Starea Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) din ultimul an de zile a fost subiectul adus astăzi în fața presei sibiene. Rectorul ULBS, prof.univ.dr.habil. Sorin Radu , admite că au existat pauze în informarea publicului, dar că lucrurile se vor schimba și activitatea universității va deveni mai vizibilă.
Conferința de presă a fost convocată de Universitatea din Sibiu după aprobarea unor documente importante: Raportul privind starea Universității pe perioada martie 2022 – februarie 2023, execuția bugetară pe anul 2022, Bugetul de venituri și cheltuieli pe 2023, precum și Lista obiectivelor de investiții pentru anul în curs.
Potrivit rectorului ULBS, Sorin Radu, una dintre provocările anului trecut a fost cea a revenirii de la învățământul online la activitatea față în față. ULBS a fost printre primele universități din România care au revenit la sistemul integral față în față, chiar din decembrie 2021.
Bugetul Universității a fost afectat în 2022, atât de criza energetică, cât și de războiul din Ucraina. Peste 70 de refugiați au fost cazați în căminele ULBS. Acestora li s-a asigurat cazare, masă, suport psihologic, inclusiv cursuri de învățare limba română, pentru aproximativ trei luni.
Universitatea din Sibiu a fost integrată în 2022 în Alianța universitară europeană Forthem
A crescut în plan național vizibilitatea și impactul pe care îl are Universitatea din Sibiu. Un exemplu ar fi intrarea ca membru cu drepturi depline în Consorțiul Universitaria. În ceea ce privește deschiderea către lumea academică internațională, anul 2022 a adus integrarea ULBS în Alianța universitară europeană Forthem. Tot în 2022 au fost câștigate și implementate proiecte Erasmus consistente. Bugetul atras din această direcție a fost cel mai mare de până acum, chiar record pentru România.
Aproximativ 18 milioane de lei au fost atrași pentru cercetare în anul 2022
Anul trecut au fost câștigate 2 proiecte de cercetare Horizon Europe, cu o valoare totală de peste 1,2 milioane de euro. ULBS a obținut și o suplimentare cu aproape 1 milion de euro a finanțării de la Institutul Hasso Plattner. Valoarea totală atrasă și încasată pentru activitatea de cercetare este de aproximativ 18 milioane de lei. Această sumă reprezintă 7,90% din bugetul instituției pentru anul 2022.
20 de programe de studii au fost evaluate și compatibilizate anul trecut, ca urmare a evaluărilor periodice ARACIS. Pentru a ține pasul cu evoluția pieței muncii și cu noile specializări cerute de angajatori, Universitatea din Sibiu a lansat 10 programe noi de studiu. Dintre acestea, 2 programe sunt în limba engleză, în două domenii: Medicină și Informatică Economică.
140 de posturi scoase la concurs anul trecut
Rectorul ULBS spune că anul ce a trecut a fost ”unul excepțional pentru cercetare”, mai ales în privința fondurilor ce au fost atrase din diferite surse de finanțare, atât naționale, cât și internaționale. La Sibiu a fost înființat și un Institut de Studii și Cercetări Interdisciplinare, iar în anul 2022 au fost angajați aici primii 8 cercetători. Totodată, s-a luat decizia recompensării profesorilor din centrele de cercetare ULBS, ce au avut rezultate importante.
La nivelul ULBS, a fost adoptată o nouă metodologie de concurs, cu standarde mai ridicate pentru accederea în Universitate. În perioada martie 2022 – februarie 2023, au fost scoase la concurs un număr de peste 140 de posturi.
Numărul tinerilor înscriși la admitere anul trecut la universitatea sibiană este în scădere față de anii precedenți. Cu toate acestea, numărul candidaților admiși, care aleg să urmeze efectiv cursurile ULBS, este în ușoară creștere. Rectorul Universității sibiene, Sorin Radu, presupune că acest lucru se datorează unei mai bune asistențe oferite candidaților în faza de înscriere, aceștia fiind motivați să aleagă mai puține opțiuni la înscrierea pe bază de dosare.
Universitatea din Sibiu continuă să sprijine studenții cu posibilități materiale reduse
Sorin Radu spune că au fost stimulați și recompensați studenții olimpici, al căror număr este în creștere. În același timp, nu s-a renunțat la misiunea socială a Universității. Au fost sprijiniți în continuare studenții cu posibilități materiale reduse. Un număr de aproximativ 90 de studenți au beneficiat fie de scutire integrală de taxe, fie de reducerea acestora. A fost operaționalizat Centrul de Servicii Integrate pentru Studenți, Smart Hub-ul de pe strada Banatului. Pe lângă alte activități ce se desfășoară aici, spațiul a devenit și sediu pentru o parte dintre Asociațiile Studențești.
Sorin Radu apreciază ca poziționări ”bune, oneste”, cele pe care se situează ULBS în rating-urile internaționale. Totodată, afirmă că Universitatea din Sibiu este o instituție stabilă financiar, ce a înregistrat anul trecut o creștere de aproape 10% a bugetului disponibil. Acest lucru se datorează în primul rând proiectelor câștigate prin competiții și nu alocațiilor de la bugetul de stat sau taxelor primite de la studenți. Rectorul ULBS spune că nu se ia în calcul majorarea taxelor pentru studenți în anul universitar 2023/2024.