fbpx
Acum citesti:
Resfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Țeline a unit întreaga comunitate din comuna Brădeni
Intreg articolul 5 minute de lectura

Resfințirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Țeline a unit întreaga comunitate din comuna Brădeni

Sute de credincioşi au participat în prima duminică a lunii septembrie la slujba de resfinţire a Bisericii „Schimbarea la Față” din localitatea Țeline, județul Sibiu, după ce în ultimii ani a fost renovată și înfrumusețată. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți din care au făcut parte  protopopul de Agnita, Mihai Naicu, parohul de la Țeline, Petru Cosmin Dănilă, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Ierarhul a târnosit locașul de cult cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a așezat moaște în Sfânta Masă și a sfințit interiorul și icoanele de pe catapeteasmă. Locașul de cult ridicat în urmă cu 125 de ani a fost renovat și înfrumusețat în ultimii ani, redevenind una dintre cele mai frumoase biserici din localitățile de pe Valea Hârtibaciului. La final, ierarhul l-a hirotesit iconom pe actualul paroh, părintele Petru Cosmin Dănilă, iar fostul paroh de la Țeline, părintele Ioan Scutea, care a slujit aici peste 40 de ani, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru preoți”. 

Din darul Lui Dumnezeu și prin încredințarea Preaînaltpreasfințitul Laurențiu Streza, din 1 decembrie 2014 am fost numit în Parohia Retiș cu Filia Țeline. Cu ajutorul Lui Dumnezeu din februarie 2015 am început lucrările de reabilitare, majoritatea banilor pentru realizarea acestor provin din donații, dar și de la Primăria comunei Brădeni, Consiliul Județean Sibiu. Cu această ocazia le mulțumesc din suflet tuturor pentru că mi-au acordat încredere și sprijin din toate punctele  de vedere, le sunt recunoscător. De asemnea, nu pot să uit de doamna Lucia Hantău și pe ceilalți oameni care au fost alături de noi. Sunt fi ai satului cărora le pasă de frumosul și Biserica Lui Hristos. Distincția pe care am primit-o cea a brâului roșu este a doua distincție care se oferă, pe  care cred că am primit-o pentru buna administare desfășurată în cadrul bisericii”, ne-a mărturisit preotul localității Țeline, Petru Cosmin Dănilă.

La slujba de sfintire si la Sfânta Liturghie au participat vicepresedintele Consiliului Judetean Sibiu, Marcel Luca si alte oficialitati. Primarul comunei Brădeni, Liviu Modoi, a primit Ordinul Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, iar binefăcătorii bisericii din Țeline au primit acte de cinstire.

„Sfințirea Bisericii Schimbarea la Față este evenimentul principal și știind că vine foarte multă lume, am considerat că ar trebui organizat programul artistic Fii satului și mă bucur că lumea a venit și că avem invitați de valoare: Am foarte multe proiecte pentru localnici, dar în primul rând aș vrea să finalizăm lucrările la biserică, vor urma proiecte prind canalizarea apa.”, Liviu Modoi.

Țeline este un sat mai micuț din comuna Brădeni, județul Sibiu, dar cu oameni gospodari, binevăzuți de localnicii din satele vecine. Deși, majoritatea tinerilor s-au mutat la oraș, am întâlnit și persoane care nu nici nu vor să audă de renunțarea la traiul din Țeline, printre aceștia se află și fratele primarului.

„Vreau să rămân în acest sat deoarece îmi place să lucrez pământul, să cresc  animale și să duc tradiția mai departe. Eu nu voi pleca niciodată din Țeline, iar pe copii îi voi las să decidă ei. Mă bucur de fiecare dată când mă întâlnesc cu fii satului” , a spus Aurel Modoi, fratele primarului.

Credincioșii din localitate, fii ai satului și oaspeți din alte comunități au participat în număr mare la slujba de sfințire, iar mulți dintre aceștia au purtat costumele populare specifice acestei părți a Transilvaniei. Aceștia au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina și au cinstit moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. După slujba de sfințire a locașului de cult, primarul comunei, Liviu Modoi a organizat un spectacol de muzică populară pentru acești fii ai satului, care revin de fiecare dată cu drag acasă. Lia Maria Bologa, Jeni Banea, Nicolae Rusan și Formația condusă de Marinela Suciu au interpretat cântece pentru publicul prezent.

„Mama mea provine din Țeline, dar a furat-o tata la oraș. Până la finele clasei întâi am locuit și noi în acest sat, după care mă mai aducea doar în vacanțele de vară. Mă bucur că am reușit să îmi revăd astăzi fostele educatoare și învățătoare. Este un sat frumos, unde de fiecare dată când vin îmi încarc bateriile și mă umplu de energie.”, ne-a precizat Ioana.

Locuitorii satului Țeline s-au pregătit cum au știut ei mai bine pentru a-l întâmpina pe ÎPS Laurențiu Streza. Tradiția spune să își împodobească ferestrele cu cele mai noi covoare țesute manual

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.