Noul an universitar a pus emoțiile pe ritmuri de rock simfonic, la Sibiu. Proiectul „Rock the Symphony”, al Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijate de Remus Grama, a răsunat în centrul orașului, în prima zi a anului academic. Ceremonia de deschidere a noului an universitar s-a bucurat de o prezență numeroasă a cadrelor didactice de la Universitatea „Lucian Blaga” și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a oficialităților, dar mai ales a studenților nerăbdători fie să își cunoască colegii, fie să își revadă prietenii din anii studenției.
Așa cum este tradiția de câțiva ani, studenții sibieni își dau întâlnire în prima zi a anului universitar în centrul orașului, unde sună primul clopoțel al „Toamnei studențești”.
Ceremonia a debutat cu intonarea imnului național „Deșteaptă-te, române!” și a imnului studențesc „Gaudeamus, Igitur!”, continuând cu binecuvântarea ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului.
Evenimentul a cuprins și scurte îndemnuri adresate de conducerile celor două instituții academice.
„Toamna studențească începe plină de soare, bucurie și speranță, deși e umbrită în acest an de contextul pandemic. “Cu toate acestea, în mod responsabil, conștienți că actul cunoașterii, educația, învățarea trebuie să se producă prin colaborarea directă între oameni, Universitatea își deschide porțile pentru predarea față în față. predarea obline constituind în această fază o excepție Pare că pandemia devine parte din viața noastră cotidiană și tindem să uităm ce înseamnă normalul și normalitatea”, a spus Sorin Radu, rectorul Universității „Lucin Blaga” din Sibiu.
Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a continuat că, „de-a lungul timpului, învățământul superior militar sibian a dat Armatei oameni cu înaltă calificare morală și profesională, a dat țării adevărați ambasadori ai Sibiului. Pentru acest lucru, mulțumesc autorităților publice locale pentru întregul sprijin acordat Academiei Forțelor Terestre din Sibiu. Rezultatele obținute de studenții noștri demonstrează faptul că suntem un corp profesional și de instructori performant”.
Alături de studenți, în prima zi a anului academic, au fost și reprezentanți ai conducerilor locale și județene, printre care Mircea Crețu, prefectul Sibiului, Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, și Astrid Fodor, primarul Sibiului.
„Cred că știți foarte bine exigențele de pe piața muncii și de aceea nu voi vorbi despre cât de important este să vă pregătiți. Vreau să vă vorbesc, în schimb, despre o altă latură a anilor studenției, și anume ocazia pe care o aveți de a vă implica în comunitatea sibiană, nu doar din spirit civic sau că așa se poartă, ci și din dorința de a câștiga o experiență utilă pentru viitoarea voastră carieră. Primăria Sibiu s-a deschis tot mai mult către mediul academic. În acest sens, am semnat anul acesta un acord de colaborare cu Universitatea “Lucian Blaga”, concentrat mai ales pe inovare și cercetare. Aveți deci ocazia și cadrul legal, de a vă implica în proiectele orașului și aceasta nu doar în beneficiul Sibiului, ci și al vostru. Este esențial să asimilați materia și informația predată la cursuri, dar experiența practică nu poate fi înlocuită”, a spus primarul Sibiului.
„ULBS inspiră”
Tinerii studenți au fost ochi și urechi la gândurile transmise de autorități, iar spre finalul ceremoniei bobocii au fost cei care au luat cuvântul.
„ULBS inspiră pentru viitorii studenți încrederea necesară spre a face pasul spre învățământul superior. Studiul a fost și trebuie să rămână în continuare preocuparea cea mai importantă pentru noi”, a spus Radu Cepoiu, de la ULBS.
Rareș Păuna, de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, a amintit, în discursul său, despre emoția noului început, dorul de cei dragi și dorința de a reuși în carieră.
„Dragi colegi, am văzut și văd în mine și în voi dorința arzătoare a tânărului care vrea să schimbe lumea, care crede cu adevărat în puterea acestei generații. Aici, în Piața Mare, se află cele mai brave inimi și cele mai harnice suflete. Depinde de noi și de cei care ne vor ghida pe drumul cunoașterii să împlinim această nobilă misiune, aceea de a fi oamenii de mâine care să ducă mai departe destinul țării noastre”, a spus bobocul de la AFT.
„Rock the Symphony” a revenit acasă
Ceremonia s-a încheiat cu proiectul „Rock The Symphony”, susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de maestrul Remus Grama.
“Mă bucur să mă aflu aici pentru a doua oară în două săptămâni. Le mulțumesc colegilor din Filarmonica de Stat Sibiu, pentru că am cutreierat toată țara cu «Rock the Symphony». Am fost la Piatra Neamț, Făgăraș, Alba Iulia și acum încununăm proiectul cu succes în orașul de baștină, în acest minunat Sibiu. Despre ce este vorba? Este o orchestră simfonică și în spate avem o trupă, deci concertul acesta este, de fapt, o fuziune între muzica simfonică și muzica rock și pop. În afară de voce, care este suplinită de instrumente, nu-i lipsește absolut nimic!”, a explicat dirijorul jovial și carismatic Remus Grama, alături de care orchestra sibiană a fost în turneu, în luna septembrie, cu proiectul “Rock the Symphony”.
Filarmonica Sibiu ș-a surprins spectatorii cu un program muzical care a început cu imnul academic “Gaudeamus igitur” și a continuat în forță cu melodii ale unor artiști precum Deep Purple, Adele,Guns N’Roses, Coldplay, Nirvana, Jimi Hendrix, Ed Sheeran, Michael Jackson sau Freddie Mercury, grupate sub genericul “Rock the Symphony”.