-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Să-i trimitem în America!

Cele mai citite

Echipa „herotech”, formată din trei elevi ai Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu, s-a calificat la faza finală a Genius Olympiad organizată de Oswego State University of New York. Competițiea are loc între 17 și 22 iunie 2019, în Oswego, New York. Cei trei tineri sunt Daniel Marpozan, Codrin Muntean și Alexandru Rădac. Ei au propus două proiecte și, spre bucuria lor, au fost acceptați în competiție cu ambele, un proiect fiind la secțiunea ROBOTICS, iar al doilea la secțiunea SCIENCE. Plecarea lor spre America se apropie, însă mai au nevoie de finanțare, pentru a putea participa la competiție. Patru companii au reacționat deja și au investit în reușita băieților.
Primul proiect are la bază construirea unui robot care va participa în 2 probe, una în care va trebui să îndeplinească o misiune autonomă, iar a doua în care el va fi teleghidat de echipa.
Al doilea proiect oferă o soluție la o mare problemă din zilele noastre, economiserea energiei electrice, printr-un sistem fezabil, care se poate monta în orice casă numit SMART HOUSE LIGHTHING.
Rezultatul lor este  cu atât mai meritoriu cu cât  rata de acceptare a proiectelor totale depuse, din toată lumea, a fost de doar 53%. În acest an au fost trimise proiecte din 74 de țări.
„Scopul nostru este să aducem la lumină creativitatea, inteligența și spiritul de echipă, și în final să ne facem remarcați, atât ca echipă, cât și ca națiune. Participarea la acest eveniment ar fi o oportuniatate de a ne întâlni atât cu tehnologii noi, cât și cu oamenii importanți din spatele acestora. Prezența echipei noastre la concurs ar putea aduce un aport semnificativ și în ceea ce privește dezvoltarea locală a echipamentelor tehnologice, preluând informații din această sferă atât de la organizatori, cât și de la participanți. Secțiunea de robotică a concursului se axează pe îmbunătățirea mediului înconjurător, participanții fiind provocați să construiască un robot autonom care va juca rolul unui robot-pompier cu scopul de a simula salvarea de vieti omenesti. Pentru secțiunea science-innovation, echipa herotech va prezenta un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care va controla luminile dintr-o casă , prin intermediul unei rețele de senzori, care mai departe va putea face viata in viitor mai simpla pentru oameni si mai eco-friendly”, spun băieții.
Fiecare dintre membrii echipei este elev în clasa a X-a, specializarea matematică-informatică și este responsabil de o parte a proiectelor: Daniel se ocupă de partea de electronică, Codrin de cea de programare, iar Alexandru de design și mecatronică.
Echipa a dobândit cunoștiințe din domeniul electronicii și mecatronicii în cadrul activităților desfășurate la Palatul Copiilor Sibiu, unde acestora le-a fost aprinsă pasiune pentru știință și cunoaștere.
De asemenea, membrii echipei au participat la numeroase competiții de programare precum HackTm, PCID, Infoliceanul, dar și la olimpiada de informatică, unde Codrin a obținut locul trei la faza județeană.
Cei trei elevi au fost îndrumați de diriginta lor, Florentina Ileșan, care le este și profesoară de fizică.

Le trebuie 4.000 de euro ca să poată participa

Robotica este un domeniu relativ nou în țara noastră, dar acest lucru este pe cale să se schimbe, iar noi suntem cei care trebuie să realizăm aceasta. Robotica este o activitate care necesită sacrificii mari din partea practicanților, iar noi nu putem suporta decât o parte din acestea. Dorim să promovăm știința și în special robotica în rândul adolescenților pentru a beneficia de tot ceea ce înseamnă tehnologie și pentru ca aceștia să se îndepărteze de problemele sociale actuale. Participarea celor trei elevi acceptați la această competiție, însoțiți de profesorul îndrumător, este condiționată de asigurarea finanțării necesare pentru  transport în cadrul continentului american, cazare, vize, etc. costuri estimate la 4.000 euro.
Până în momentul de față echipa a primit ajutor financiar din partea sponsorilor Sifee Action, Omega Software Development,  Banat IT și a famililor participantilor.
Cu toate acestea mai este nevoie de sprijin financiar, care este solicitat din partea tuturor celor interesați de susținerea și promovarea unor tineri sibieni de valoare, a unor tineri care promit, cu adevărat. Din cauza limitelor legale impuse unităților de învățământ preuniversitar de stat în finanțarea deplasărilor în străinătate, sponsorizările se pot realiza, pe bază de contract de sponsorizare, către asociația non-guvernamentală și non-profit care funcționează strict cu scopul sprijinirii elevilor și activităților Colegiului Național „Octavian Goga” Sibiu.
Cei care vor să îi ajute pe tineri să participe la competiţia GENIUS OLYMPIAD o pot face donând RON în contul: RO65RNCB0232157684360001, Banca Comerciala Romana S.A., Cod SWIFT:RNCBROBU. Alternativ, firmele/instituțiile/persoanele interesate pot sprijini direct elevii și profesorul îndrumător prin intermediul Asociației „Prietenii Goga”.
Cei interesați trebuie să se adreseze profesorului coordonator Ileșan Daniela Florentina la [email protected].

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect