-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Tineri români de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Păltiniș

Cele mai citite

Cea de-a doua ediție a schimbului de tineri din România și Republica Moldova, organizat de Direcția Județeană de Sport și Tineret Sibiu a avut loc la Păltiniș, între 17 și 21 iulie. Reprezentanții asociațiilor de tineret din ambele țări au participat, timp de patru zile, la realizarea unor proiecte comune fezabile, care să aibă continuitate și în anii următori.
Proiectul bilateral demarat anul trecut de DJST Sibiu, alături de Asociația Dram Center 07 din Sibiu și Asociația Internațională de Tineret Become a fost foarte bine primit de tinerii de pe ambele maluri ale Prutului, constituind o reală punte de legătură între membri asociațiilor participante.
Vizita la Rășinari și Centrul Istoric al Sibiului, cele mai frumoase momente
Majoritatea tinerilor moldoveni nu au vizitat niciodată județul nostru, iar câțiva dintre ei s-au aflat pentru prima dată în România. Impresionați de frumusețea zonelor montane și a centrului istoric al Sibiului, basarabenii au fost foarte încântați să descopere povestea comunei Rășinari, istorisită chiar de domnul Bogdan Bucur, primarul rășinărean, care ne-a oferit informații valoroase despre frumoasa așezare montană.
„Este prima dată când vin în România. Mi-a plăcut foarte mult, am rămas plăcut surprinsă. Am fost cucerită în totalitate de Sibiu și Rășinari. Mi-am făcut prieteni noi, cu care sper că voi păstra legătura. Păltinișul e un colțisor rupt din rai, la care mă voi întoarce de câte ori voi avea ocazia.”, ne-a spus Liuda Turculeț, studentă la Drept, la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
După vizita la Muzeul Icoanelor pe Sticlă și la Muzeul Etnografic, tinerii au avut șansa să învețe pașii realizării unei icoane pe sticlă, în cadrul atelierului suținut de Maria Miereanu, coordonatorul Centrului de Tineret din Rășinari. Fiecare seară a fost sărbătorită cu momente cultural-artistice, susținute de membri Asociației Internaționale de Tineret „Become” din Sibiu.
atelier-icoane„Avem multe lucruri în comun cu frații noștri români, ne este ușor să lucrăm împreună”
Reprezentanții asociațiilor din Moldova sunt tineri inteligenți și întreprinzători, dornici să-și cunoască „frații de peste Prut” și să participe activ, prin întâlniri repetate, la restabilirea legăturilor dintre cei pe care îi leagă nu doar aceeași limbă, ci și o mare varietate de tradiții și obiceiuri comune. „Este pentru prima dată cînd vin la un asemenea atelier de schimb de experiență în România. Avem atîtea lucruri în comun cu frații noștri români, fapt pentru care ne este foarte ușor să ne înțelegem și să lucrăm în grupuri împreună. Locurile pe care le-am vizitat sunt pur și simplu minunate, cu siguranță că în viitor o să mai revenim și o să sfătuim și cunoscuții noștri să le viziteze.”, a spus Roman Răilean, membru al A.O. „Demnitate” din Moldova .
De cealaltă parte, tinerii din România îi apreciază pe moldoveni pentru felul lor simplu și deschis de a fi, dar și pentru grija cu care știu cum să pună în valoare imaginea românului autentic.
„Acest proiect mi-a devenit foarte drag, fiind deja a doua oara când particip. Reprezintă o oportunitate unică de a cunoaște oameni noi, foarte deschiși și prietenoși, cu ajutorul cărora am reușit să învăț chiar și mai multe lucruri despre tradițiile și obceiurile românești. Mă bucur că am participat la creearea unor proiecte bilaterale, pe care abia aștept să le punem în practică”, a spus sibianca Denisa Zăbavă, voluntar al Centrului de Tineret A.I.C.I. Sibiu.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect