7.9 C
Sibiu
marți, mai 13, 2025

Schimbare radicală pentru elevii din România: se testează săptămâna școlară de 4 zile

Cele mai citite

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a lansat un experiment educațional care ar putea deveni model național: săptămâna școlară de doar patru zile pentru elevii claselor terminale.

Astfel, elevii de clasa a XII-a vin fizic la școală doar pentru disciplinele de bacalaureat, în timp ce restul materiilor se studiază asincron, online, acasă.

banner
banner
banner

Asta înseamnă mai mult timp pentru învățare reală, autonomie, responsabilitate și un orar adaptat priorităților reale ale unui adolescent în an terminal.

Acest lucru este posibil datorită statutului de „școală-pilot” obținut de colegiu în cadrul unui program național lansat de Ministerul Educației în 2023.

Cu susținere din fonduri europene, proiectul numit „EMISmartEdu – Pilotăm viitorul la Eminescu” nu se limitează doar la reducerea zilelor de curs, ci propune o întreagă repoziționare a modului în care elevii interacționează cu școala, potrivit Bihoreanul.

Elevii vin la școală de luni până joi, pentru cursuri exclusiv din cele trei materii de bacalaureat: limba română, matematică sau istorie, și o disciplină la alegere, în funcție de profil.

În paralel, disciplinele considerate „non-bac” sunt mutate în online, acolo unde elevii primesc teme și proiecte cu termen limită, pe o platformă digitală.

Timpul câștigat este valorificat pentru aprofundare, meditații, studiu individual sau chiar odihnă.

Platforma digitală folosită de colegiu le permite profesorilor să trimită teme complexe, cu caracter interdisciplinar.

De exemplu, o lucrare de istorie poate fi redactată în limba engleză, incluzând elemente de filosofie sau religie.

Un singur proiect poate genera note la mai multe materii, economisind timp și crescând relevanța sarcinilor.

Proiectul pilot vizează și alte transformări, cu impact direct în viitorul elevilor și profesorilor. Pentru clasele a X-a și a XI-a, colegiul pregătește un amplu program de orientare profesională, cu sprijinul unei firme specializate.

Elevii vor susține teste recunoscute internațional, care să le evidențieze aptitudinile și vocația. În paralel, alți 200 de elevi vor susține gratuit testări Cambridge la limba engleză sau ECDL la informatică.

Pentru profesori, programul include formare în utilizarea tehnologiilor digitale, adaptarea metodelor de predare la elevii cu cerințe speciale și cursuri de leadership.

Platforma digitală achiziționată prin proiect reduce birocrația, permițând profesorilor să gestioneze mai eficient evaluările și să fie mai conectați cu nevoile reale ale elevilor.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

De groază: discuții despre asasinarea lui Ilie Bolojan și bombe artizanale pe grupurile extremiste

Extremismul ajunge la cote de neimaginat în România anului 2025, cu discuții despre asasinarea lui Ilie Bolojan și bombe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect