-3.8 C
Sibiu
duminică, noiembrie 17, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

„Săptămâna Juniorilor” la Sibiu

Publicitate electorală

spot_img
Cele mai citite

Și în această săptămână au avut loc o serie de evenimente dedicate copiilor. Redăm câteva dintre aceste activități, primite cu mult entuziasm și bucurie de cei mici.

Asociația Sibiu Junior. Ora de muzică la Filarmonică

Proiectul „Sibiu Junior” continuă cu ora de muzică, pentru clasa a IV-a, desfășurată la Filarmonică. Și de această dată, copiii au putut participa, în prima parte a întâlnirii, în cadrul repetițiilor orchestrei Filarmonicii Sibiu, la un concert pentru vioară de Bach, avându-l ca dirijor pe Ettore Pellegrino. Experiența a fost specială pentru copii, având în vedere că dirijorul e și interpret în cadrul spectacolului. Totodată,  orchestra din această săptămână este una de cameră, lucru total diferit față de ceea ce au văzut colegii lor de săptămâna trecută.

După sesinea de întrebări legate de compoziția orchestrei, aranjarea acesteia, partea de concert la care au asistat, muzicianul Radu Nechifor i-a invitat pe cei mici să plutească pe portativul cunoașterii notelor muzicale și să înțeleagă cum se ajunge la transmiterea unei emoții prin muzică doar citind un portativ. Clasa participantă în proiect a fost una cu copii care practică flautul în cadrul programei școlare ca instrument de studiu.

„Am apreciat curiozitatea și implicarea atât de activă în discuția cu Radu și am fost impresionați de cât de frumos este în lumea copiilor, cu sau fără muzică, să integreze, de pildă, un copilaș ucrainean care nu vorbea limba română și, destul de puțin, engleza, dar cu care reușeau să se înțeleagă, prin gesturi și mișcare. De asemenea, am putut constata încă o dată cât e de firească integrarea, în mentalitatea noastră, a normalității prin joc, participarea la această oră de muzică a colegei lor cu Sindrom Down fiind foarte relevantă în acest sens”, a declarat Mihaela Wetscheza (Asociația Sibiu Junior).

Ora de muzică la Filarmonică face parte dintr-un amplu proiect al Asociației Sibiu Junior, derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Filarmonica de Stat Sibiu prin care, săptămânal, câte o clasă de a IV-a își desfășoară ora de muzică în incinta FSS.

Programul e finanțat de Unicredit Bank și sponsorizat de Supermama, care îi însoțește pe cei mici cu produsele sale cu gust sănătos de acasă.

„Alegeri greșite” la Facultatea de Medicină

Joi, 14 noiembrie, între 10:00 – 13:00, acdolescenții și toți cei interesați de subiectul propus, au participat la evenimentul educațional „Alegeri Greșite”, inițiat de IPJ Sibiu prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminaliății, în parteneriat cu Penitenciarul Aiud, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Universitatea Lucian Blaga Sibiu.

Evenimentul s-a desfășurat în Aula Magna a Facultății de Medicină a ULBS și a fost moderat de către subcomisar de poliție Mihaela Huzoaica, coordonator al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității.

„Alegeri Greșite” este o activitate educativă interactivă, organizată pentru elevii de liceu și gimnaziu, având ca scop conștientizarea consecințelor alegerilor negative și impactul acestora asupra vieții. În cadrul acestui eveniment, elevii au avut ocazia să asculte mărturii reale de la persoane care sunt private de libertate, despre experiențele acestora și cum deciziile greșite i-au condus spre această situație.

Fiecare din cele trei persoane private de libertate a povestit o parte din experiențele care au dus la situația actuală, precum și despre impactul deciziilor greșite în planul vieții personale, familiale, dar și în societate.

Cea de a doua parte a evenimentului a fost rezervată discuțiilor deschise de întrebări și răspunsuri. Elevii au avut posibilitatea de a adresa întrebări invitaților pentru a înțelege mai bine contextul deciziilor lor, precum și ce ar face diferit acum.

Ziua Sfântului Martin la secția germană din școlile din Sibiu

Săptămâna aceasta, mai multe instituții de învățământ, cu secție germană, l-au sărbătorit pe Sfântul Martin, ziua acestuia oficială fiind pe 11 noiembrie. În data de 11 și cea 12 noiembrie, la inițiativa Asist. Univ . Dr. Sonia Gabriela Neagu și a mai multor profesori din învățământul general și preșcolar, copiii de la Școala Gimnazială nr. 4 Sibiu și de la Gradinita nr. 41 „Căsuța poveștilor” Sibiu au avut parte  de mai multe activități extrașcolare, conștientizând prin acestea cât de important este să-i ajutăm pe cei de lângă noi.

,,Lumină” pentru Sfântul Martin

În prima zi, elevii de la Școlii Gimnaziale Nr. 4 Sibiu, alături de învățătoarele: Lisan Maria Dalia, Ciovică Irina, Vrancea Manuela, Risti Anamaria, Rodean Anca și dr. Sonia Neagu, au plecat din curtea instituției cu lampioane aprinse, cântând, către Piața Habermann. Ajunși în piață, cei prezenți au luat parte de o scenetă dedicată Sfântului Martin, realizată de actrițele: Alexia Marcu, Theodora Constantin , Mădălina Foficaș, Briana Iacob și Ilinca Morar. Seara s-a încheiat cu ceai cald și covrigi.

„Pentru mine, sărbătoarea Sfântului Martin are o semnificație aparte. Nu doar că e ziua mea de naștere, dar este și un prilej de a celebra generozitatea, bunătatea și spiritul de împărtășire. M-am bucurat enorm să pot organiza un eveniment dedicat acestui sfânt și să contribui prin punerea în scenă a unei scenete de teatru. Prin aceste momente, am simțit că pot aduce oamenii mai aproape, inspirându-i să urmeze exemplul lui Martin – un om care ne-a arătat că prin gesturi simple și sincere putem aduce lumină în viața celor din jur. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături și au împărtășit această sărbătoare cu mine. Participanții s-au simțit cu adevărat inspirați și conectați la spiritul evenimentului. Atmosfera a fost una caldă și plină de emoție, iar mesajul de generozitate și bunătate transmis prin scenetă de teatru i-a atins pe mulți. Mulți au spus că și-au amintit de importanța micilor gesturi și de puterea comunității. Au fost impresionați de organizare și de faptul că sărbătoarea a fost marcată într-un mod atât de autentic și plin de semnificație”, a spus dr. Sonia Neagu.

O sărbătoare a milosteniei

„În fiecare an este mare forfotă cu câteva zile înainte, elevii și cadrele didactice sunt preocupați cu confecționarea lampioanelor,  iar părinții fac planuri pentru a cumpăra covrigi și pentru a face ceai pentru copii. Ziua și seara Sf. Martin au un impact emoțional semnificativ pentru elevi, profesori, dar și pentru părinți. La școală, pe lângă confecționarea lampioanelor, se prezintă povestea Sf. Martin,  care ne învață să  fim milostivi, deoarece Dumnezeu cere cât mai multă milostenie din partea noastră pentru a ajunge în Împărăția Cerurilor. An de an ne aduce această zi aminte de sf. Martin și de faptele lui bune. Elevii, cadrele didactice și părinții participă cu mare entuziasm și bucurie la această sărbătoare”, a mărturisit înv. Lisan Maria Dalia.

Risti Anamaria, cadru didactic la Școala Gimnazială Nr.4, a punctat frumusețea acestor activități colective: „În ciuda zilelor mai scurte și reci, lumina caldă și puternică a felinarelor pătrunde în sufletele noastre, aducând bucurie și amintiri frumoase. Ca în fiecare an, elevii participă cu entuziasm la această sărbătoare. După confecționarea lampioanelor, bucuria cea mai mare este plimbarea pe străzile orașului pe timp de seară și intonarea cântecelor specifice acestei sărbători. La sfârșitul drumului, după ce obosim, suntem așteptați de către părinți cu ceai cald și covrigi pentru a îi împărți. De câte ori participăm la această sărbătoare, ne aducem aminte cât de frumos este să împarți puținul pe care îl ai, cu un prieten”.

Lampione confecționate de elevi

Sărbătoarea Sfântului Martin așteptată și primită cu bucurie de cei mici, atât pentru plăcerea confecționării lampioanelor, cât și pentru dorința de a împărți covrigi cu colegii de grupă, ne spune înv. Anca Rodean: ,,Alături de preșcolarii de la secția germană a Școlii Gimnaziale Nr 4 Sibiu, marcăm această sărbătoare prin cântecelele învățate, confecționarea lampioanelor și punerea în scenă a legendei, chiar de către ei. Micuții înțeleg astfel semnificația milosteniei și bucuria simțită, atât de cel nevoiaș, care primește, cât și de către cel care poate ajuta. Pentru sărbătoare, ne pregătim cu câteva zile înainte, apoi, în seara zilei de 11 noiembrie, cu lampioanele aprinse, cu bucuria marșului și cu gândul la momentul când vor împărți covrigii cu ceilalți copii, preșcolarii de la Eulengruppe (Grupa bufnițelor) pornesc, alături de mine și de părinți, intr-un marș al luminii, în acordurile cântecelor cântate cu dăruire: Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne…, energia din glasul lor se înalță spre Univers și lumea noastră devine mai frumoasă”.

Spectacol pentru preșcolari

A doua zi, 12 noiembrie, preșcolarii de  la grădinița „Căsuța din povești”, de la secția de limbă germană, îndrumați de educatoarele: Damian Angela, Andreea Radu , Fodor Maria, Blaga Ștefania, dr. Sonia Neagu și directoarea școlii Rodica Neamțu, au vizionat o piesă de teatru cu tematica Sf. Martin, pusă în scenă de actrițele: Alexia Marcu, Theodora Constantin , Mădălina Foficaș, Briana Iacob și Ilinca Morar.

„Prin cântecele, jocurile și activitățile dedicate Sfântului Martin, am reușit să le împărtășim și lor din frumusețea tradiției și a valorilor pe care această zi le reprezintă. A fost o zi de poveste, petrecută într-un cadru cald și primitor, care ne-a unit prin bucuria simplă de a fi împreună. A fost o sărbătoare de suflet, în care am celebrat împreună valorile de generozitate și lumină pe care le reprezintă Sfântul Martin”, a declarat dr. Sonia Neagu.

Povestea Sfântului Martin

Legenda Sfântului Martin este una foarte cunoascută în mediul evanghelic. „Ziua Sfântul Martin este pentru copii, și nu numai, de a învăța să fie buni unii cu alții, să aibă respect și empatie pentru bătrâni și cei care au mai puțin ca ei. De Sfântul Martin, se spune că era un călăreț roman care a întâlnit un cerșetor în drumul său, îmbrăcat în zdrențe, flămând, toată lumea îl ignora. Acesta a fost singurul care s-a oprit, și-a tăiat mantia în două și i-a oferit-o cerșetorului, iar o parte a păstrat-o el. În noaptea acelei zile, i-a apărut în vis Dumnezeu. Acesta a fost un semn să se dedice bisericii. A devenit Episcop, deși a refuzat în primă istanță, ascuzându-se, și și-a dedicat viața celor nevoiași”, a precizat Damian Angela.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

De astăzi se încălzește vremea. Pentru câteva zile doar, apoi vin ninsorile

Începând de astăzi vremea se va încălzi ușor, iar săptămâna viitoare vom avea chiar și 17 grade în țară.Totul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect