Pentru Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, luna mai este o sărbătoare. Chiar astăzi, ULBS celebrează 25 de ani de când a primit numele numele poetului din Lancrăm. De asemenea, în 9 mai s-au împlinit 125 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga.
La 12 mai 1995, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea marelui poet și filozof Lucian Blaga, Universitatea din Sibiu a primit aprobarea oficială de schimbare a numelui în Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
„La începutul lunii mai, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu marchează în fiecare an o dublă aniversare, care în 2020 se încarcă de o rezonanță deosebită. Mai exact, în data de 12 mai, Universitatea sibiană celebrează 25 de ani de când activează sub egida marelui său patron spiritual, poetul și filosoful Lucian Blaga. Deloc întâmplător, acest moment festiv se asociază de fiecare dată cu sărbătorirea eminentului creator și gânditor, de la a cărui naștere s-au împlinit pe data de 9 mai 125 de ani”, a scris Sorin Radu, rectorul ULBS, pe pagina sa de Facebook.
Acesta a explicat și legăturile marelui filosof cu Sibiul.
„Dincolo de legăturile biografice ale scriitorului cu Sibiul, unde a predat timp de cinci ani cursuri universitare, și de calitatea excepțională a operei sale, alegerea lui Lucian Blaga ca patron al universității sibiene s-a bazat și pe ideile și pe valorile pe care scrierile sale le promovează. Cel puțin două dintre acestea ni se par astăzi extrem de actuale. Mai întâi, interdisciplinaritatea: chiar dacă, lovindu-se de limitele omenescului, nu s-a putut manifesta cu același competență în toate domeniile cunoașterii, lui Lucian Blaga niciunul dintre ele nu i-a fost străin. Pasionat de literatură, teatru și filosofie, el s-a arătat la fel de interesat de ultimele descoperiri ale biologiei și fizicii epocii sale, cu convingerea fermă că întotdeauna putem învăța lucruri utile din celelalte domenii. Pe de altă parte, specifică operei blagiene e simbioza fericită dintre național și universal, credința că un intelectual autentic trebuie să citească cu același interes „Miorița” și „Faust” și să contemple cu aceeași simpatie icoanele românești și viziunile lui Van Gogh. În vremurile de cumpănă și de izolare pe care le traversăm e cu atât mai oportun să reflectăm asupra sensurilor pe care ni le transmite activitatea ilustrului nostru patron spiritual. Deschiderea către celelalte domenii ale cunoașterii și creației și năzuința de integrare în comunități cât mai largi – aspirând în mod constant la aceste nobile idealuri sugerate de opera lui Lucian Blaga, Universitatea sibiană pășește mai departe cu încredere printre provocările viitorului”, a mai scris rectorul ULBS.
Cum a fost la festivitatea din 1995
Conform ULBS, atribuirea numelui a fost determinată de semnificația aparte pe care personalitatea lui Lucian Blaga o are în cultura română, precum și legăturilor lui puternice cu Sibiul în perioada 1940-1945. Festivitatea ce a marcat primirea onorantului nume a avut loc în Aula „Avram Iancu” în prezența ministrului Învățământului Liviu Maior, președintelui Senatului României, Oliviu Gherman și a fiicei poetului și filosofului, Dorli Blaga. Prin alocuțiunea sa, rectorul prof. univ. dr. Dumitru Ciocoi-Pop a subliniat însemnătatea momentului, spunând: „Credem cu tărie în această hărăzită unire de nume și semnificații. Credem că Universitatea din Sibiu va cinsti întotdeauna numele celui care, ca nimeni altul, a ancorat în conștiința universității identitatea culturală românească”.