBS a vorbit despre digitalizare în contextul sesiunii de admitere, amintind că acest proces este unul online și tot aici a menționat și proiectul TRANDISMART (centrul de simulare în medicină, crearea centrului integrat de date). În ceea ce privește structurile educaționale suport dezvoltate pentru comunitatea celor 15.000 de studenți ai ULBS au fost enumerate centrele SmartHub, D-School, EduHub. În acest context au fost amintite și investițiile în infrastructură destinate studenților, respectiv reabilitarea căminelor studențești 6 și 7.
De asemenea, rectorul ULBS a spus că a preluat Clubul Sportiv Universitar Sibiu și urmează să fie modernizată cantina studențească, dar și Căminul nr. 4.
Despre burse și tabere:
În semestrul al doilea al anului universitar 2022/2023 au fost acordate 2223 de burse din
fonduri de la bugetul de stat și 23 burse din fonduri proprii;
Pentru taberele de vară au aplicat 66 de studenți ai universității. În primul semestru al anului universitar 2023/2024 au fost acordate 2589 de burse din fonduri de la bugetul de stat și 117 burse din venituri proprii; pentru anul universitar 2023/2024, bursele se acordă pentru întreg anul universitar;