În cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu sunt 34 de voluntari. Ei s-au înscris în programul ,,Salvator din pasiune” în anul 2016 şi în anul 2017. Acest program este cea mai nouă formă de voluntariat, desfăşurată de ISU SIBIU. Dintre cei 34 înscrişi, 21 de voluntarii au parcurs cursul introductiv cu durata de 30 de ore și Cursul de pregătire în acordarea primului-ajutor de bază, cu o durată de 5 zile. 5 voluntari sunt cei mai active. Ei au parcurs Cursul de prim-ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare cu durata de 4 săptămâni. Cei cinci voluntari desfășoară serviciul în ture de 24 de ore. Sunt prezenți alături de pompierii profesioniști la acțiunile de intervenție desfășurate în sprijinul cetățenilor 24 de ore din 24, fără a fi remunerați.
„În cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu ]n momentul de faţă se desfăşoară trei tipuri de voluntariat. Avem voluntariatul pentru situaţii de urgenţă de la serviciile voluntare, care aparţin de primării. Fiecare localitate are organizat un astfel de serviciu, axate în special pe problamatica de stingere a incendiilor. Al doilea tip de voluntariat se practică de obicei în oraşele, unde sunt şi Facultăţi de Medicină. Noi suntem norocoşi din acest punct de vedere, deoarece beneficiăm de aportul ca voluntari a studenţilor de la Facultatea de Medicină, care desfăşoară gărzi şi asigură funcţioanrea a 24 de ore din 24 a unei ambulanţe de terapie instensivă mobilă. Iar cea mai nouă formă de voluntariat este programul „Salvator din pasiune”, a ţinut să precizeze maiorul Lucian Trefaş.
În prezent, Maria Niţă, Adrian Naum, Relu Parotă, Simona Denisa Iscru şi Buduşan Valentin beneficiază de echipamente individuale de protecţie. Ei îşi desfăşoară activitatea pe autospecialele din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ,,Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu. Una dintre condiţiile pentru a deveni voluntar ISU este vârsta, care ar trebui să fie cuprinsă între 16 şi 65 de ani.Mezinul şi totodată cel mai vechi voluntar al echipei este o Maria Niţă, în vârstă de doar 17 ani. Tânăra este încă elevă la liceu, dar acest lucru nu o împiedică să aloce 10 ore din timpul liber oamenilor care au nevoie de ajutorul ei. Iubeşte ceea ce face şi îşi doreşte să urmeze o carieră în domeniu. Am stat şi noi de vorbă cu ea să vedem ce a determinat-o să se alăture echipei de voluntari ISU şi dacă i se pare greu ce face.
„Din copilărie am fost atrasă de ceea ce însemna mediul militar. Deşi este destul de dificil ca fată să intru direct în structură, voi încerca să urmez Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi. Îmi doresc să lucrezi în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Din punct de vedere fizic recunosc că uneori a fost destul de dificil să lucrez cot la cot cu colegii care sunt bărbaţi.”, a spus pentru Sibiu 100%, Maria Niţă.