20% dintre unitățile de învățământ din România nu dețin autorizație sanitară de funcționare. În județul Sibiu, potrivit purtătorului de cuvânt al IȘJ Sibiu, Constantin Dincă, toate școlile au această autorizație.
De curând, Ministerul Sănătății a anunțat că a relaxat normele pe baza cărora școlile și grădinițele obțin autorizația sanitară de funcționare.
Astfel, sunt condiții mult mai ușor de îndeplinit: de exemplu, dacă nu are apă potabilă de la rețea, școala poate pune un dozator de apă cu pahare de plastic și obține autorizația.
Potrivit Edupedu.ro, în referatul de aprobare a ordinului de ministru, publicat de Ministerul Sănătății, autoritățile justifică modificările propuse prin faptul că vechile norme de igienă ar fi prea greu de îndeplinit: “Având în vedere numărul mare de unități de învățământ neautorizate din punct de vedere sanitar, ținând cont de reglementările legale existente care se impun a fi aliniate la directivele europene și în interesul prevenirii situațiilor epidemiologice în unitățile de învățământ de stat sau private, prin prezentul proiect de ordin se abrogă Normele de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1955/18.10.1995.”
La nivel național, din numărul total de construcții din unitățile de învățământ, adică 17.464 (6.293 de şcoli cu personalitate juridică și alte 11.171 de structuri arondate – clădiri de şcoli, grădiniţe sau creşe – potrivit Ministerului Educației) 20% înseamnă 3.492 de construcții care nu au autorizație sanitară de funcționare.