De-a lungul timpului, România a demonstrat că poate oferi lumii genii care și-au pus amprenta pe evoluția umanității. Un savant român a descoperit insulina, un visător român a zburat pentru prima dată, un altul a inventat rucsacul zburător, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Din păcate, un lucru la fel de bine știut este că România nu și-a prețuit aproape niciodată geniile și mulți au fost nevoiți să-și breveteze lucrările în alte țări, străinii recunoscându-le meritele. Învățământul românesc nu face excepție. Descoperim mulți copii care au posibilități intelectuale de a face mai mult decât performanță, dar le lipsește sprijinul material. Un astfel de caz am descoperit și în Sibiu, dar noi suntem deciși să spunem STOP și să ne implicăm, acolo unde mulți nu o fac.
Alin Herțoiu și Radu Căprița, doi tineri de liceu, inteligenți și capabili, cu rezultate excepționale în competiții, au fost acceptați la „Milselt Expo Science 2017”, în Brazilia. Este unul dintre cele mai mari evenimente științifice din lume, la care participă peste 80 de țări. Competiția însă nu face parte din calendarul Ministerului Educației, deci nu este finanțată de nicio instituție a statului. Costurile sale ajung până la 7.000 de euro pentru întreaga echipă a Sibiului. Noi am reacționat!
Din acest număr și până la începutul lunii august dăm startul campaniei „Nouă ne pasă!” prin care ne dorim să strângem banii pentru ca Alin și Radu să aibă șansa de a ne face mândri.
Pe ușa redacției, cu câteva săptămâni bune în urmă, a intrat Ioan Stoia, un respectabil profesor de fizică de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, din Sibiu. Inițial, nu am știut cine este. Aflat la o vârstă respectabilă, cu tactul și eleganța unui cadru didactic care predă de aproape 40 de ani, s-a prezentat și m-a rugat să-i acord puțin din timpul meu. Așa aveam să-i aflu povestea.
Ioan Stoia coordonază o echipă formată din doi tineri: Alin Herțoiu și Radu Căprița, elevi în clasa a X-a la Colegiul „Gheorghe Lazăr” care s-au calificat și pot participa în perioada 7 – 12 august la o competiție în Brazilia. Este vorba despre „Milselt Expo Science 2017”, unul dintre cele mai mari evenimente științifice din lume dedicate creativității tinerilor. Participă peste 80 de țări. România are o delegație formată din 4 echipe: București, Constanța, Suceava și Sibiu. Radu și Alin reprezintă Sibiul. Băieții au participat cu un Robocar controlat prin Bluetooth la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie ,,ROSEF”, organizat la Suceava, iar juriul a fost impresionat de realizarea lor. Așa s-au calificat pentru Brazilia.
„Pe băieți îi cunosc din clasa a IX-a. S-au remarcat prin întrebările pe care le puneau în ore, prin atenție, prin curiozitate și prin pasiunea cu care dezvoltau anumite teme. Când au venit la mine și m-au rugat să-i coordonez, am avut parte de o surpriză extraordinară. Din punct de vedere tehnologic, prin proiectul lor, au făcut o demonstrație de forță. Mi-au depășit orice așteptare. Pot merge la acestă competiție internațională, cu fruntea sus”, mi-a povestit cu mândrie profesorul lor.
Calea până acolo este însă lungă și doar cu ajutorul nostru, al tuturor, vor reuși.
Avem de strâns, până în luna august, 7.000 de euro, suma acoperind cheltuielile de transport, cazare și de înscriere la concurs a echipei din Sibiu. Toate cheltuielile vor fi transparente.
O dronă inteligentă pentru explorarea mediului
Alin și Radu au fiecare 17 ani. Încă de mici au fost pasionați de astrofizică, inginerie, de științele exacte, în general.
Radu a fost mereu pasionat de Jules Verne, de geografie, istorie și de drumeții. Alin, pe de altă parte, de mic meșterea și construia de zor.
„Am diferite proiecte pe care le fac în timpul liber pentru a mă menține în formă. Am făcut numeroase motoare cu aburi, am încercat să îmi tehnologizez camera să devină un fel de SMART home și am realizat chiar și un CNC, un fel de imprimantă 3D. Avem o freză care decupează în lemn, tablă, aluminiu sau orice fel de material și mă ajută să dau formele dorite”, spune Alin. Imprimanta a făcut-o dintr-o ghidușie. Își dorea să joace un joc și avea nevoie de cărți de lemn.
Proiectul pe care l-au pregătit pentru Brazilia se numește „The explorer drone”.
Băieții au construit, de la zero, o dronă puternică, făcută dintr-un cadru de carbon și echipată cu 6 senzori. Este o dronă orientată spre explorarea mediului, a zonelor periculoase, inaccesibile pentru om. Are 2.100 W, este robotizată, cu funcții SMART. Are o funcție specială de „return home”, întâlnită, de obicei, la cele mai performante drone. Este capabilă să detecteze insuficiența bateriei și când acest lucru se întâmplă, se întoarce singură la locul de la care a decolat. Practic, acești copii au făcut, cu ce materiale au avut la îndemână, o dronă asemenea celor pe care le realizează inginerii din marile companii ce dispun de toată tehnologia necesară.
Drona lor poate rivaliza cu cele mai performante drone de pe piață.
Este proiectul în care atât băieții, cât și profesorul coordonator, au mare încredere și pe care, noi toți trebuie să-l ajutăm să ajungă în Brazilia.
„Este o ocazie unică pentru noi. Dacă ajungem acolo vom considera că ne-au fost răsplătite eforturile și vom da tot ce avem mai bun să fim printre primii. Reprezentăm România și trebuie să ne comportăm ca atare”, spun Alin și Radu.
Sunt convinsă că, împreună, vom face ca acești tineri să aibă o șansă de a demonstra lumii întregi cât de inteligenți sunt.
Competiții Radu și Alin (echipă)
Lazăr Science Day – Locul I
Noapte cercetătorilor – Locul I – Premiul pentru cel mai aplicativ experiment
HSE ULBS Software – Mențiune
Rosef Suceava – Calificare Brazilia
First Tech Challenge
Pentru cei care doresc să ne fie alături în campanie, mai jos aveți conturile!
Banca Transilvania – Cont în lei
RO61BTRLRONCRT0067784002
HERTOIU MARIUS
Banca Transilvania – Cont în euro
RO11BTRLEURCRT0067784002
HERTOIU MARIUS