România a fost aplaudată la scenă deschisă, în anul Centenarului Marii Uniri, graţie Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor”, prezent la Festivalul internațional de dans și muzică din Alanya, Turcia.
În perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2018, o delegaţie a Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor”, pepinieră a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, a participat la Festivalul internațional de dans și muzică din Alanya, Turcia. Sub atenta îndrumare a managerului și coregrafului Silvia Macrea, dansatorii sibieni au reprezentat România prin jocurile populare şi obiceiurile din bătrâni, meşteşugit transpuse în scenă. Spectacolele folclorice au avut loc în diverse locaţii din Alanya, şi anume pe scena în aer liber din faţa Primăriei şi în amfiteatrul Hedef Alanya, în prezenţa a 1000 de spectatori.
„Suntem mereu fericiţi să vorbim lumii despre țara noastră frumoasă, prin moştenirea neprețuită ce o reprezintă folclorul românesc! Ropotele de aplauze ce au urmat fiecărei reprezentaţii a Ansamblului „Ceata Junilor” ne-au umplut sufletele de bucurie. Este un sentiment unic, să primeşti aprecierea peste 1000 de spectatori, cu toţii fascinaţi de nunta tradițională românească și jocurile populare din Transilvania! Acesta este darul nostru de suflet, pentru România, în anul Centenarului Marii Uniri!”, declară Silvia Macrea, director artistic al Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor”.
Turneul de promovare a folclorului românesc în Turcia a fost completat de primirea oficială a delegaţiei sibiene la Primăria din Alanya, ocazie de promovare a judeţului Sibiu şi de consolidare a relaţiilor internaţionale de cooperare şi cu parada portului popular.
Festivalul internațional de dans și muzică din Alanya – Turcia a reunit formaţii de muzică uşoară, fanfare tradiţionale şi ansambluri folclorice din: Estonia, Anglia, Bulgaria, Slovenia, Lituania şi România.