Cea de-a doua zi a lunii aprilie va fi colorată în albastru, la Sibiu. Atunci, va fi marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, celebrată simultan în întreaga lume, prin diferite manifestări. La Sibiu, în acest an, în 2 aprilie, vor fi organizate ateliere de creație pentru copii, iar clădirile Primăriei Sibiu, Fundației UCOS și Turnului Sfatului vor fi iluminate în albastru între orele 18 – 24.
2 Aprilie este Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, marcată simultan în întreaga lume prin manifestări diverse, menite să atragă atenţia asupra tulburărilor din spectrul autist, doarece afectează an de an un numar tot mai mare de copii. Culoarea albastru, simbol al conştientizării autismului, este prezentă în diverse moduri în întreaga lume. „2 Aprilie 2022 este ziua în care dorim să retransmitem comunităţii sibiene un semnal: SOS Autismul! Nu cunoaştem cauzele, dar putem să ameliorăm efectele lui. Specialişti pregătiti in domeniul recuperării autismului pot interveni, cu condiţia ca părinţii să observe semnele lui şi să solicite ajutor în acest sens”, transmit reprezentanții UCOS.
Numărul copiilor cu autism, în creștere
Potrivit acestora, numărul copiilor cu autism creşte permanent. Rata anuală de creştere a numarului de copii cu afecţiuni din spectrul autist este de 10-17%.
Fundaţia „Un copil, o speranţă” a inaugurat în anul 2007, în parteneriat public-privat, iniţial cu Direcţia de Asistență Socială Sibiu şi apoi cu Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul de terapie şi recuperare pentru copiiii cu autism “Caleidoscop”, centru cunoscut pe plan local şi național ca un exemplu de bună practică. Centrul primește zilnic 60 de copii cu autism, din care 46 urmează o formă de învățământ, are 20 de terapeuți care oferă 13 tipuri de terapii. 59 de copii sunt pe lista aşteptare pentru a primi terapii, iar de la inaugurare până în prezent a oferit ajutor şi suport de specialitate pentru peste 280 de copii.
Ce activități sunt propuse la Sibiu
La împlinirea a 15 ani de la deschiderea centrului „Caleidoscop”, Fundaţia UCOS îşi propune să organizeze mai multe manifestări, adresate comunităţii sibiene sub deviza „SOS Autismul!”
Aceste manifestări sunt programate sâmbătă, 2 aprilie, între orele 11 – 15, la Cupola din Parcul Sub Arini. În caz că vremea va fi neprietenoasă, evenimentele se vor muta la etajul I al Sălii Transilvania.
Manifestările propuse constau în ateliere de creativitate tematice pentru copiii sibieni şi familiile lor, distribuirea de materiale informative tematice, proiectare de documentare tematice, oferirea de baloane albastre tuturor participanţilor, precum și iluminarea în albastru a clădirii Primariei Sibiu, Fundaţiei UCOS şi Turnului Sfatului Sibiu între orele 18-24.
Semne ale autismului
UCOS reamintește cele mai importante semne ale autismului pe care părinții le sesizează la copil. Acestea sunt: nu răspunde la nume sau pare că nu aude sau nu înţelege ceea ce i se cere; nu se uită unde i se arată și nu se uită la adult dacă vrea ceva de la el; deşi poate tolera alţi copii în jurul său, şi chiar poate fi bucuros de prezenţa lor, nu se joacă cu ei; protestează în momentul în care i se cere ceva şi se insistă pentru primirea unui răspuns; jocul îi este marcat de un caracter stereotip (foloseşte obiectele sau jucăriile mereu în acelaşi fel, de exemplu: le închide/deschide, bate cu obiectele în anumite locuri, le învârte etc ), ori nu este atras de jucării, ci mai degrabă de sticle goale, sfori, pungi etc; nu foloseşte obiectele în scopul lor uzual (le linge, le scutură, plimbă sticle pe care le umple şi le goleşte etc); prezintă tulburări senzoriale manifestate uneori prin nevoia de a atinge orice, de a linge, de a pipăi, iar alteori prin refuzul de a intra în contact cu anumite texturi, de a gusta anumite alimente etc; poate avea comportamente stereotipe: înșira şi aliniază obiecte, se învârte ori flutură mâinile sau obiecte mici etc; poate prezenta probleme de alimentaţie şi probleme ale somnului; nu doreşte sau nu poate să folosească cuvinte cu sens de comunicare; merge pe vârfuri ori are mişcări bizare are mâinilor şi ale corpului; ecolalizează (repetă la nesfârşit sunete, cuvinte, reclame TV etc).
FOTO Arhivă Facebook Fundatia Un copil, o speranta