Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) se raliază demersului patronatelor de pe Litoral şi din Delta Dunării şi solicită premierului amânarea începerii anului şcolar pentru data de 18 septembrie, şi nu 11 septembrie, aşa cum propune Ministerul Educaţiei.
„Un început al anului şcolar plasat în a doua parte a lunii septembrie, în jurul datei de 15 septembrie, sau imediat după, dacă această zi va fi într-o zi de weekend, este de dorit. Şi mai important este ca data să nu se schimbe de la an la an, sau de câte ori se schimbă ministrul Educaţiei.
Foarte multe familii cu copii îşi rezervă, în mod tradiţional, vacanţele, în prima parte a lunii septembrie. Apelul nostru ţine cont de dorinţa familiilor cu copii, nu neapărat de beneficiile industriei turismului.
Ar fi bine ca an de an să avem o dată fixă de începere a anului şcolar. Apreciem decalarea vacanţelor de iarnă, în funcţie de judeţe, ceea ce sprijină foarte mult familiile, industria turismului din România şi astfel se evită aglomeraţiile. Considerăm că nimeni nu are de pierdut, dimpotrivă, dacă anul şcolar 2023 va începe luni, 18 septembrie.
Familiile cu copii se vor întoarce, odihnite, din concedii, iar elevii vor începe anul şcolar aşa cum multe generaţii au fost obişnuite – pe 15 septembrie sau imediat după. Foarte mulţi turişti rezervă încă de acum sejururi pentru luna septembrie, atât pentru România, cât şi pentru alte destinaţii, pentru a beneficia de tarife mai scăzute la cazare şi de vremea mai blândă.
Evident că şi structurile de cazare de pe Litoralul românesc (şi, implicit, toate serviciile conexe şi comunităţile locale) vor marca un punct în plus în lupta pentru extinderea sezonului estival”, a declarat Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
Potrivit sursei citate, structura anului şcolar este extrem de importantă pentru strategiile agenţiilor de turism şi pentru turismul românesc, dar mai ales pentru programarea concediului de către familii.
„Majoritatea turiştilor rezervă cu mult timp înainte. Ar fi bine să avem o predictibilitate, o dată fixă, şi pentru agenţii şi pentru familii. Pentru destinaţiile de sejur, peste 50% dintre clienţi sunt familii cu copii”, se menţionează într-un comunicat al ANAT remis joi AGERPRES.
Familiile cu copii beneficiază, în primele două săptămâni, şi de tarifele scăzute graţie ofertelelor speciale disponibile în luna septembrie pentru destinaţiile de vacanţă pe litoral, Delta Dunării, destinaţii montane, balneare, city break în oraşe din România sau din alte destinaţii turistice.
„Câţi dintre guvernanţii de azi nu au beneficiat, în trecut, de vacanţe, în prima parte a lunii septembrie? Oare nu este păcat să întrerupem o tradiţie, cea a concediilor din primele două săptămâni ale lunii septembrie? Cu siguranţă că şi copiii vor începe altfel anul şcolar odihniţi şi relaxaţi după o vacanţă meritată”, arată reprezentanţii ANAT.
În urmă cu trei zile, asociaţiile patronale de pe Litoral şi Delta Dunării au solicitat Ministerului Educaţiei începerea anului şcolar 2023 – 2024 pe data de 18 septembrie, nu pe 11 septembrie cum se prevede în Ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică.
Solicitarea a fost semnată de: Asociaţia Patronală Resto Constanţa, Asociaţia Patronală Eforia Turistică, Asociaţia Patronală Costineşti, Asociaţia Operatorilor de Plaja Mamaia Nord, Asociaţia Patronală Marea Neagră – Sud Litoral, Asociaţia Patronală Tulcea – Delta Dunării şi Organizaţia de Management de Destinaţie Mangalia.
Conform proiectului de Ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 – 2024 va începe pe 11 septembrie, urmând să se încheie pe 21 iunie 2024. (AGERPRES)