Am primit la redacție un text semnat de patru studenți ai Universității Lucian Blaga din Sibiu. De fapt, este vorba despre patru masteranzi, care au absolvit facultatea în Pitești și au urmat cursurile unui master la Sibiu. Cei patru sunt nemulțumiți de felul înc are au fost tratați în timpul școlii de unii dintre profesori, susținând că au fost discriminați față de absolvenții facultății sibiene.
Iată textul integral al Scrisorii :
Mă numesc Avrămoiu Lucian și vă scriu în numele meu și al colegilor, Pană Sebastian, Ispas Andreea și Ciurea Mihaela. Toți patru am absolvit la Universitatea de Stat din Pitești la programul de licență “Rețele și Software de telecomunicații” si împreună am decis să venim la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – Facultatea de Inginerie cu speranța de a ne dezvolta din punct de vedere educațional la programul de masterat Aplicații Avansate în Ingineriea Electrică. Am venit aici entuziaști în speranța că vom avea oportunitatea să ne îmbunătațim cunostintele în domeniu dar și să ne dezvoltăm pe plan personal acumulând cunoștințe din experiența profesorilor. Am întâlnit profesori plăcuți precum: Mihu P. Ioan, Lizeta Popescu, Bocuț Sebastian și nu în cele din urmă Pascu Adrian. Entuziasmul s-a terminat însă repede când am început să ne simțim marginalizați de restul profesorilor, aici dorind să menționez pe Prof. Maria Vințan, care deseori folosea la cursuri expresia “Voi 4 sunteți de la Pitesti, nu mai are rost să vă întreb pe voi”, urmată de Prof. Vințan Lucian și chiar de Mihai Bogdan care adesea au pus accentul pe faptul că absolvisem în altă parte și noi nu merităm să fim studenți aici. Ar trebui oare să existe astfel de forme de “discriminare”!? Mai trebuie să suportăm noi sudenții din Romania astfel de discrepanțe între bunul simț și umilire!?
Am participat de două ori cu programul de mobilitate Erasmus +, în Izmir și în Praga, însă doar la Facultatea din Sibiu am întâlnit profesori care să se lege de locul unde ai terminat facultatea, care să nu fie obiectivi și transparenți ca de exemplu în corectarea lucrărilor de la examene, care să facă o atât de mare discriminare doar din simplu fapt că ești din Vâlcea sau Pitești. Este inadmisibil pentru un cadru universitar, plătit din munca părințiilor noștri, ca la locul de muncă să nu fie obiectiv și să facă favoritisme după bunul plac. Cât să mai suportăm noi ca și studenți în România aceste lucruri? În Erasmus toți profesorii pe care i-am întâlnit erau foarte apropiați și prietenoși cu mine, mă salutau “Hey What’s up brother?”, băteau palma cu mine și după ore ieșeam ca și prieteni să mâncăm sau să povestim, însă cadrele didactice din Sibiu sunt cu nasul pe sus, pline de ego, se cred atât de deștepți iar noi studenții suntem văzuți ca niște „reduși intelectuali” în ochii lor, ei nerealizând că au pierdut pasul cu actualitatea și că nu se mai pot adapta după cerințele și interesele studentului de a învăța. Mai mult, suntem luați și priviți de sus de anumiți profesori precum Prof. Vințan Lucian care mie personal mi-a spus “Nu te-ai pus cu cine trebuie băiete”, “O să am eu grijă de tine”, “O să vezi tu ce îți fac” asta pe lângă jignirile devenite deja normale din partea dânsului, acest lucru întâmplându-se după ce i-am luat apararea colegei mele Ispas Andreea, pe care acesta nu a trecut-o la examenul Simularea și Optimizarea Sistemelor de Calcul, motivând că nu a scris pe subiect, insultând-o și umilind-o în fața clasei, eu susținând că nici eu nu am scris pe subiect însă pe mine m-ați trecut. Cum vom reacționa la aceste abuzuri dacă nu ne protejăm unii pe alții? Unde este transparența și obiectivitatea acestor cadre didactice care se mândresc atât de mult ca și cum ei ar fi inventat totul. La orele de curs, Prof. Vințan Lucian se mândrea cu cine este el și câte titluri a obținut de-a lungul carierei mai mult decât ne învăța ceva, neonorând toate orele de curs motivând că are diverse întruniri, calitatea cursurilor fiind deplorabilă, primind 300 de pagini de învățat pe de rost exact cum sunt scrise în carte, probabil și cartea la rândul ei tradusă pe Google. Unde este modestia? Unde să ne mai simțim bine și să fim apreciați? Pe lângă faptul că metodele de predare sunt de o calitate atât de inferioară celor din vestul Europei, aceștia mai vin și cu cărți în limba engleză pe care trebuie să le traducem pentru a primi o notă la laborator, programul nostru de studii fiind doar în limba română. Ce suntem acum și traducători!? Mai menționez pe Prof. Vințan Maria, care spre deosebire de Prof. Vințan Lucian, aceasta este mai diplomată și ne-a făcut să ne simțim ca niște oameni fără inteligență într-o formă mai subtilă.
Prof. Vințan Lucian, Membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România, la simpla întrebare adresată de către o colegă: “Când este programat examenul domnule profesor?” îi raspunde: “Da’ ce sunt eu, secretara voastră?” Să nu mai menționez de limbajul nediplomat asupra celor două colege în fața tuturor. Faptul că nu sunteți în stare să purtați o discutie cu un student de la egal la egal atunci când acesta încearcă să vă spună părerea pune multe semne de întrebare, atitudinea arogantă și discrepanța la adresa noastră se văd în modul nostru de exprimare din sala de curs, unde ne este frică să greșim și unde suntem sancționați și umiliți dacă greșim. Dar ce suntem noi, niște marionete să ne dresați? În curând toți tinerii de valoare și cu principii în viață vor pleca în locuri unde sunt apreciați și susținuți să riște și să gresească.
Stimați profesori, voi contribuiți la stricarea sistemului educațional din România, voi trebuie să vă adaptați și să vă schimbați modul de predare în funcție de tinerii inteligenți pe care încă îi mai are țara, care cât de curând or să plece din cauza voastră, aveți funcții de conducere și țineți cu dinții de ele, iar când vă cerem ajutorul ne izbim de un zid.
Domnule Prof. Vințan Lucian, mai aveți mult de umblat prin Europa să luați ca și exemplu calitatea învățământului de acolo și totodata mai aveți de lucrat la bunul simț. Vă respect munca pe care ați depus-o de a lungul anilor domnule Vințan Lucian, însă este nevoie de o schimbare în sistem, oameni integrii care să ia act de nevoile studentului și care să se adapteze la un mediu de dezvoltare stabil. Vă doresc multă bafta în cariera dumneavoastră, iar ca un sfat de la un umil student, pe viitor să nu mai faceți studenții să se simtă ca ultimii oameni, că noi ca și studenți nu suntem niște pacienți, ci suntem o speranță pentru viitorul acestei țări.
Ne considerați că suntem o generație “mult inferior intelectuală” generației voastre, de ce nu ne educați dacă asta credeți? Sunteți convinși că sunteți mult mai “dotați intelectual” decât noi, dar nu cumva fiecare părinte vrea ca copilul său să fie mai bun decat el? Dacă vreți să lăsați un loc mai bun pe această planetă decât l-ați găsti educați-ne și susțineți-ne, nu ne mai umiliți în public, subjugați și tăiați aripile. Aduceți mereu în discuție clișeul “pe vremea noastră”, faceți referire cumva la aceeași perioadă când rasismul și discriminarea erau normale? Când violența verbală cât și fizică în familie era o parte a acesteia? Noi, generaţia milenară, vrem să facem lucrurile altfel față de cum erau impuse de societate “pe vremea voastră” ca fiind normale.
Am fost plăcut surprins de domnul profesor Adrian Pascu, care acesta mi-a spus pe nume, m-a ascultat și m-a tratat de la egal la egal când am discutat cu dânsul. Avem o generație atât de inteligentă, creativă, entuziastă, o generatie care nu mai este învățată să lucreze și să învețe pentru un examen din frică și fără plăcere. O generație care dorește să pună întrebări, o generație care a stat în fața blocului cu lacrimi în ochi asteptând părinții de la muncă și asta motivându-ne să reușim, o generație care s-a săturat de mediocritate, o generație sănătoasă de care nu vă veți mai putea atinge pentru că va pleca dacă acest stil continuă.
În final, la prezentarea lucrării de disertație, cele doua colege nu au intrat în examenul final deoarce acest cadru didactic atât de mândru de sine, Prof. Vințan Lucian, a transmis către secretariatul Universității că el NU VREA să mai susțină examenul de restanțe, astfel colegele mele nu au putut să intre în examenul de disertație. Să nu mai subliniez faptul că acest examen împreună cu restanța trebuiau să fie programate cu mult înaintea perioadei de susținere a disertației. La secretariatul facultății, împreună cu conducerea acesteia, reprezentată de Prof. Volovici Daniel, colegele mele au avut parte doar de idiotismul “veniți mâine să vorbiți cu X” sau “nu se poate”, firește nu au găsit comprehensiune din partea nimănui, mai mult, una dintre secretare le-a spus că îi este frică de domnul Prof. Vințan Lucian și nu poate face nimic ce l-ar nemulțumi pe acesta (ex: programarea examenelor și restanțelor pentru programul de masterat în timp util).
Eu împreună cu colegul meu Pană Sebastian la prezentarea lucrării de disertație, am avut și lucrări practice, eu o aplicație Android pentru iluminatul inteligent al casei, deoarece sunt freelancer și cu dezvoltarea de aplicatii Android mă ocup, avand în prezent peste 50 de aplicații android cu un număr total ce depașește 3 milioane de descărcări în magazin play, profesorii din comisie Vințan Maria, Mihai Bogdan și Panu Mihai, susținând că nu am facut eu aplicația android și că nu e nimic inteligent în lucrarea mea. Am lucrat la proiectul de disertație cel mai mult la Universitatea din Praga, unde pe lângă aceasta am avut și cursuri la care am obținut rezultate foarte bune, într-o țară străină, însă pentru nivelul Universității din Sibiu aceste rezultate nu sunt suficient de “inteligente”.
Colegul meu Pană Sebastian a prezentat proiectarea propriei rețele CATV, el fiind antreprenor și având în prezent un numar de peste 3000 de abonați pentru rețeaua sa de distribuție, însă profesorii au considerat că “nu este nimic scris de el și totul e copiat și nu are nimic proiectat”, menționând faptul că între ei vorbeau “Sunt de la Pitești”. Cum este posibil? Studenții cu realizări bune pe plan profesional, aducând ceva nou sunt luați în derâdere însă colegii din Sibiu, care au prezentat ce fac la locul de muncă au primit note mult mai mari.
Spun toate acestea ca și o răbufnire la tot ce se întâmplă aici și fiind cu totul dezgustat de modul în care suntem noi tratați ca și studenți atât de către conducerea facultății, secretariat dar mai ales de către unii profesori. Sunt cu totul dezamăgit de acest sistem nefuncțional, în loc să promovăm tinerii inteligenți și să îi susținem, ținem unii profesori și după “pensionare” în Universitate.
Ca și sfat pentru urmatoarele generații de tineri inteligenți și viitori studenți, vă sfătuiesc să vă gândiți de două ori înainte să alegeți Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, și de trei ori dacă vreți să faceți studiile în România, viitorul vostru este doar în mâinile voastre.
Semnat de:
Avrămoiu Lucian
Pană Sebastian
Ispas Andreea
Ciurea Mihaela
CITIȚI ȘI:
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu a trimis un răspuns dur acuzațiilor celor patru.