-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Școala Ucraineană de la Șelimbăr își deschide porțile

Cele mai citite

Copiii ucraineni care și-au găsit o nouă casă în Sibiu au o școală dedicată special acestora. Marți, 1 noiembrie, are loc evenimentul „Ziua Porților Deschise la Școala Ucraineană pentru clasele V-XI din Sibiu”, între orele 10-14, pe strada Mihai Viteazul 31 din Șelimbăr. Școala este creată de Asociația „Sus Inima”.

Personalul didactic este compus din 15 profesori ucraineni care vor acoperi toate materiile din programa educațională din Ucraina pentru clasele V-XI și doi profesori români, care îi vor învăța pe copii limba română. În momentul de față, sunt înscriși 98 de copii. De altfel, înscrierile sunt încă în desfășurare. “Procesul a fost o provocare. Și acum mă bucur să văd toți acești copii, care pot fi în continuare doar copii. Unii dintre ei au venit (n.r. zilele trecute) cu părinții, le-am văzut privirea din ochi. La această vârstă, viața normală pentru ei înseamnă să meargă la școală zilnic. Școală adevărată, cu profesori adevărați, folosind o limbă pe care o înțeleg. Și este minunat pentru mine să văd în zilele noastre câți oameni au aceeași viziune și împărtășesc aceste valori”, a spus Eugene Vovk, coordonatorul de programe de integrare a refugiaților, din partea Asociației „Sus Inima”.
Pentru că această inițiativă unică este una costisitoare, spun reprezentanții Asociației, ei au solicitat și implicarea părinților elevilor, care au fost de acord să contribuie prin achitarea unei taxe modice de 200 lei pentru întregirea bugetului necesar.
“Faptul că reușim să deschidem și această școală, pentru copiii ucraineni din clasele V-XI, este o mare bucurie și am, personal, o recunoștință imensă pentru cei care sprijină acest proiect atât de important”, a explicat Carmen Chindriș, președintele Asociației „Sus Inima”.
Unitatea de învățământ în această formă va funcționa timp de un an școlar, fiind un proiect de opt luni (octombrie – iunie). Pe parcursul acestui an, copiii vor avea posibilitatea să învețe limba română, iar în următorul an vor putea continua școala, fie în sistemul educațional român ca și elev, nu vizitator așa cum era până acum, fie să se întoarcă în Ucraina și să reintre în sistemul educațional de acolo.
“Cred foarte clar în faptul că accesul la educația și cultura sunt punți pe care se poate clădi integrarea societala, mai ales într-un oraș cum e Sibiul nostru, care e tot tânăr din 1191. Am dezvoltat deja următoarele inițiative care implică cultura activă prin componente de active citizenship dar și multă joacă și bucurie. Veți vedea, vă vom ține la curent. Va fi ceva frumos”, a spus Lu Knobloch, din partea „Sus Inima”, asociația promotor.
Școala este un proiect cofinanțat de „Sus Inima”, SOS Satele Copiilor, SC ifm prover srl, SC ifm efector srl, SC TRADINTCO SRL. Partenerii proiectului sunt ALEG și Diakoniewerk.
Cei care doresc să sprijine activitățile Asociației pot lua legătura cu echipa „Sus Inima”: offi[email protected], [email protected], [email protected].

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect