5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Școlile din județul Sibiu mai au nevoie de 185 de săli de clasă și aproape 1.500 de cadre didactice

Cele mai citite

Au mai rămas aproximativ două săptămâni până când elevii vor începe un nou an școlar. De această dată, însă, un an special, în care îmbrățișările de la festivitățile de deschidere a școlilor vor lipsi, din cauza pandemiei de COVID-19. O analiză a Inspectoratului Școlar Județean Sibiu arată că spațiile unităților de învățământ nu sunt suficiente pentru desfășurarea în condiții de siguranță a cursurilor, respectând măsurile împotriva coronavirusului, iar cadrele didactice nu ar putea fi, fizic, la toate orele, dacă fiecare clasă ar fi împărțită în două.

 
„Anul școlar va începe normal, adică la data de 14 septembrie. Însă, mai departe, lucrurile vor arăta diferit în acest an față de anii precedenți. Acest an începe sub semnul pandemiei de COVID și al grijii pe care, cu responsabilitate, sper ca fiecare dintre noi să o acorde sieși și tuturor celor de lângă, astfel încât nu doar să începem cu bine acest an, ci să îl și finalizăm asemenea. Atenția noastră, a tuturor celor aflați în sistem, este acum sporită față de alte perioade și, chiar dacă mai avem unele nelămuriri, cred că facem progrese constante pe măsură ce ne apropiem de data începerii anului școlar 2020-2021. Cred că în acest an vor lipsi sau vor fi mult mai timide îmbrățișările de la festivitatea de deschidere, atât elevii cât și cadrele didactice trebuind să se obișnuiască cu noile condiții, cu noile norme de igienă. Împreună cu autoritățile locale și cu sprijinul financiar al Guvernului României, încercăm permanent să îmbunătățim condițiile existente în școli și să fim pregătiți, atunci când situația ar putea-o impune, să trecem de pe un scenariu pe celălalt. Îi rog pe toți elevii și pe toate cadrele didactice să priivească această situație generată de pandemia de COVID la modul cel mai serios, respectând cu strictețe toate măsurile care ne protejează și salvează viețile noastre și ale celor dragi. Acest virus nu este o glumă, este un ucigaș care, fără să ne avertizeze, ne poate ucide. Fiți precauți, respectați normele igienico-sanitare, purtați masca corect și, cu ajutorul lui Dumnezeu și al nostru, al tuturor, vom prinde cu toții ziua în care ne vom putea îmbrățisa”, este mesajul lui Alexandru Dumbravă, șeful Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.
Școlile din județul Sibiu nu sunt, însă, pregătite pentru a răspunde cerințelor respectării tuturor normelor împotriva COVID-19. Nu au săli de clasă suficiente, personal, iar 20% dintre elevii din județul Sibiu, în cazul școlii online, nu vor putea participa la cursuri, pentru că nu au tablete, smartphone-uri ori laptopuri.
„Spaţiile sunt destul de deficitare. Am avea nevoie de încă 185 de săli de clasă, ca să respectăm distanțarea fizică și tot ce mai e necesar, dar, în mod sigur, văzând centralizarea din toate județele, Ministerul o să dea posibilitatea unităților de învățământ, prin consiliile de administratie, să stabilescă și ce clase, ani, vor veni fizic la școală, care vor face mixt sau numai online, ca să ne putem încadra în spații. Dacă s-ar împărți clasa în câte două, asta înseamnă că un profesor, în loc să aibă 18 ore pe normă, ar trebui să aibă 36 de ore. Adică două posturi. Nu prea ne putem încadra cu 36 de ore, când contractul pe săptămână e de 40 de ore. Avem nevoie, clar, și de ore de pregătire a elevilor, de ore pentru corectarea lucrărilor etc”, a explicat Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu.
Conform analizei IȘJ Sibiu, în prezent sunt 3.388 de săli disponibile pentru organizarea procesului educațional, inclusiv laboratoare și cabinete. În acest an, ar urma să fie 2.972 de formațiuni de studiu (clase și grupe), iar 1.156 ar fi create suplimentar pentru reorganizarea colectivelor de elevi.
Unde sunt cele mai mari probleme cu spațiile
IȘJ Sibiu arată că 71 de săli de clasă nu pot fi asigurate în unitățile școlare, dar vor fi asigurate în alte locații. În același timp, însă, școlile din județul Sibiu mai au nevoie de 185 de săli pentru care încă nu s-a identificat niciun spațiu. Cele mai mari probleme cu spațiile le întâmpină Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, instituție căreia i-ar mai trebui 25 de săli pentru desfășurarea cursurilor, Școala Gimnazială „I. L. Caragiale”, care ar mai avea nevoie de 19 săli, Școala Gimnazială Avrig – 14 clase necesare, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 15 Sibiu – încă 12 clase necesare și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14 Sibiu – 11 clase necesare.
De asemenea, Sibiul ar mai avea nevoie de aproape 1.500 de cadre didactice pentru ca activitatea să se desfășoare în condiții optime: 351 de educatori, 309 învățători, 364 de profesori pentru ciclul gimnazial și 411 pentru cel liceal.
Conform IȘJ Sibiu, în școlile din județul Sibiu cursurile vor fi organizate în maximum trei schimburi, până în ora 20. Sunt șase școli care au optat pentru trei schimburi: Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 2 Cisnădie, Colegiul Economic „George Barițiu” Sibiu, Școala Gimnazială Nr. 18 Sibiu și Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu.
Potrivit aceluiași raport, la nivelul județului, sunt 1.191 de săli de clasă în care sunt asigurate dispozitive electronice funcționale pentru transmiterea online a lecțiilor desfășurate cu elevii care vin prin rotație (calculator și camera web), dacă va fi cazul.
În schimb, 12.449 din cei aproape 68.000 de elevi înscriși în anul școlar 2020 – 2021 nu au dispozitive electronice pentru a participa la lecțiile online, în cazul în care școala se va muta în mediul virtual.
Același raport al IȘJ Sibiu arată că, în județ, ar mai fi nevoie de peste 500 de cadre nedidactice sau îngrijitori care să igienizeze spațiile unităților de învățământ.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

VIDEO: A dat 6 milioane de euro pe o banană și a mâncat-o

Un bărbat care a cumpărat o operă de artă în valoare de 6 milioane de euro, constând într-o banană...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect