0.2 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Alegeri ULBS: cinci cadre universitare și-au depus candidatura pentru funcția de rector

Cele mai citite

Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu a declanșat procedurile pentru alegerea unui nou rector pentru un mandat de patru ani, 2020 – 2024. Competiția este una destul de dură și, față de precedentele alegeri, are câteva particularități. Și ca în orice luptă au apărut, pe ici, pe colo, acuzații și voci care spun că „această campanie a început cu tușe din care etica a fost, din păcate, eludată”.
Deschiderea oficială a cursei pentru câștigarea postului de rector al Universității „Lucian Blaga” Sibiu (ULBS) a fost precedată de zvonuri despre cei care și-au anunțat intenția de a accede la cea mai înaltă funcție din cadrul universității. Startul competiției a fost dat în ziua de 13 ianuarie, iar candidații au avut la dispoziție două zile pentru depunerea dosarelor. Astfel, în această cursă au intrat cinci cadre universitare, dintre care doi prorectori și un decan. Păstrând ordinea în care candidaturile au fost depuse, aceștia sunt:

  • univ. dr. Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Programe Comunitare;
  • univ. dr. Liviu Mihăescu – Facultatea de Ștințe Economice;
  • univ.dr.habil. Ioan Marian Ţiplic, prorector Programe Academice;
  • univ. dr. Livia Ilie, prorector Strategie Organizaţională şi Financiară;
  • univ. dr. Sorin Radu, decanul Facultăți de Științe Socio Umane.

Particularitățile competiței
Această campanie, spun unii dintre candidații, „are o tentă atipică pentru că a început mai repede față de cele precedente”. O altă particularitate constă în faptul că în această această bătălie pentru ocuparea celei mai înalte funcții în cadrul universității au intrat și două doamne. Este vorba de prof. univ. dr. Daniela Preda, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Programe Comunitare și despre prof. univ. dr. Livia Ilie, prorector Strategie Organizaţională şi Financiară. În plus, se pare că nici nu a început bine și competiția a fost deja marcată de atacuri și acuze care depășesc atât conduita morală, spun candidații, cât și etica profesională.
Cine sunt candidații?

Prof. univ. dr. Daniela Preda: „Vreau să unesc, nu să întrețin dezbinarea”
Prima care și-a depus dosarul de candidatură este Daniela Preda. Cu un CV impresionant, ea ocupă funcția de director al Departamentului de Relații Internaționale și Programe Comunitare. Aceasta consideră că intarea ei într-o competiție în care până acum, doar bărbații s-au „războit” este „un act de normalitate”. „Cred că trăim vremuri în care egalitatea de gen, de șanse trebuie să reprezinte un semn de normalitate. Există peste tot în lume deopotrivă femei manager de succes și bărbați buni conducători. Am observat că apariția a două femei în această competiție a reprezentat o știre de răsunet. Consider că e doar o situație firească, una ce dinamizează competiția”, ne-a declarat Daniela Preda. Ea a dezvăluit ce își propune să facă în condițiile în care ar ieși învingătoare în urma rezultatului scrutinului. „Am crezut întotdeauna că trebuie să privim lucrurile din mai multe unghiuri și nu să acționăm sub impulsuri de moment ori animați de euforii vremelnice. Mereu e loc de mai bine, iar schimbările pot genera progres. Am convingerea că, în egală măsură, trebuie să păstrăm și să continuăm ceea ce s-a dovedit că s-a făcut bine. E foarte simplu să dărâmi, să faci schimbări de dragul schimbării, numai că astfel de atitudini nu au nimic în comun cu maturitatea, cu o viziune sănătoasă, pe termen lung. Fiecare om are părți bune și către ele trebuie să ne aplecăm. La fel se întâmplă și în cazul echipelor care conduc pentru o perioadă un sistem: pot comite greșeli, dar, cu siguranță, lasă în urma lor și lucruri bine făcute. E important să exploatăm ceea ce s-a construit și să încercăm să îmbunătățim lucrurile fără a ne lăsa luați de entuziasmul de a tăia cu barda în numele unor schimbări spectaculoase. Primul lucru pe care aș încerca să îl schimb este atmosfera divizată; vreau să unesc, să coagulez colectivul, nu să întrețin dezbinarea”.
Prof. univ. dr. Liviu Mihăescu: „ULBS are nevoie de un management participativ”

Vizavi de candidaturile celor două colege, Liviu Mihăescu susține că, „promovarea leadership-ului feminin nu este o expunere care ține de masculin versus feminin, cât una care  vizează calități necesare în fața provocărilor acestui secol”. „Important este ca rectorul ales de comunitatea academică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu să fie un candidat serios, credibil, care să urmărească cu consecvență aplicarea planului managerial”. Liviu Mihăescu susține că va face cunoscute comunității prioritățile mandatului său, iar programul managerial pe care l-a conceput propune teme concrete, necesare, fără excese și populisme. „Consider că viitorul ULBS și ceea ce poate oferi unor generații de tineri profesioniști și studenți care vor veni după noi în această instituție marcantă pentru comunitatea sibiană are o importanță crucială. Procesul de schimbare a managementului nu trebuie să fie un eveniment care să fie privit cu neliniște. Managementul schimbării este mai degrabă un proces evolutiv, adaptiv, de înnoire la toate nivelele, în universitate sau în viața cotidiană din România. Acest proces,  înseamnă și un schimb la granița dintre generații, schimb în cadrul căruia cei tineri vor pune în valoare prețioasa experiență a celor care au clădit până acum, într-o simbioză benefică adusă de suflul nou, creativ și constructiv în ceea ce privește strategiile de dezvoltare.
ULBS are nevoie de un management participativ cu o implicare profundă a tuturor angajaților care să contribuie la ridicarea pe o treaptă superioară a culturii organizaționale, cultură care să decurgă, în primul rând, din exprimarea apartenenței la această universitate, prin realizarea intereselor ei la care aderă întreaga comunitate academică. Transparența decizională și accesul liber și neîngrădit la informații de interes public sunt element importante de luat în considerare”.
Prof.univ.dr.hail. Ioan Marian Ţiplic: „Trebuie să promovăm valoarea și meritocrația”

Ioan Marian Țiplic consideră că implicarea sa în această competiție are la bază convingerea personală că poate face mai mult pentru mediul academic sibian. Profesorul Țiplic este cel care a semnalat atacurile apărute în mediul online încă înaintea declașării procedurilor de alegere a noului rector, acesta exprimându-și dezacordul cu acest mod care a depășit sfera academică. „Campania a început mai repede şi cu uşoare tuşe din care etica a fost, din păcate, eludată. Sunt convins că a fost doar o scăpare nefericită. Îmi doresc un dialog constructiv din care sa răzbată eleganţa, respectul reciproc şi adevărul. (…)Imaginea ULBS nu trebuie să fie alterată de lupte mărunte şi interese meschine. Haideți să promovăm valoarea si meritocraţia”. Cât despre programul său managerial, profesorul Țiplic a afirmat că „este crucial să păstrezi exemplele de bună practică, însă schimbarea trebuie să vină nu oricum, ci cu acel suflu nou, calat pe performanţă şi muncă asiduă. Universitatea „Lucian Blaga” trebuie şi poate să reprezinte un etalon, un exemplu de bune practici în aria învăţământului universitar românesc şi internaţional. Aşa cum a fost, este şi va fi şi de acum înainte. Vă garantez!”.
Prof. univ. dr. Livia Puia Ilie: „În orice organizație trebuie să existe un proces de îmbunătățire continuă”
Cea de-a doua doamnă înscrisă în competiție, Livia Puia Ilie, susține că „pentru a ocupa o funcție, indiferent de nivelul acesteia, ceea ce trebuie să primeze este competența. Nu cred că ar trebui să conteze alte elemente”. 7 ani a fost director academic într-una dintre cele mai prestigioase școli de management de după 1990, MBA Romano-Canadian, iar în ultimii 8 ani, în calitate de prorector, a inițiat și implementat o serie de acțiuni strategice. Având o pregătire solidă și în managementul academic, profesorul Livia Ilie consideră că poate să ofere o alternativă de leadership pentru universitate, o viziune pe baza experienței pe care a dobândit-o în mediul universitar național și internațional. „În cazul meu politica managerială va fi una mixtă, atât de continuare a implementării direcțiilor strategice pe care universitatea le-a agreat, dar și de schimbare. În orice organizație trebuie să existe un proces de îmbunătățire continuă. Sunt procese ce trebuie îmbunătățite, acțiuni ce trebuie ajustate. Universitatea este un organism viu și acționează într-un mediu în schimbare. Am convingerea că ULBS are potențialul necesar, prin educație și cercetare de calitate, prin profesori și studenți, dar și prin toți partenerii ei naționali și internaționali, să își consolideze poziția în rândul universităților de prestigiu românești și europene”, a afirmat Livia Ilie.
Prof. univ. dr. Sorin Radu: „La ULBS este nevoie de o schimbare în abordare pe mai multe coordonate”

„M-am decis să candidez la funcția de rector, deoarece consider că am și capacitățile, și forța necesară pentru a face față unei astfel de provocări și consider că la ULBS este nevoie de o schimbare în abordare pe mai multe coordonate, acest lucru neexcluzând, desigur, continuarea unor proiecte care funcționează bine și care contribuie la creșterea performanței academice. Văd ca pe un lucru bun existența mai multor candidaturi, pentru că acesta demonstrează implicare și interes pentru dezvoltarea comunității noastre academice și îmi pun speranța într-un dialog deschis și onest pe parcursul campaniei electorale. Îmi exprim dezacordul puternic față de felul în care, în ultima vreme, în mediul on-line, au fost prezentate și comentate informații despre potențialele candidaturi. Mă delimitez de toate afirmațiile injurioase și condamn cu fermitate astfel de modalități de atac deplorabile la adresa candidaților”.
Verificarea dosarelor
Cei cinci candidați au trecut cu bine de prima etapă a procesului alegerilor și anume, verificarea dosarelor făcută de Biroul Electoral al ULBS. Programul alegerilor prevede ca, în ziua de 17 ianuarie, să fie depuse eventualele contestații pentru ca, în aceeași zi, Biroul Electoral al ULBS să le soluționeze. „Validarea candidaților va fi făcută de Senat în 23 ianuarie, iar în intervalul 27 ianuarie – 1 februarie este programată campania electorală. În 4 februarie este programat primul tur de scrutin, iar în 6 februarie, turul al doilea, pentru ca o zi mai târziu, Senatul ULBS să valideze alegerea noului rector al universității, se arată într-un comunicat de presă al ULBS.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect