Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu se află astăzi la Sibiu, într-o vizită de lucru. La ora 10:30 a avut o întâlnire în Aula „Avram Iancu”, din cadrul Facultății de Istorie a Unuiversității „Lucian Blaga”, cu directorii unităților de învățământ din întreg județul Sibiu și cu membrii Inspectoratului Școlar Județean. Ministrul a fost însoțită de Emilian Novac, inspectorul școlar județean, Gheorghe Bîrză, inspectorul școlar județean adjunct și de Bogdan Trif, Ministrul Turismului și liderul PSD Sibiu. Andronescu a vorbit despre o nouă lege a educației care să includă programul „Școală după școală”, un capitol dedicat părinților și digitalizarea instituțiilor de învățământ.
Motivul acestei întâlniri a fost o dezbatere propusă de Ecaterina Andronescu pe necesitatea unei noi legi în educație și pe viziunea inițiativei „Educația ne unește. Viziune asupra viitorului educației în România”.
Ministrul a vorbit despre corelarea cifrelor de școlarizare cu posibilitatea ca cei care merg la școlile profesionale să aibă locuri de muncă după absolvire, despre rezultatele și prezența scăzută din anii trecuți de la examenele naționale, rezultate pe care le consideră îngrijorătoare. Dacă pentru prezența scăzută și abandonul școlar are o explicație din prisma elevilor plecați alături de părinți în străinătate și nescoși din evidențele școlilor, pentru notele mici obținute la examene ministrul nu mai are argumente. A adus în discuție modul irelevant și greoi în care sunt concepute evaluarile la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, iar ca soluție pentru remedierea tuturor acestor probleme sugerează analizarea situației încă de la calasele primare sau de gimnaziu, renunțatrea la codurile folosite până acum în evaluări și folosirea acestor evaluări ca un instrument.
Un alt subiect atins în discuțiile cu directorii a fost o nouă lege a educației.
„S-a pus problema și schimbării legii învățământului. De ce? Dacă vă uitați în actuala lege ONU există foarte multe modificări, extrem de multe, peste 150 de inițiative legislative au venit din partea celor care au susținut această lege, ca ea să fie aprobată prin angajarea răspunderii guvernului. Lucrul pe care eu îl afirm îl puteți verifica în cele două comisii de învățământ ale Parlamentului. S-a creat o lege extrem de stufoasă în care cred că vă este greu, recunosc acest lucru, să vă desfășurați activitatea încercând să urmăriți care este cadrul legislativ pe care trebuie să-l respectați. De aceea, pentru că avem nevoie să creionăm o astfel de lege ne-am gândit că ar trebui să găsim o formulă de a discuta cu dumneavoastră, de a dezbate un document, o viziune care să țină seama despre ce se întâmplă astăzi în lume și care să creioneze și prin lege calea prin care sistemul de învățământ trebuie să evolueze”, a spus Ecaterina Andronescu.
Documentul la care face referire este inițiativa „Educația ne unește. Viziune asupra viitorului educației în România”, iar schimbările din legea despre care a vorbit ministrul se referă la o colaborare impusă între dascăl, părinte și autorități, la autonomia școlilor, mai ales a celor care au o istorie de peste 100 de ani, a colegiilor pedagogice, autonomie prin statut care să le permită o selecție de personal, să le permită propriul curriculum după care să-și desfășoarele orele și prin care copiii să evolueze, la o programă diferențiată pentru școlile cu rezultate slabe, la o conectare a mediului universitar cu cel preuniversitar, mai mult decât se face în prezent. De asemenea noua lege ar urmări formarea dascălilor pe componentele pedagogice și încurajarea acestora spre performanță, dar și încurajarea celor mai buni elevi, indiferent de domeniul pe care-l studiază, pentru o carieră didactică. A fost menționată și digitalizarea școlilor pentru a răspunde necesităților și așteptărilor generației actuale.
În discuție a fost adus și un capitol destinat părinților, în care drepturile și obligațiile acestora să fie stipulate prin lege.