Numărul de infracțiuni produse în școli se menține ridicat în învățământul preuniversitar sibian. În primul semestru al acestui an școlar au fost înregistrate 26 de cazuri de fapte cu iz penal. În aceași perioadă a anului școlar 2017-2018 s-au înregistrat 29 de infracțiuni dintre care 4 în afara unităților de învățământ iar restul în școli.
În 2018, de la începutul anului școlar și până în prezent polițiștii au fost solicitați să intervină în școli sau în proximitatea acestora în 14 cazuri de lovire, 11 de furt și un caz de distrugere. Majoritatea faptelor s-au produs în unități de învățământ din mediul urban. Oamenii legii spun că educația unui copil trebuie să fie produsul relației dintre părinte, dascăl și, dacă situația o cere, om al legii. Părinții sunt sfătuiți să îi supravegheze cu atenție pe cei mici și să încerce să le fie cât mai aproape.
”Le recomandăm și părinților să îi supravegheze pe cei mici, să fie atenți la modul în care aceștia își petrec timpul liber, să le urmărească anturajul în care aceștia obișnuiesc să își petreacă timpul și, de asememea, să intervină, cerând ajutorul specialiștilor atunci când situația o impune”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu.
Îngrijorați de numărul destul de mare de evenimente antisociale produse în școli sau proximitatea acestora, politiștii sibieni desfășoară în permanență acțiuni de prevenție.
”De la începutul anului școlar, s-au desfășurat activități preventive pe linia asigurării climatului de ordine și liniște publică în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în care au fost angrenate efective ale poliției, jandarmeriei și poliției locale, media zilnică fiind de 81 de polițiști, 7 jandarmi și 20 de polițiști locali. Totodată, polițiștii au desfășurat peste 600 de activități preventive în județ. Au participat la 105 ședințe cu cadrele didactice și părinții și la peste 398 de ore de curs ale elevilor.”, se arată într-o informare făcută de către IPJ Prefecturii Sibiu.
Reprezentanții Prefecturii lasă însă să se înțeleagă că, în ciuda eforturilor polițiștilor, în unitățile de învățământ supravegherea lasă de dorit. În absența camerelor de supraveghere multe fapte rămân nedovedite. Subprefectul Horațiu Marin consideră că prezența sistemelor de supraveghere ar putea crește gradul de siguranță al școlarilor și nu numai.
La acest moment, doar 157 din cele 348 de unități de învățământ ale județului sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.